ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Γ.Γκιόλας: Συνεπής στην πάγια τακτική της η κυβέρνηση μετατρέπει τους αγρότες της Αργολίδας σε επαίτες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:38:00 π.μ. | | |
Γ.Γκιόλας
Οι αγρότες της Αργολίδας δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση στη γενικότερη συμπεριφορά της πιο ανάλγητης Κυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. 

Οι άνθρωποι που υπερηφανεύονταν για τις απολύσεις στην Υγεία και την Παιδεία στα πρώτα Μνημόνια, αυτοί που αντάμειψαν με «χειροκρότημα» τους ήρωες υγειονομικούς στην πανδημία, οι ίδιοι που έφεραν το ελληνικό νοικοκυριό σε απόγνωση με την ακρίβεια και τις εξωφρενικά διογκωμένες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, δεν θα μπορούσαν να φερθούν διαφορετικά στους ακραία πληγέντες αγρότες, μετά τον καταστροφικό παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Η Αργολίδα κινδύνευσε με ολοκληρωτική καταστροφή στα εσπεριδοειδή, έναν παραγωγικό κλάδο που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, αφού οι θερμοκρασίες τις ημέρες του παγετού άγγιξαν το -8. Από τότε, παρακολουθούμε ένα θέατρο υποσχέσεων και εμπαιγμού, όπου οι αγρότες ζουν με το άγχος της αδυναμίας να καλλιεργήσουν, αφού το κόστος αφ’ ενός έχει εκτιναχτεί στα ύψη, αφ’ ετέρου οι πολυδιαφημισμένες αποζημιώσεις «πριν το Πάσχα» οδεύουν περίπου στην ημέρα της «Αναλήψεως».

Ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία. Τάζει και υπόσχεται, δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες και καλλιεργεί ένα επίπλαστο κλίμα ευφορίας. Η πραγματικότητα όμως, για μια ακόμη φορά, τον διαψεύδει οικτρά. Οι αγρότες της Αργολίδας αδυνατούν να ξεκινήσουν τις καλλιέργειές τους στα ρημαγμένα χωράφια τους, αφού τα πολυπόθητα 300 ευρώ προκαταβολή (περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ) είναι (;) τόσο πολύ δύσκολο να βρεθούν.

Παρά την αδιαφιλονίκητη – αλλά φθίνουσα- κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη σε καλοπληρωμένα ΜΜΕ, η αλήθεια δεν κρύβεται πλέον. Τα 20 εκατομμύρια που θα είχαν βοηθήσει καθοριστικά τους αγρότες μας, δίνονται με χαρακτηριστική ευκολία, αλλού. Αυτή είναι η ιδεοληψία της Νέας Δημοκρατίας, αυτή είναι η χρόνια αντίληψη της Δεξιάς στη χώρα μας.

Οι αγρότες, δεν είναι επαίτες. Αν η Κυβέρνηση προσπαθεί να τους φέρει σε σημείο να εκλιπαρούν για μια μικρή έστω προκαταβολή, η οποία ετεροχρονισμένα θα παρουσιαστεί από τα γνωστά Κέντρα παραπληροφόρησης ως «γαλαντομία» και έμπρακτο ενδιαφέρον, ας γνωρίζει ότι η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι πολύ σκληρή. Ίσως πιο σκληρή από την πραγματικότητα που βιώνουν με μεγάλες δυσκολίες οι ίδιοι οι αγρότες.

Ας δούμε λίγα από τα «επεισόδια» του Κυβερνητικού θιάσου υποσχέσεων:

PARAPOLITIKA.GR

· 10 Μαρτίου 2022: «Με εντολή του Υπουργού Ανάπτυξης κ Γεωργαντά θα δοθεί γενναία προκαταβολή, 300 ευρώ ανά στρέμμα στις πληγείσες περιοχές με τα εσπεριδοειδή. Αφού ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα που αναλογούν σε κάθε περιοχή.

Τις επόμενες ημέρες θα πάει η διάταξη στη Βουλή προκειμένου να εγκριθούν τα χρήματα και να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις των παραγωγών, πιθανότατα πριν το Πάσχα.»

Peloponnisosnews.gr

· 7 Απριλίου 2022: Το ποσό των 300 ευρώ ανά στρέμμα θα δοθεί έως το Πάσχα στις πληγείσες από τον παγετό περιοχές της Αργολίδας. Αφού ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα που αναλογούν σε κάθε περιοχή.

https://www.peloponnisosnews.gr/2022/04/08/prokatavoli-300-eyro-ana-stremma-mechri-to-pascha-stoys-pligentes-agrotes-apo-ton-pageto-video/

ΚΑΣΟΑ

· 27 Απριλίου 2022: ‘Οπως πληροφορηθήκαμε στις 27 Απριλίου 2022, η ΑΜΕΣΗ προκαταβολή πού ανακοινώθηκε το Μάρτιο, μετατέθηκε γιά τον........Μάϊο. Στην ζημιά λοιπόν από τον παγετό ήρθε να προστεθεί και η "ζημιά" από την μη προκαταβολή της αποζημίωσης σε έγκαιρο χρόνο.

· Capital.gr

10 Μαΐου 2022: Αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται η αξιολόγηση από τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ και υπολογίζεται ότι μόνο στο Νομό Αργολίδας οι πληγέντες αγρότες υπολογίζονται σε πάνω από 5.000. Η ζημία τους υπολογίζεται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Με τη συγκριμένη διάταξη ο ΕΛΓΑ για τρίτη φορά - είπε ο κ. Γεωργαντάς - θα δώσει προκαταβολή στο 60% της ζημίας άμεσα, εντός ίσως και του Μαΐου, ώστε οι πληγέντες να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά μέχρι να γίνει η εκκαθάρισή τους. Επίσης, για τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ προβλέπεται πως όσοι συμμετέχουν σε αυτά να μπορούν να δουλεύουν και Σαββατοκύριακα, χωρίς όριο αποζημίωσης ανά μήνα ώστε να ολοκληρωθεί ταχύτερα η διαδικασία των καταγραφών μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

· Πρωτοβουλία Αγροτών Αργολίδας Ο αγροτικός κόσμος δεινοπαθεί όπως και πάρα πολλοί άλλοι επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους. Και όλα αυτά που ανακοινώνονται ως μέτρα στήριξης είναι μέτρα ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ. Το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος παραγωγής με αυτά τα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ