ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Σε εξέλιξη σπάνια σύνοδος 5 πλανητών - Θα ξανασυμβεί το 2040

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:10:00 π.μ. | |
Σπάνια σύνοδος 5 πλανητών
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 3 Ιουνίου, οι πλανήτες Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος πλησιάζουν στην ίδια γειτονιά του ουρανού.

Αυτό το σπάνιο φαινόμενο έχει να συμβεί από τον Δεκέμβριο του 2004 και φέτος, η γωνιακή απόκλιση μεταξύ Ερμή και Κρόνου στον ουράνιο θόλο θα είναι ακόμα μικρότερη, σύμφωνα με το Sky & Telescope.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστροπαρατηρητές, θα πρέπει να έχουν τα κιάλια τους πρόχειρα και ανεμπόδιστη θέα στα ανατολικά του ορίζοντα, για να εντοπίσουν τον Ερμή στις αρχές του μήνα. Καθώς προχωρά ο Ιούνιος, ο Ερμής θα γίνεται πιο φωτεινός και πιο εύκολα ορατός, σύμφωνα με την Diana Hannikainen, συντάκτρια του Sky & Telescope.

Οι υπόλοιποι πλανήτες θα είναι σταθερά ορατοί με γυμνό μάτι.

Η καλύτερη ώρα για να παρατηρήσετε τους πέντε πλανήτες είναι περίπου μισή ώρα πριν από την ανατολή του ήλιου, συμβουλεύει η Hannikainen.

Πολλοί ερασιτέχνες αστροπαρατηρητές είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για το ουράνιο γεγονός. Η Hannikainen ταξίδεψε από το σπίτι της δυτικά της Βοστώνης σε μια παραθαλάσσια πόλη του Ατλαντικού Ωκεανού για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή θέα της ευθυγράμμισης.

«Θα είμαι εκεί έξω με τα κιάλια μου, θα κοιτάζω προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά και θα εύχομαι να είναι καθαρός ο ουρανός», δήλωσε η Hannikainen στο CNN.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε για να θαυμάσετε την «σύνοδο», που θα είναι ορατή από όλο τον κόσμο.

Οι αστρολάτρεις στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να δουν τους πλανήτες από τον ανατολικό έως νοτιοανατολικό ορίζοντα, ενώ όσοι βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο θα πρέπει να αναζητήσουν το θέαμα στα βορειοανατολικά.

Αν τώρα μια μέρα ξυπνήσετε και είναι συννεφιασμένος ο ουρανός, μην ανησυχείτε, λέει η Hannikainen. «Απλώς συνεχίστε να κοιτάτε, και μόλις ξημερώσει ένα καθαρό πρωινό, βγείτε έξω και απολαύστε τη θέα.»

Το φεγγάρι θα συμμετάσχει στο «πάρτι»

Εκτός από τους πέντε πλανήτες, η φθίνουσα ημισέληνος θα βρίσκεται επίσης σε ευθυγράμμιση μεταξύ της Αφροδίτης και του Άρη στις 24 Ιουνίου.

Αν χάσετε το φαινόμενο, θα πρέπει να κάνετε πολλή υπομονή για το επόμενο, που θα συμβεί το 2040 σύμφωνα το Sky & Telescope.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ