ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Τρεις μεγάλες προσωπικότητες του Ναυπλίου συναντιούνται στο 2ο Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:48:00 π.μ. | |
2ο Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης
Τρεις μεγάλες προσωπικότητες του Λόγου, συναντιούνται στο 2ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης «Νίκος Καρούζος» που οργανώνεται στο Ναύπλιο από τον Δήμο Ναυπλίου και τον ΔΟΠΠΑΤ. Σημειώνω πρωτίστως του Λόγου γιατί και οι τρεις προσωπικότητες, από διαφορετικές αφετηρίες η καθεμία, έβαλαν την υπογραφή τους σε μεγάλες και σημαντικές περιόδους της γενικότερης Ιστορίας του τόπου και της χώρας: Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου, Άγγελος Τερζάκης, Νίκος Καρούζος.

Η εικαστική έκθεση που ξεκινά την Παρασκευή 1/7 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Ιουλίου αποτελεί μια τιμητική εικαστική εκδήλωση στο πρόσωπο της γυναίκας που συνέδεσε το όνομα και τη δράση της με τη Ναυπλιακή Επανάσταση του 1862, την Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου. Με αφετηρία τη δυναμική αυτή προσωπικότητα 26 εικαστικοί θα παρουσιάσουν αντίστοιχες αναζητήσεις και οπτικές της γυναικείας προσωπικότητας και δράσης. Υπεύθυνη για το εγχείρημα η Ιστορικός της Τέχνης και Γενική Γραμματέας της AICA Hellas Φαίη Τζανετουλάκου γνωστή στην Αργολίδα από άλλες σημαντικές εικαστικές διοργανώσεις και παρεμβάσεις, αλλά και για τη γενικότερη δράση της ως ενεργού πολίτη. Συνεργάτιδα στην υλοποίηση της έκθεσης η αεικίνητη εικαστικός του Ναυπλίου Βασιλική Σαγκιώτη. (Βουλευτικό, Παρασκευή 1/7, 20:30).
Η δεύτερη προσκεκλημένη προσωπικότητα είναι ο ποιητής Νίκος Καρούζος το όνομα του οποίου μόνιμα πλέον φέρει το Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης. Το αφιέρωμα στον μεγάλο Αναπλιώτη ποιητή θα γίνει σε δυο μέρη την Παρασκευή (1/7) και το Σάββατο (2/7) και θα είναι γεμάτο από βιωματικές καταθέσεις αλλά και λογοτεχνικές αναλύσεις και προσεγγίσεις για τη ζωή και το έργο του. Η σύντροφος των τελευταίων χρόνων της ζωής του, η εικαστικός Εύα Μπέη, θα ανοίξει την παρουσίαση των ιδιαίτερων πλευρών στη ζωή και το έργο του ποιητή με την παρουσίαση του βιβλίου της «Με τον Νίκο Καρούζο». Στην παρουσίαση που θα γίνει στο «Τριανόν», θα πάρουν μέρος ο Γ.Παλαβός (συγγραφέας-μεταφραστής) και ο Νίκος Κουφάκης (συγγραφέας-εκδότης). (Τριανόν, Παρασκευή 1/7, 19:30).

Την επόμενη μέρα στον αίθριο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης θα συνεχιστεί αυτή η αλληλουχία ανάμεσα στις λογοτεχνικές και βιωματικές προσεγγίσεις του έργου και της ζωής του ποιητή με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από γνωστούς επιστήμονες/συγγραφείς αρχίζοντας από τον Σάββα Μιχαήλ (ιατρός-συγγραφέας), τον Κώστα Μανωλίδη (αρχιτέκτονας-συγγραφέας), τη Φαίη Τζανετουλάκου (ιστορικό τέχνης), το Γιώργο Πατρινιό (ποιητής) και τον Άρη Βετούλη (ιατρός). Θα διαβάσουν και θα απαγγείλουν η Εύα Μπέη, ο Αντρέας Τσιάκος και ο Νίκος Τσιπόκας. (Εθνική Πινακοθήκη, Σάββατο 2/7, 20:00).
Το τρίτο αφιέρωμα, που θα γίνει στον αίθριο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, αφορά σε έναν Αναπλιώτη και από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, τον Άγγελο Τερζάκη. Με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις θα προσεγγίσουμε για πρώτη φορά ζητήματα που δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό για την παρουσία του συγγραφέα όχι μόνο στα Γράμματα αλλά και τις Τέχνες με έμφαση στην 7η Τέχνη, δηλαδή στον κινηματογράφο. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θανάση Αγάθου «Ο Άγγελος Τερζάκης και ο κινηματογράφος» και το Αρχείο του συγγραφέα που έχει κατατεθεί στα αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών. Η αρχαιολόγος και ερευνήτρια κα Λήδα Κωστάκη θα παρουσιάσει τα αρχεία καθώς την επιμέλεια της οργάνωσής τους είχε η ίδια. Η φιλόλογος Καλλιόπη Καλποδήμου θα παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα πλευρά του έργου του Α.Τερζάκη σχετικά με τη Γυναίκα και τέλος, ένας γνωστός για την παρουσία και το έργο του Αναπλιώτης, ο ποιητής Γιώργος Πατρινιός θα αναφερθεί με τον τίτλο «Η χειρωναξία του πνεύματος» στη φιλοσοφική διάσταση του έργου του συγγραφέα. Η θεατρολόγος Ελπίδα Κομιανού θα διαβάσει με το δικό της εξαιρετικό τρόπο, αποσπάσματα από έργα του μεγάλου λογοτέχνη. (Εθνική Πινακοθήκη, Κυριακή 3/7, 20:00).
Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν θεσμό και μια σταθερή αναφορά στη σχέση Λόγου και Τέχνης, αποτελείται από: Μαρία Ράλλη (πρόεδρος ΔΟΠΠΑΤ), Βασιλική Σαγκιώτη (εικαστικός), Γιώργος Κόνδης (Κοινωνιολόγος), Φαίη Τζανετουλάκου (ιστορικός τέχνης, Γ.Γ. AICA Hellas).

(Γ.Κόνδης)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ