ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Ποιες παραλίες στην Αργολίδα κέρδισαν φέτος γαλάζιες σημαίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:28:00 π.μ. | |
Γαλάζια σημαία
Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες, όπως ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).


Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων, αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν η Αττική, η Κρήτη και η Ρόδος.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Το ΥΠΕΝ, διά της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», ενώ η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων και την γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.

37 Γαλάζιες σημαίες στην Πελοπόννησο – Αναλυτικά όλες οι παραλίες.

Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ [14]

Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων
Λουτράκι-Μπούτσι/PoseidonResort
Λουτράκι 1
Λουτράκι 2
Πευκάκια-Άγιοι Θεόδωροι

Δήμος Κορινθίων
Αλμυρή
Καλάμια
Κόρφος
Ποσειδωνία

Δήμος Βέλου-Βόχας
Βραχάτι
Κοκκώνι

Δήμος Σικυωνίων
Πευκιάς

Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
Δερβένι
Ξυλόκαστρο-Πευκιάς
Συκιά

Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ [3]

Δήμος Ερμιονίδας
Πόρτο Χέλι/AKSHinitsaBay

Δήμος Ναυπλιέων
Καραθώνα
Πλάκα

Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ [4]


Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Άγιος Ανδρέας-Μύλος
Ατσίγγανος
Καλλιστώ
Ξηροπήγαδο

Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ [10]

Δήμος Μονεμβασιάς

Αρχάγγελος
Μεγάλη Άμμος
Μονεμβασιά
Νεάπολη
Πλύτρα-Παχιάμμος
Πορί
Τηγάνια

Δήμος Ανατολικής Μάνης
Γύθειο 2/Σελινίτσα
Μαυροβούνι 1
Σκουτάρι

Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ [6]

Δήμος Καλαμάτας
Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση
Ανατολική Καλαμάτα 2-Τέρμα Ναυαρίνου
Βέργα-Αλμυρός
Μικρή Μαντίνεια
Δήμος Μεσσήνης
Μπούκα

Δήμος Τριφυλίας
DunesBeach-CostaNavarino
Βαρθολομιό
Γλύφα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ