ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Στην ιστορική Καθολική Εκκλησία του Ναυπλίου τιμήθηκε η Ημέρα Φιλελληνισμού (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:05:00 μ.μ. | | |
Φιλέλληνες
Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 (ΦΕΚ 191/Α/19.9.2008) ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τη σχετική πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα, προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στις έδρες των νομών και των επαρχείων και περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογίας, τέλεση δοξολογιών, εκφώνηση ομιλιών και κατάθεση στεφάνου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 19 Απριλίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Φιλελληνισμού, την Καθολική Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ναύπλιο.
Ο Περιφερειάρχης συμμετείχε σε μια λιτή εκδήλωση απόδοσης τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους Φιλέλληνες με δέηση που τέλεσε ο Πολωνός Ιερέας π. Ryszard Karapuda με την παρουσία των βουλευτών Αργολίδας Ι. Γκιόλα και Α. Πουλά, του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, του Σύμβουλου Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλικής Κυβέρνησης Δημήτριου Ξυλινά,του Προέδρου του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Ι. Μαλτέζου, του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτη, του Εντεταλμένου Συμβούλου Αθλητισμού Ι. Μαντζούνη, Αντιδημάρχων του Δήμου Ναυπλιέων, της Εκπρόσωπου της Καθολικής Κοινότητας Ναυπλίου Δικηγόρου Μαργαρίτας Πάτς - Κάτρη,  μελών της καθολικής κοινότητας Ναυπλίου και των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών αρχών.
"Η συμβολή των Φιλελλήνων στην επιτυχία του Αγώνα και στην δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους ήταν αποφασιστική" τόνισε σε ομιλία του μεταξύ άλλων ο κύριος Νίκας.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος στο πέρας των εκδηλώσεων μνήμης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τιμούμε σήμερα όλους τους φιλέλληνες, που είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και πολέμησαν στο πλευρό των προγόνων μας προσφέροντας έμπρακτα τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Άξιοι και ανδρείοι ενίσχυσαν ηθικά και υλικά τον αγώνα του 1821 τον οποίο διεθνοποίησαν και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ευνοϊκή του έκβαση. Υπερασπιστές της δημοκρατίας, προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέρμαχοι της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος γοητευμένοι από την ιστορία και τον πολιτισμό μας αγωνίστηκαν με πάθος για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας. Τους μνημονεύουμε ως ήρωες και τους ευγνωμονούμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους».
Στην συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Φιλελλήνων στην ομώνυμη πλατεία του Ναυπλίου και καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους.  
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος με αφορμή την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης  κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Φιλελλήνων στο οποίο αναγράφονται τρία σημαντικά ονόματα Φιλελλήνων με καταγωγή από την Νάπολη του Μικέλε Γκράμσι (Michele Gramsi) του Ιωσήφ Rosaroll (Giuseppe Rosaroll) και του Βιντσέντζο Πίζα (Vincenzo Pisa).
Η Φραγκοκλησιά, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Καθολική εκκλησία, πιθανώς είχε χτιστεί από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Ο ναός θα πρέπει να χρησίμευε ως καθολικό γυναικείας μονής του τάγματος των Φραγκισκανών.
Όταν το Ναύπλιο τελούσε ακόμη υπό τουρκική κυριαρχία, η χήρα του Αγά- πασά, Φατμέ, ανακαίνισε το ναό, που είχε στο μεταξύ ερειπωθεί, στη μνήμη του συζύγου της. Το 1839 ο βασιλιάς Όθωνας παραχώρησε το ναό στην Καθολική Εκκλησία.
Στο εσωτερικό του ναού, υπάρχει μια αψίδα αφιερωμένη στους Φιλέλληνες, που ήταν δώρο του Γάλλου αξιωματικού και φιλέλληνα Αυγούστου Iλαρίωνα Tουρέ και χρονολογείται το 1841.
Στους κίονες έχουν αναγραφεί, με λευκό χρώμα, ονόματα ξένων Φιλελλήνων και ο τόπος στον οποίο έπεσαν, ενώ στο αέτωμα υπάρχει ο θυρεός και το στέμμα του Όθωνα εντός του σταυρού των αγωνιστών.
Έξω από το ναό υπάρχει υπόγεια κρύπτη, πρόσφατα ανακαινισμένη, όπου συγκεντρώθηκαν τα οστά των Φιλελλήνων καθώς και των Βαυαρών στρατιωτών της ακολουθίας του Όθωνα, οι οποίοι πέθαναν στο Ναύπλιο.
Ο Λόρδος Βύρων

Ο ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (1788-1824) υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ένας από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους, κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.
Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.
Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ