ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Πώς θα γίνει η απορρόφηση του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:57:00 π.μ. | | |
ΔΕΗ
Το γενναίο πακέτο μέτρων, ένα εκ των οποίων μάλιστα έχει και αναδρομική ισχύ, για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.


Το πακέτο Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισήμανε, στοχεύεί στη στήριξη της μεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων, που έχουν πληγεί σφόδρα από την «εκτόξευση» των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, τα μέτρα αναμένεται να «απορροφήσουν» μέχρι και το 80% των αυξήσεων, ενώ αναστέλλεται και η πολυσυζητημένη ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα, προβλέπεται και αναδρομική επιστροφή μέχρι και 600 ευρώ.

Αναστολή στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν «διπλή», στοχεύοντας τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας.

Και αυτό διότι τίθεται έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής, ενώ σταθεροποιούνται οι τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες, όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

«Αναστέλλουμε έτσι για όσο διαρκεί αυτό το σχήμα, τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβουμε μαχαίρι τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στόχος, παραμένει οι καταναλωτές να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα δεδομένα και να μειώσουν τα ενεργειακά τους έξοδα σε μόνιμη βάση μέσα από δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Τα μέτρα αυτά έχουν ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Ποιοι θα λάβουν την αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ


Το πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα περιλαμβάνει και αναδρομική επιστροφή χρημάτων, που μπορούν να φτάσουν και τα 600 ευρώ, αναλόγως της κατανάλωσης του εκάστοτε νοικοκυριού.

Εκείνοι που δικαιούνται αυτή την αναδρομική επιστροφή είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, οι οποίοι έχουν υποστεί το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, και που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Το χρηματικό αυτό ποσό, που δικαιούται, αναλογικά, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, θα καταβληθεί μέσα στον Ιούνιο.

Διευκρινίζεται επίσης ότι για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh, ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι πρόσθετη επιβάρυνση συνιστά η κατανάλωση πάνω από τις 300kWh, που δεν καλύπτονταν έως σήμερα από επιδότηση.

Απορρόφηση έως και 80% των αυξήσεων -Ωφελημένο το 70% των νοικοκυριών

Επίσης, τα μέτρα στήριξης προβλέπουν και την απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αυξήσεων των τιμών, μέχρι και το 80%.

Μάλιστα, τα μέτρα αφορούν τουλάχιστον στο 70% των ελληνικών νοικοκυριών.

Είναι φανερό ότι ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας, που αποτελεί με διαφορά το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Με αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι δίνεται μια γενναία, όσο και απαραίτητη, ανάσα στα νοικοκυριά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης κινείται σε τέσσερα πεδία, που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, με διπλή κρατική παρέμβαση στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ