ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Τριήμερη εξόρμηση της Βουνοπαρέας Αργολίδας στον μυθικό Όλυμπο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:47:00 π.μ. | | |
Όλυμπος
Η Βουνοπαρέα Αργολίδας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το αναλυτικό πρόγραμμα της δραστηριότητας του 3ημέρου του Αγίου Πνεύματος (11-12-13/06) με προορισμό τον μυθικό Όλυμπο.


Για ακόμη μια φορά σας προσκαλούμε να πεζοπορήσουμε μαζί σε ένα 3ήμερο γεμάτο μοναδικές εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες που μόνο η φύση μπορεί να μας χαρίζει.

Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πεζοπορία στο μαγευτικό φαράγγι του Ενιπέα, δροσερό μπάνιο στον Κόκκινο καταρράκτη του Ορλιά, επίσκεψη στο ιστορικό Δίον, περιήγηση στα όμορφα σοκάκια του Λιτοχώρου και χαλάρωση στις αμμουδιές της Ολυμπιακής Ακτής Κατερίνης.

Το μέγεθος του Ολύμπου, η πολύμορφη και ευμετάβλητη γοητεία της φύσης του, οι ψηλές κορυφές του, γεμάτες ομίχλη και χαμηλά σύννεφα που φέρνουν συχνά καταιγίδες, προκάλεσαν δέος και θαυμασμό στον προϊστορικό άνθρωπο που κατοίκησε στους πρόποδές του.Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι της περιοχής θα δημιουργήσουν τους θρύλους που αργότερα θα δώσουν το δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων.

Έτσι ο Δίας με την Ήρα, τα αδέλφια τους Εστία, Δήμητρα, Ποσειδώνας και τα επτά παιδιά τους Αθηνά, Απόλλωνας, Άρτεμις, Ερμή, Άρης, Αφροδίτη και Ήφαιστος θα συνθέσουν το γνωστό μας Δωδεκάθεο. Οι δώδεκα θεοί κατοικούσαν στα φαράγγια - στις πτυχές του Ολύμπου όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος - όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. Ο Όλυμπος στην Ιλιάδα ονομάζεται μέγας, μακρύς, αιγλήεις και πολύδενδρος. Το Πάνθεον (ο σημερινός Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (το σημερινό Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία. Το δωδεκάθεο τιμήθηκε ιδιαίτερα στην ιερή πόλη των Μακεδόνων, το αρχαίο Δίον, πέντε χιλιόμετρα από τη θάλασσα στους πρόποδες του Ολύμπου, αφιερωμένο στο Δία και στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Κατά την παράδοση και σύμφωνα με νεότερη έρευνα, τελετές τελούνταν ακόμη και κοντά στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου. Αυτό μαρτυρούν τα ευρήματα που βρέθηκαν (μαρμάρινες στήλες με επιγραφές, κεραμικά, νομίσματα, υπολείμματα θυσιών) που φανερώνουν τη σύνδεση του βουνού με τη λατρεία των θεών.

· Αναλυτικό πρόγραμμα:

- 1η ημέρα:

Αναχώρηση από το Ναύπλιο στις 06:00 το πρωί και από το Άργος στις 06:30, με προορισμό την Κατερίνη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις. Η πρώτη μας επαφή με τον Όλυμπο θα είναι στην άγνωστη στους περισσότερους μεριά του, καθώς θα πεζοπορήσουμε και θα δροσιστούμε στο ρέμα Ορλιά.
Σύμφωνα με την παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ορλιάς ονομάστηκε έτσι από τον θόρυβο-βουητό του νερού του. Ο Ορλιάς είναι αρχαιότατος ποταμός της Πιερίας, ο οποίος “χάθηκε” από την ντροπή του, αρνούμενος να εξαγνίσει τις Μαινάδες (μαινόμενες γυναίκες της Πιερίας), οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν εκεί τα χέρια τους από το αίμα του Ορφέα. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πώς ο ποταμός μπήκε στο έδαφος και βγήκε ξανά στην επιφάνεια λίγο πιο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες του.
Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την Κατερίνη και αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο θα πάρουμε μια πρώτη γεύση από την νυχτερινή ατμόσφαιρα της πόλης και θα ξεκουραστούμε για να ήμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα η οποία θα είναι τόσο πανέμορφη όσο και απαιτητική.

- 2η ημέρα:
Ξεκινάμε την ημέρα μας με πρωινό στο ξενοδοχείο και ετοιμαζόμαστε να πεζοπορήσουμε στο μοναδικής ομορφιάς διεθνές μονοπάτι Ε4 το οποίο διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα με το μαγευτικό τοπίο, τις εντυπωσιακές βάθρες και τις πανέμορφες μικρές ξύλινες γέφυρες. Η διαδρομή ξεκινάει από τη θέση «Πριόνια» στα 1100μ. και με πολλά ανεβοκατεβάσματα κατηφορίζει μέχρι το Λιτόχωρο. Στη μέση περίπου της διαδρομής συναντάμε την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου και στη συνέχεια το Άγιο Σπήλαιο, όπου ασκήτευσε ο Άγιος Διονύσιος. Λόγω των πολλών ανεβοκατεβασμάτων η πορεία είναι σχετικά απαιτητική, όμως οι πολύμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί, οι λιμνούλες με τα κρυστάλλινα νερά και οι κάθετες ορθοπλαγιές, προσδίδουν στο τοπίο σπάνια ομορφιά και ανταμείβουν τον επισκέπτη με τον καλύτερο τρόπο. Για όσους επιθυμούν θα υπάρχει η δυνατότητα να μας παραλάβει το λεωφορείο μετά την επίσκεψη στην Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου και έτσι να μειώσουμε την διαδρομή κατά το ήμισυ.

Στη συνέχεια και αφού ολοκληρώσουμε την πεζοπορία μας, θα παραμείνουμε στο Λιτόχωρο για να απολαύσουμε τον καφέ μας ή και το γεύμα μας. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για να βάλουμε τα μαγιό μας καθώς η θάλασσα θα μας περιμένει για αποθεραπεία και χαλάρωση.
Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώνεται με ξεκούραση και τοπικούς μεζέδες.

- 3η ημέρα:
Ξεκινάμε την ημέρα μας με πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για το ιστορικό Δίον.
Η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων και ο ιερός χώρος του Δία στην περιοχή του Ολύμπου. Η πόλη αφιερώθηκε στον Δία και κάθε χρόνο γίνονταν θρησκευτικές τελετές, προς τιμήν του πατέρα των θεών. Για τους αρχαίους βασιλείς της Μακεδονίας, το Δίον αποτελούσε τη θερινή τους κατοικία και ως ιερό χώρο λατρείας, οι κάτοικοί του αποκαλούνταν Δίοι, Διείς και Διασταί.

Στη σύγχρονη εποχή, το γεγονός που έδωσε στο Δίον παγκόσμια αναγνώριση, είναι οι ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης, οι οποίες έφεραν στο φως μια από τις σπουδαιότερες Μακεδονικές πόλεις και ένα θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ήρθαν στο φως, τα ιερά της Δήμητρας, της Ίσιδας, του Διονύσου και το Ασκληπιείο. Οδοί με καταστήματα, το Νεκροταφείο και το τείχος της πόλης, το Ελληνιστικό και Ρωμαϊκό Θέατρο, οι ρωμαϊκές θέρμες (λουτρά) με πλήθος γλυπτών, το Ωδείο, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της «Έπαυλης του Διονύσου» έκτασης περίπου 100τμ, καθώς και μια Παλαιοχριστιανική Κοιμητηριακή Βασιλική έξω από τα τείχη.

Νοτίως και στα όρια του οικισμού του Δίου βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο. Μία μοναδική κατασκευή ελληνιστικής εποχής, που χρονολογείται στην εποχή της βασιλείας του Φιλίππου Ε´ (221-179 π.Χ.).
Το κοίλο, χωρίς αναλημματικό τοίχο στα άκρα του, είναι διαμορφωμένο σε χαλικόστρωτα πρανή και στις περιόδους δόξης του, διέθετε εδώλια από πήλινες πλίνθους, που είναι μοναδικό χαρακτηριστικό, αφού δεν συναντάται σε κανένα άλλο αρχαίο θέατρο.

Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ότι, ο βασιλιάς Αρχέλαος, κάλεσε τον Ευρυπίδη στη Μακεδονία, όπου και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέγγραψε τα αριστουργήματα
«Αρχέλαος» και «Βάκχες» και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι παραστάσεις αυτές «ανέβηκαν» εδώ μπροστά στο αρχαιοελληνικό κοινό.

Χαλάρωση και βόλτες μέχρι την ώρα της επιστροφής στη βάση μας.

· Πληροφορίες διαδρομών:
Η όλη δραστηριότητα έχει βαθμό δυσκολίας 1+ που σημαίνει ότι οι διαδρομές είναι σχετικά εύκολες ακόμα και για αρχάριους που έχουν όμως πολύ καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό.
-Ρέμα Ορλιά: Ώρες πορείας: 2, Μήκος διαδρομής: 4,5 χλμ, Υψομετρική: 250 μ.
-Φαράγγι Ενιπέα: Ώρες πορείας: 5-6, Μήκος διαδρομής: 11 χλμ, Υψομετρική: 700 μ. κατάβαση

· Παροχές δραστηριότητας:
-Μεταφορά από Άργος και Ναύπλιο με λεωφορείο
-Τοπικές μετακινήσεις
-Δύο (2) διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο στην παραλία της Κατερίνης
-Ένα (1) εισιτήριο εισόδου για τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου
-Έμπειροι συνοδοί βουνού
-Πλήρες ομαδικό φαρμακείο
-Ασύρματες επικοινωνίες
-Φωτογραφικό υλικό
-Φ.Π.Α. 24%

· Απαραίτητος εξοπλισμός:
Μποτάκια ορειβατικά ή trekking, μπατόν, σακίδιο πλάτης, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), ζακέτα fleece, υδροδοχείο (1,5 lit), τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (μπάρες δημητριακών - σοκολάτες - ξηρά τροφή - ηλεκτρολύτες), προσωπικά είδη (χαρτομάντιλα κτλ.), προσωπικό φαρμακείο, σακούλα απορριμμάτων, αλλαξιές ρούχων, πετσέτα, μαγιό.

· Πληροφορίες:

Η Βουνοπαρέα συνιστά σε όλους τη χρήση μάσκας κατά την παραμονή μας σε όλους τους κλειστούς χώρους καθώς και την πραγματοποίηση rapid ή self test 24 ώρες πριν την συμμετοχή στην εκάστοτε δραστηριότητα, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων.

Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της δραστηριότητας απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχών. Εφόσον οι συμμετοχές δεν συμπληρωθούν, η Βουνοπαρέα Αργολίδας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιστρέφοντας τις προκαταβολές.

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει με άλλο εναλλακτικό ή να ματαιώσει το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη του, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ).

Κάθε συμμετέχοντας, γνωρίζει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου (8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης).

Επίσης οι συμμετέχοντες, αποδέχονται την λήψη και την ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών που ενδέχεται να τους απεικονίζουν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες ή ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία των συμμετεχόντων με τον αρχηγό πριν την πραγματοποίηση της δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητη.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον προκαταβάλλεται το ήμισυ του εισιτηρίου το αργότερο μέχρι την Κυριακή 29 Μαϊου, στον λογαριασμό (GR8801713080006308010142535) με αναγραφή αιτιολογίας “ΟΛΥΜΠΟΣ”.

Τράπεζα Πειραιώς – Δικαιούχος: Σοφία Τότσικα.

Για πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με την δραστηριότητα καλέστε στο τηλέφωνο 6972705070: Σπύρος Τότσικας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ