ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Η Ένωση Κρητών Αργολίδας "Ο Μίνωας" γιορτάζει τον Άγιο Νικόλαο τον Κρασόκτιστο

Κρασόκτιστος
Η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας "Μίνωας" και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας σας προσκαλούν στον Πανηγυρικό Εσπερινό για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου "Κρασόκτιστου", που θα τελεστεί την Πέμπτη 19 Μαϊου 2022 και ώρα 18:30μμ στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού στην Καραθώνα του Ναυπλίου.

Η παρουσία σας θα αποτελέσει τιμή για εμάς.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Η Πρόεδρος
της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας "Μίνωας"
Χαρά Καραγιαννάκη

Ο Πρόεδρος
του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας
Μιχάλης Μαντάς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ


17:00 Εκκίνηση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου από τα γραφεία του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, στο Ναύπλιο.

17:15 Τιμητική δια θαλάσσης μεταφορά, από το λιμάνι του Ναυπλίου ως το λιμανάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, Καραθώνα Ναύπλιο.

18:00 Παραλαβή από Βρακοφόρους της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας "Μίνωας" και πομπή από το γραφικό μονοπάτι που οδηγεί στον ιερό ναό.

18:20 Άφιξη της Ιεράς Εικόνας, Κωδωνοκρουσίες.

18:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας.

Ακολουθεί εορταστικό κέρασμα και (σύντομη) παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το τμήμα του Συλλόγου Κρητών Αργολίδας.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ "Ο ΚΡΑΣΟΚΤΙΣΤΟΣ"

Με ιστορία αιώνων, η οποία πιθανότατα ξεκινά την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, το εκκλησάκι στην παραλία της Καραθώνας του Ναυπλίου, έχτισε κάποιος καπετάνιος που μετέφερε κρασί από την Κρήτη.

Η παράδοση λέει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του, από την Κρήτη προς το Ναύπλιο, που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή, έπεσε σε σφοδρή τρικυμία. Μέσα στη φουρτούνα, ο Καπετάνιος προσευχήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και τον παρακάλεσε να σώσει το καΐκι του υποσχόμενος να χτίσει μία εκκλησιά που αντί για νερό θα χρησιμοποιούσε κρασί.

Και πράγματι, η θάλασσα γαλήνεψε. Τα δυνατά χτυπήματα σταμάτησαν και, το καΐκι φορτωμένο με κρασιά, σώθηκε. Μόλις ο Καπετάνιος πάτησε σταθερά πάνω στα βράχια, είπε: Εδώ, εδώ σ' αυτή τη θέση, θα χτίσω την εκκλησιά!

Τρεις μήνες αργότερα, το εκκλησάκι είχε τελειώσει. Έκτοτε, στέκεται εδώ σαν ένας μικρός πύργος που τάχθηκε να φυλάει την ελληνική ναυτοσύνη, τους θείους πόθους και την ορθόδοξη πίστη των εκατοντάδων πιστών που το επισκέπτονται, καλωσορίζοντας τα πλοία στο έμπα τ' Αναπλιού.

Ο Άγιος Νικόλαος έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και θεωρείται ο καθ' εξοχήν προστάτης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και των απανταχού της γής ναυτιλομένων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ