ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Η Αργολίδα προσκυνά την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά - Η υποδοχή της στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:55:00 μ.μ. | | | |
Η Αργολίδα προσκυνά την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά
Ένα από τα ιερότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού μεταφέρθηκε από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων για προσκύνηση, στην πόλη του Ναυπλίου την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.
Η υποδοχή της από το Βέρμιο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο.
Κατά την υποδοχή της Ιερής Εικόνας παρευβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Ανδριανός, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ποντ΄'ιων Παναγία Σουμελά Γ. Τανιμανίδης, οι Αντιδήμαρχοι Ναυπλιέων, Ν. Αναστασίου, Π. Λέντζος και Χ.Ζέρβας, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μ. Ράλλη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Γ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τ.Ζαφείρης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ναυπλίου Ιορδάνης Δαμιανός κα.
Μετά την υποδοχή ακολούθησε δισαρχιερατικός εσπερινός της Μεσοπεντηκοστής , χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμων και συχγοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.
Την μεγάλη του χαρά και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη Βεροίας ,εξέφρασε ο εφημέριος του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο ,πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φρίμης ,για την μεταφορά της Ιερής εικόνας στον εορτάζοντα ναό.
Τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο πλαισιώνουν πλούσιες πολιτιστικές και όχι μόνο εκδηλώσεις με την ονομασία “Κωνσταντίνεια 2022”. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο και τον Δήμο Ναυπλιέων, ενώ συμμετέχουν ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας "Παναγία Σουμελά", το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού και το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου.
H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει από τις 17 Μαΐου και για μια εβδομάδα στο Ναύπλιο ,στον εορτάζονται Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Συνοικισμό Νέο Βυζάντιο και θα αναχωρήσει την Τρίτη 24 Μαΐου ενώ καθημερινά στον Ιερό Ναό θα τελούνται Ιερές ακολουθίες.
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά βρίσκεται και φυλάσσεται στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος "Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά". Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν.

Το προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως.
Η Εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού μεταφέρεται από τον μαθητή του Ανανία στην Αθήνα.
«Στα τέλη του τετάρτου αιώνα (386 μ.Χ.) πέταξε η «Αθηνιώτισσα» Παναγία για το όρος Μελά του Πόντου». Με εντολή και προτροπή της Παναγίας οι πρώτοι οικίτορες μετά την Παναγία του όρους Μελά του Πόντου είναι οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος οι και κτήτορες της Ιεράς Μονής Της. Από το 386 μ.Χ. έως το 1922 μ.Χ. ζει στον ηρωικό και συνάμα μαρτυρικό Πόντο η Παναγία. «Απίστευτα γεγονότα συμπορεύονται με τη ζωή της Σουμελιώτισσας.
Πίσω από τα γεγονότα αυτά αισθάνεται κανείς την αγωνία και τον αγώνα της Σουμελιώτισσας που πασχίζει πώς να προστατέψει την πίστη και το γένος και να διατηρήσει αναλλοίωτη την Ελληνορθόδοξη ταυτότητά του και άσβεστη την εθνική και ιστορική του μνήμη» «Ήρθαν όμως πιο δύσκολες, πιο τραγικές μέρες με τον ξεριζωμό (1922-1924). Τίποτε δεν μπόρεσε να ματαιώσει τον επάρατο ξεριζωμό
Με τον ξεριζωμό, η Σουμελιώτισσα τάφηκε, με κοπετούς καιθρήνους, από τους τελευταίους μοναχούς Της, στα αγιασμένα χώματά Της.Δέκα χρόνια θαμμένη Η απεριόριστη αγάπη των ξεριζωμένων και η λαχτάρα τους να ξαναπροσκυνήσουν την εικόνα Της, θέριευε την ελπίδα της απελευθέρωσής Της.
αν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ήρθαν στο φως η Εικόνα, ο πολύτιμος Σταυρός με τοΤίμιος Ξύλο και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, που ήταν θαμμένα κοντά στοπαρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας» και το 1931 επιστρέφουν στην Ελλάδα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. «Είκοσι χρόνια μουσειακό αντικείμενο.
Η Παναγία και πάλι φώτισε ένα νοσταλγό Και η φαεινή εκείνη ιδέατου Φ. Κτενίδη δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα η Εικόνα παραδόθηκε στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και το 1952 ενθρονίστηκε, με κάθε επισημότητα στην καινούργια Της βίγλα, πάνω στο υψίπεδο του Βερμίου.
Κανείς δεν ήταν δυνατόν να υποψιαστεί ότι η Παναγία Σουμελά σε λίγα μέσα χρόνια θα γινόταν Πανελλήνιο Προσκύνημα με παγκόσμια φήμη». Η Παναγίας Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της 
Θεοτόκου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ