ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Η Καλαμάτα θα αποκτήσει το πρώτο υδατοδρόμιο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:04:00 μ.μ. | |
Υδροπλάνο
 Αδειοδοτήθηκε, με υπογραφές από όλα τα αρμόδια υπουργεία, το υπό δημιουργία υδατοδρόμιο της Καλαμάτας, που φιλοδοξεί να συνδέσει την πόλη με τη νησιωτική Ελλάδα.


Με την επίσημη ανακοίνωση της ΚΥΑ οριστικοποιείται η ίδρυση του υδατοδρομίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να περάσει στο επόμενο στάδιο της κατασκευής των εγκαταστάσεών του. Η Καλαμάτα, όπως όλα δείχνουν, θα αποκτήσει το πρώτο υδατοδρόμιο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημιουργώντας την κεντρική βάση του δικτύου στη νότια Ελλάδα όπου θα ξεκινούν δεκάδες προορισμοί.

Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας αποτελεί μια προσπάθεια πολλών ετών, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημαρχία του Π. Νίκα, σημερινού περιφερειάρχη Πελοποννήσου, και παίρνει «σάρκα και οστά» επί δημαρχίας του Θ. Βασιλόπουλου.

Προσθαλασσώσεις σε όλη τη χώρα
Συγκροτείται έτσι ένα δίκτυο με δεκάδες υδατοδρόμια που θα ενώνει την ηπειρωτική Ελλάδα, λίμνες και λιμάνια, τα νησιά του Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου και θα φτάνει και στη νότια Πελοπόννησο.

Η «Hellenic Seaplanes», η εταιρεία που ανέλαβε την αδειοδότηση του υδατοδρομίου έχει πλέον την ευκαιρία να ενισχύσει αποφασιστικά το δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας με την προσάρτηση της υποδομής της Καλαμάτας σε αυτό, αλλά και να δώσει νέα πνοή στο σύμπλεγμα των υδατοδρομίων της Πελοποννήσου, στο οποίο ήδη θέση έχουν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Πάτρας. «Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πνοής και ανάπτυξης, που θα ενώνει την Ελλάδα με όλα της τα λιμάνια και λίμνες, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα μεταφορικά δίκτυα της χώρας, που σύντομα θα τη συνδέει με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες», επισημαίνει η εταιρεία.

Πλάνο πτήσεων με υδροπλάνα
από Ιόνιο ως Μάνη
Παράλληλα με την έγκριση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Καλαμάτας, η «Hellenic Seaplanes» προετοιμάζει το πλάνο πτήσεων που αφορά ταξίδια με τα υδροπλάνα της στη μεσσηνιακή πόλη, αλλά και την πιθανή διασύνδεσή της με νησιά του Ιονίου, τα Κύθηρα, καθώς και γειτονικούς προορισμούς όπως η Πάτρα, η Λίμνη Τάκα, η Κυλλήνη, η λακωνική Μάνη και η Μονεμβασιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ» έχουν γίνει ήδη διερευνητικές επαφές με τους Δήμους Αν. Μάνης και Μονεμβασίας, όπου μάλιστα έχουν εντοπιστεί και κατάλληλοι χώροι για την προσθαλάσσωση υδροπλάνων κι απομένει η διαβούλευση το επόμενο διάστημα για τη λήψη οριστικών αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην κατάρτιση του σχεδιασμού.

Στόχος είναι η δημιουργία δρομολογίων που θα περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση οργανωμένες αεροπορικές πτήσεις, ναυλωμένες πτήσεις, αλλά στη συνέχεια και τουριστικού-περιηγητικού χαρακτήρα διαδρομές.

Σε σχετική δήλωση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας επεσήμανε: «Η πρωτοβουλία αυτή, αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο της Περιφέρειας για τη στήριξη και περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο. Ως εκ τούτου, η ίδρυση υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού, που αποτελεί για την Ελλάδα βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη. Επιπλέον, η αξιοποίηση των υδροπλάνων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των μετακινήσεων, δεδομένου ότι τα υδροπλάνα δύνανται να εκτελούν πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων, καθώς και να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας…»

Αμέσως μετά την υπογραφή της άδειας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε: «Ως Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στη νότια Ελλάδα και νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που επιτέλους ξεκινάει η υλοποίηση του υδατοδρομίου στην πόλη μας. Ενός σπουδαίου έργου που θα υλοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, λειτουργώντας παράλληλα και συμπληρωματικά με τα μέσα μεταφοράς. Είμαστε ικανοποιημένοι που μετά από μία μακρά περίοδο προσπάθειας έχουμε λάβει την άδεια ίδρυσης του υδατοδρομίου. Ευελπιστούμε σύντομα το έργο να ολοκληρωθεί και εντός του 2022 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνο στην Καλαμάτα.»

Ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της «Hellenic Seaplanes» Νικόλας Χαραλάμπους τοποθετήθηκε σχετικά με την επικείμενη αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας: «Στη Hellenic Seaplanes έχουμε τη φιλοδοξία να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο υδατοδρομίων και με τα υδροπλάνα μας να ενώσουμε όλη την Ελλάδα με γρήγορες, ασφαλείς και οικονομικά συμφέρουσες πτήσεις! Η φιλοδοξία αυτή ενισχύεται σήμερα ακόμα πιο πολύ με την ενημέρωση ότι το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας μπαίνει στο club των αδειοδοτημένων προορισμών και πλέον προχωράμε ακόμα πιο αποφασιστικά στην κατασκευή του και στη χάραξη του πλάνου πτήσεων. Με την παρουσία του υδατοδρομίου, η Καλαμάτα έχει όλα τα φόντα ώστε να ισχυροποιήσει ακόμα πιο πολύ τη θέση της στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, φιλοξενώντας χιλιάδες τουρίστες, αλλά κι εξυπηρετώντας καθημερινά τους ντόπιους και τις εμπορικές ενέργειές τους.»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ