ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Τι απάντησε το υπουργείο στον Κ. Βελόπουλο για τις καταστροφές των εσπεριδοειδών από τον παγετό σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:00:00 μ.μ. | | |
Πάγος πορτοκάλια
Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος με θέμα"Τεράστιες καταστροφές των εσπεριδοειδών από τον παγετό σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία" απάντηση έδωσε  το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Η απάντηση του Υπουργείου:

Τις πληγείσες από τον παγετό Ιανουαρίου 2022 περιοχές Λακωνίας και Αργολίδας επισκέφθηκαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ , αμέσως μετά το φαινόμενο, για την εκ του σύνεγγυς διαπίστωση της έκτασης του προβλήματος και την άμεση ενημέρωσή τους από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων και από βουλευτές των νομών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α., από τον παγετό που σημειώθηκε στις 23-25 Ιανουαρίου 2022 στις Π.Ε Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας, ζημιές προκλήθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες (όπως δενδρώδεις καλλιέργειες, καλλιέργειες κηπευτικών, κ.λ.π.), διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν 185 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 4.923 δηλώσεις ζημιάς.

Ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, το έργο των εκτιμήσεων ξεκινά μετά το πέρας της δεκαπενθήμερης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο, στη συνέχεια κοινοποιούνται τα πορίσματα και ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, η οποία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων μηνών. Στο έργο των εκτιμήσεων, το ήδη υπάρχον μόνιμο και έμπειρο γωτεχνικό προσωπικό του ΕΛΓΑ, θα συνδράμει και επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό, με σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου.

Σημειώνεται, ότι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξε το κράτος στην εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών του 2021, μεταξύ αυτών και του παγετού, συνιστούν την καλύτερη απόδειξη για την άμεση στήριξη που παρέχει στους παραγωγούς. Στήριξη η οποία εκφράστηκε τόσο με το συντονισμένο έργο του ΕΛΓΑ, όσο και με την κρατική χρηματοδότηση -ύψους 132 εκ € ως τώρα- που, για πρώτη φορά μετά την παρέλευση δέκα χρόνων από την ψήφιση του Νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, παρασχέθηκε στον ΕΛΓΑ. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στο ποσό για ζημιές του 2021 που ήδη έχει καταβληθεί και ανέρχεται σε περίπου 295 εκ € ως τώρα για το σύνολο της επικράτειας.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ