ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Εργαστήρι Χαρακτικής στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας από τον Εικαστικό καλλιτέχνη Francesco Moreti

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:33:00 π.μ. | |
Εικαστικός καλλιτέχνης Francesco Moreti
Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας στο πλαίσιο μίας σειράς δράσεων και συναντήσεων των μαθητών του με προσωπικότητες από τον χώρο των Τεχνών που ζουν αυτό τον καιρό στην περιοχή της Αργολίδας, προσκάλεσε στο Σχολείο τον καταξιωμένο Ιταλό Εικαστικό Καλλιτέχνη Francesco Moreti. 

Ο Φραντζέσκο Μορέτι ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση και παρ' όλο το ασφυκτικό του πρόγραμμα, δέχτηκε να έρθει να μιλήσει με τους μαθητές για θέματα που αφορούν στην Τέχνη της Χαρακτικής, αλλά και να κάνει ένα εργαστήριο μαζί τους εφαρμόζοντας τις τεχνικές της ενχάραξης και των τυπωμάτων.
Η επίσκεψη του Καλλιτέχνη ήταν μεγάλη ευκαιρία αλλά και τιμή για τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας, να συνομιλήσουν μαζί του και να παρακολουθήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήρι Χαρακτικής το οποίο πραγματικά τους ενθουσίασε. Ο Φραντζέσκο Μορέτι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από Καλλιτεχνικό Σχολείο της Ιταλίας και φυσικά την εμπειρία του σε αυτό το Σχολείο Τέχνης ήθελε να τη μοιραστεί με τους μαθητές, οι οποίοι του έθεσαν πολλά ερωτήματα που αφορούσαν στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, αλλά και στη προσωπική “διαδρομή” της ζωής του από την Ιταλία στην Ελλάδα.
Ο Φραντζέσκο Μορέτι γεννήθηκε στην Πίζα το 1973 και μένει στο Ναύπλιο, είναι απόφοιτος του Πειραματικού Καλλιτεχνικού Λυκείου της Λούκα (1992) και της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997), με ειδίκευση στη Ζωγραφική– Χαρακτική. Εργάζεται με τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική, τη Χαρακτική, τη Φωτογραφία, τη βίντεο – τέχνη, τις εγκαταστάσεις, την εσωτερική διακόσμηση, το ντιζάιν, τη γραφιστική και τη διαφήμιση. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων: στο Palazzo Ducale στη Λούκα της Ιταλίας, στο St. Gallen της Ελβετίας, στο Φουγάρο, στον Τεχνοχώρο της Αθήνας και πάνω από 40 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις: στην Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ταϊβάν, Μαρόκο, Γαλλία, Ουγγαρία κ. α.
Ο Φ. Μορέτι εξήγησε στους μαθητές για το τι είναι Χαρακτική: είναι μία καλλιτεχνική έκφραση στην οποία συμμετέχουν με όλες τις δυνάμεις τους το πνεύμα και το χέρι, η έμπνευση και η μαστοριά. Γι’ αυτό το τελικό καλλιτεχνικό προϊόν είναι τόσο ευαίσθητο στις ραγδαίες εξελίξεις της τέχνης και της τεχνολογίας. Ο όρος Χαρακτικό έχει ξεπεράσει σήμερα την κυριολεκτική σημασία του και περιλαμβάνει κάθε πρωτότυπο έντυπο καλλιτεχνικό έργο, τυπωμένο από μήτρες που δημιουργεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ενώ η Χαρακτική εξελίσσεται αιώνες πλέον, (από τον 15ο αιώνα), τότε που “συνέπλεε” με την εξέλιξη της τυπογραφίας. Θεωρείται ένα είδος “Λαϊκής τέχνης”, επειδή η Χαρακτική Τέχνη διαθέτει ένα μεγάλο προνόμιο, την αναπαραγωγή της εικόνας σε πολλά αντίτυπα της ίδιας καλλιτεχνικής αξίας. Ως εκ τούτου, ένα χαρακτικό έργο διαδίδεται ευκολότερα και επικοινωνεί με περισσότερο κόσμο.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εργαλεία ενχάραξης και να δοκιμάσουν χαράζοντας με αυτά σε επιφάνειές λινόλεουμ, αλλά και να τυπώσουν χωρίς πρέσα με απλά εργαλεία τυπώματος και να πάρουν μοναδικά έργα Χαρακτικής Τέχνης. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία μέσα από την πράξη, μέσα από την εφαρμογή. Άλλωστε η Τέχνη είναι πρωτίστως πράξη ως αποτέλεσμα έμπνευσης, αλλά πάνω απ' όλα ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, δημιουργικότητας και εξέλιξης της τεχνικής που ταυτίζεται πολλές φορές με την εφευρετικότητα και την ευφυΐα.
Η επίσκεψη του Φραντζέσκο Μορέτι στο Καλλιτεχνικό Σχολείον Αργολίδας ήταν μια πράξη συμπαράστασης του Καλλιτέχνη στο νεοϊδρυθέν Σχολείο και φυσικά στους μαθητές του. Τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό. Τα χαρακτικά τυπώματα “προϊόντα” του εργαστηρίου, θα κοσμούν πλέον το Σχολείο της Προσύμνης ως ανάμνηση μιας σημαντικής και λίαν δημιουργικής συνάντησης.

Κείμενο Φωτογραφίες: Μάγδα Μάρα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ