ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Α. Πουλάς: Αδικαιολόγητος ο αποκλεισμός της Αργολίδας από τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:51:00 π.μ. |
Α. Πουλάς
Ερώτηση σχετικά με τον αποκλεισμό των πληγέντων κατοίκων της Αργολίδας από τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

1. Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Αποκλεισμός της Αργολίδας από τις αποζημιώσεις των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021»

Το Σάββατο 24-07-2021 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Λυγουριό της Δ.Κ. Ασκληπιείου της Δ.Ε. Ασκληπιείου του Δήμου Επιδαύρου και έκαψε περίπου 700 στρέμματα (αείφυλλων –πλατύφυλλων και ελαιώνων).

Την Κυριακή 25-07-2021 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Κοινότητας Αραχναίου της Δ.Ε. Μιδέας του Δήμου Ναυπλιέων και του οικισμού Γκάτζια της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου της Δ.Ε. Ασκληπιείου του Δήμου Επιδαύρου. Περίπου 6.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης έγιναν στάχτη ενώ απειλήθηκε και εκκενώθηκε ο οικισμός της Γκάτζιας.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κλήθηκαν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής να καταθέσουν αιτήσεις ως εξής :

1. Οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά στις 24 Ιουλίου 2021 στη Δ.Ε. Ασκληπιείου και στις 25 Ιουλίου 2021 στην Δ.Κ. Αγίου Δημητρίου (Γκάτζια) να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς για πάγιο εξοπλισμό στο Δημαρχείο Επιδαύρου.

2. Οι ενδιαφερόμενοι, των οποίων οι Επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που υπέστησαν ζημιές , να υποβάλλουν αίτηση-δήλωση στη γραμματεία Δ/νσης Διοικητικού-Οικονομικού Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ.

Στις 8 Οκτωβρίου 2021 κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου , με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη , του Προέδρου του ΕΛΓΑ και στελεχών του Οργανισμού, Αντιπεριφερειαρχών, των μελών των επιτροπών αρωγής από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και των υπεύθυνων Πολιτικής Προστασίας και Κοινωνικής Αρωγής, δόθηκε χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση για το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο των πυρόπληκτων σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία, ενώ για την Αργολίδα δόθηκε η υπόσχεση από τους αρμόδιους ότι θα υπάρξει στήριξη και για αυτή καθώς είχε πληγεί και αυτή από πυρκαγιές μέσα στο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι :

«Επεκτείνεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης όχι μόνο για τους τρεις πυρόπληκτους Νομούς αλλά και για την Αργολίδα και θα εφαρμοστεί και για το Αραχναίο του Δήμου Ναυπλιέων και για την περιοχή της Γκάτζιας του Δήμου Επιδαύρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, καθώς εντάσσονται πλέον στις διευκολύνσεις Κρατικής Αρωγής. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που επλήγησαν να υποβάλουν άμεσα αίτηση έως τις 15/10/2021 για την είσπραξη της προβλεπόμενης προκαταβολής για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο μέσω της πλατφόρμας Κρατικής Αρωγής arogi.gov.gr, πέραν της υποβολής των δικαιολογητικών τους στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Όσοι υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποζημιωθούν προκαταβολικώς.»

Σε συνέχεια των ανωτέρω οι πυρόπληκτοι κάτοικοι των δύο περιοχών ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες που έθεσε η διοίκηση για να αποζημιωθούν καταθέτοντας όλες τις απαραίτητες δηλώσεις – αιτήσεις.

Όμως στις 19/04/2022 και ενώ έχουν περάσει έξι μήνες από την κατάθεση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων στην Αργολίδα, δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 54381 ΕΞ 2022 - ΦΕΚ 1963/Β/19-4-2022 που αφορά στην χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, από όπου απουσιάζει παντελώς η Π.Ε. Αργολίδας αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι οι υποσχέσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης προς τους Αργολιδείς ήταν ψεύτικες και παραπλανητικές.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:


1. Για ποιους λόγους αποκλείστηκε η Αργολίδα από τις αποζημιώσεις των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την άρση αυτής της αδικίας ώστε να λάβουν και οι πυρόπληκτοι της Αργολίδας τις αποζημιώσεις που δικαιούνται;

Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ