ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Τι απάντησε ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε βουλευτές της Ελληνικής Λύσης για τις ζημιές του παγετού στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:38:00 π.μ. | | | |
Πορτοκάλια
Η σφοδρή κακοκαιρία που σημειώθηκε τον Ιανουάριο δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο του αργολικού κάμπου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στα εσπεριδοειδή και στα κηπευτικά είναι τεράστιες, μετά την έντονη χιονόπτωση που σημειώθηκε και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν. 

Αποτέλεσμα αυτών είναι τα πορτοκάλια να παγώσουν κυριολεκτικά, ενώ μεγάλες αναμένονται να είναι και οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο της περιοχής. Ο συνδυασμός των χαμηλών θερμοκρασιών, όπου λόγω του παγετού, άγγιξαν τους οκτώ βαθμούς υπό το μηδέν, με τη διακοπή ηλεκτροδότησης από την Δ.Ε.Η. και τη μη λειτουργία της αντιπαγετικής προστασίας, οδήγησε στην καταστροφή των εσπεριδοειδών. Οι καρποί πάγωσαν στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται μη εμπορεύσιμο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να γίνει εκτίμηση του ύψους της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών του αργολικού κάμπου, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, και να προχωρήσετε σε αποζημιώσεις;

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παρατεταμένο παγετό που σημειώθηκε τον Ιανουάριο 2022 στην Π.Ε. Αργολίδας σε διάφορες καλλιέργειες (εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κ.α.) οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενήργησαν τις προβλεπόμενες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών. Έγιναν 59 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 4.497 δηλώσεις.

Κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων.

Για την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, το υπάρχον μόνιμο προσωπικό συνεπικουρήθηκε με επιπλέον προσωπικό γεωτεχνικών.

Θα ακολουθήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Ειδικά για τις ζηµίες που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από τον «Παγετό Ιανουάριος 2022» από την 24η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Ιανουαρίου 2022, σε διαδοχικές χρονικές περιόδους, ψηφίστηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο Οργανισµός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) μπορεί, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή μέχρι εξήντα τοις εκατό (60%) της εκτιµηθείσας αποζημίωσης.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η εξόφληση γίνεται σε μία δόση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις.

Υπενθυμίζεται δε ότι στην ΠΕ Αργολίδας για ζημιές 2021 έχει καταβληθεί ήδη το ποσό των 2.331.916,88 €, ενώ η εξόφληση των αποζημιώσεων του εν λόγω έτους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ