ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Έκθεση Παλαιών Φωτογραφιών στη Δημητσάνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:20:00 π.μ. | |
Δημητσάνα
Το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας εγκαινιάζει, την Τρίτη 31 Μαΐου (ώρα 20:00), την έκθεση Φωτογραφίας «Χρόνος και Φως, η Δημητσάνα. Μιχαλάκης Παναγόπουλος», στο Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, στη Δημητσάνα. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.

Η έκθεση με τίτλο “Χρόνος και φως, η Δημητσάνα” που φιλοξενείται στο Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας έχει σαν σκοπό να προβάλει την τέχνη, την τεχνική και την ιστορία της φωτογραφίας, στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, μέσα από τις φωτογραφίες του Φωτογράφου της Δημητσάνας Μιχαλάκη Παναγόπουλου (1888 – 1956).
Πριν από 100 χρόνια, επιστρέφοντας με το πλοίο στη Σμύρνη από την Αθήνα βλέπει την πόλη να καίγεται. Με μόνο του εφόδιο πλέον την κοσμοπολίτικη κουλτούρα της Σμύρνης, επιστρέφει στην Αθήνα, όπου μυείται στην τέχνη της Φωτογραφίας από τον σπουδασμένο στο Παρίσι, Αντώνη Αγκοπιάν και στη συνέχεια στη Δημητσάνα, όπου εξασκεί το επάγγελμα του φωτογράφου, μέχρι τον θάνατό του, στις 25 Μαρτίου 1956.
O πρωτοπόρος φωτογράφος κατάφερε με τα λιγοστά τότε μέσα, την τέχνη και το μεράκι του να απαθανατίσει τον τόπο και τη ζωή της Δημητσάνας εκείνης της εποχής. Κράτησε ζωντανά στη μνήμη τα πρόσωπα και τις στιγμές της τοπικής κοινωνίας την περίοδο από το 1923 έως το 1955. Διάνθισε την ιστορία της Δημητσάνας με τις φωτογραφίες του και τώρα μας ταξιδεύει στον χρόνο με την τέχνη του και μας ξεναγεί στο πολιτιστικό κάδρο της Γορτυνίας.
Στην έκθεση παρουσιάζεται ένας πολιτιστικός θησαυρός, με πάνω από 300 φωτογραφίες, οι φωτογραφικές μηχανές της εποχής του, τα φωτογραφικά εγχειρίδια που μελετούσε και άλλος επαγγελματικός εξοπλισμός του Παναγόπουλου.
Οι φωτογραφίες που εκτίθενται περιλαμβάνουν ατομικά και ομαδικά πορτρέτα, καθώς και στιγμές οικογενειακών, επετειακών και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων, αποτυπώνοντας τη ζωή και τη μόδα του περασμένου αιώνα, στη Δημητσάνα αλλά, μέσω αυτών, και σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία.
Την ίδια ημέρα (Τρίτη 31/5, ώρα 18:00) το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας εγκαινιάζουν την περιοδική έκθεση «Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου», στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Χώρος έκθεσης:
Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας

22007 Δημητσάνα

Ημέρες και ώρες επισκέψεων:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11:00 – 19:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

27950 32111

E-mail:
info@spkd.gr

Copy right φωτογραφιών:

© Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ