ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Ανδριανός: Μέχρι τις 10 Ιουνίου η προκαταβολή των 300 ευρώ στους πληγέντες παραγωγούς της Αργολίδας από τον παγετό του Ιανουαρίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:59:00 μ.μ. | | | |
Γ.Ανδριανός
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Ό,τι δεσμευθήκαμε γίνεται πράξη. Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι η προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς εσπεριδοειδών από τον παγετό του Ιανουαρίου – που για τα πορτοκάλια είναι 300 ευρώ το στρέμμα - θα γίνει μέχρι τις 10 Ιουνίου. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη για την αποτελεσματική ανταπόκρισή τους σ’ αυτό το ζήτημα που αφορά την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών. Αποδεικνύουμε τη βούλησή και την αποτελεσματικότητά μας να στηρίξουμε τους αγρότες μας σ’ αυτή την πολλαπλώς δύσκολη συγκυρία».

Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιου Γεωργαντά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής προκαταβολών και αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των διατάξεων, του ν. 4931/13.05.2022, ΦΕΚ Α 94/13.5.2022, αρ. 69, αποφάσισε τα ακόλουθα:

Α. Π.Ε. Αργολίδος

Προκαταβολή αποζημιώσεων ανά στρέμμα για τις αντίστοιχες κατηγορίες καλλιεργειών, η όποια διαμορφώνεται ως εξής:

α. Πορτοκάλια: 300 €,

β. Πορτοκάλια χυμοποιΐας: 130 €,

γ. Λεμόνια: 450 €,

δ. Μανταρίνια: 350 €,

ε. Γκρέιπφρουτ: 200 €,

στ. Κίτρα :160 €.

Η πληρωμή των προκαταβολών προγραμματίζεται από τον ΕΛΓΑ εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου 2022.

Ο ΕΛΓΑ για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022, καταβάλλει προκαταβολές αποζημιώσεων εντός τριμήνου από την έναρξη του εκτιμητικού έργου, για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού και μάλιστα σε σύγκριση με το παρελθόν, όπου ουδέποτε είχαν δοθεί προκαταβολές και οι αποζημιώσεις καταβάλλονταν στους ασφαλισμένους αγρότες, μετά την πάροδο δεκαοχτώ μηνών.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος παραγωγός, λάβει ως προκαταβολή ποσόν το οποίο υπερβαίνει την τελική αποζημίωση την οποία δικαιούται μετά την οριστικοποίηση και εκκαθάριση των πορισμάτων των ελεγκτών του ΕΛΓΑ, οφείλει να επιστρέψει στον Οργανισμό το επιπλέον ποσόν το οποίο έλαβε και σε περίπτωση μη επιστροφής του, αυτό αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ