ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο - Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους στο Επιγραφικό Μουσείο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:05:00 μ.μ. | |
Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους στο Επιγραφικό Μουσείο
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στα μουσεία –τα οποία υποδέχονται το κοινό με δωρεάν είσοδο και σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στην ανάδειξή τους καθώς και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων». Παράλληλα, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) επέλεξε τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης–MOMus, ως τιμώμενο φορέα για το 2022, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο.

Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:

Βιωσιμότητα: Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν τη δύναμη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να συμβάλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.

Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινή ζωή αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων.

Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης: Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας.

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, διοργανώνει το Επιγραφικό Μουσείο.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 12.30 με 13.30 θα γίνει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του ‘Αργους» από τον επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, Χαράλαμπο Κριτζά.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ