ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Εκδήλωση μνήμης στο Ναύπλιο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:48:00 π.μ. | |
χοροί για Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Στα πλαίσια των εορτασμών ''Κωνσταντίνεια 2022'' που πραγματοποιούνται στο Ναύπλιο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση το απόγευμα της Πέμπτης 19 Μαΐου 2022, υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο ηρώο της πλατείας Νέου Βυζαντίου, έξω από τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Στον εορτάζοντα ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έχει τεθεί προς προσκύνηση η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά ,της Παναγιάς του Πόντου, από την Τρίτη 17 Μάιου .

Την θαυματουργή εικόνα μετέφερε στο Ναύπλιο ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων μαζί με τον πρόεδρο του ιδρύματος Παναγία Σουμελά Γ.Τανιμανίδη και θα αναχωρήσει την Τρίτη 24 Μαΐου ενώ  καθημερινά στον Ιερό ναό τελούνται Ιερές ακολουθίες.
Μετά την δέηση στο ηρώο ακολούθησε ομιλία από την δικηγόρο Χριστίνα Μελίδη ,με θέμα ''Η Γενοκτονία των Ποντίων''. 
Ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος Φρίμης απένειμε τιμητικές πλακέτες στον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο, στον Πρόεδρο του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Ι. Μαλτέζο, την Πρόεδρο του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευβρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ν. Αναστασίου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου Ερμιονίδας Ρ. Μπαρού κα. 
Ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση από το σύλλογο Ποντίων Αργολίδας ''Παναγία Σουμελά'' . Προηγήθηκε εσπερινός και ιερά παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο την Σουμελιώτισσα.
Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν και παραδοσιακή ποντική σούπα που ετοιμασαν μέλη του Συλλόγου. 
Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.
Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. 
Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ' ένα σύνολο 750.000 περίπου.
O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α') καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ