ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η σύνθεση του Δευτεροβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου κρίσεων της Πυροσβεστικής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:06:00 π.μ. | |
ΣτΕ
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η σύνθεση του Δευτεροβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου κρίσεων της Πυροσβεστικής, γεγονός που δημιουργεί ζήτημα νομιμότητας για τις κρίσεις των τελευταίων δύο χρόνων στο Σώμα.


Ο νόμος 4662/2020 του πρώην υπ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, προβλέπει ότι το Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο έχει ως πρόεδρό του έναν αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και ως μέλη έναν αντιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων και έναν αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, αυτή η σύνθεση κρίθηκε αντισυνταγματική -έπειτα από προσφυγή ανώτερων αξιωματικών, που οποίοι έκριναν ότι η απόλυσή τους το 2020 ήταν παράνομη, αφού σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος επρόκειτο για δημοσίους υπαλλήλους και δεν μπορούν να απολυθούν, αν δεν περάσει ένα ορισμένο όριο ηλικίας και εάν δεν παυθούν με απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου που τα δυο τρίτα της σύνθεσή του δεν αποτελείται επίσης από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Το ΣτΕ ότι η σύνθεση του Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου της Πυροσβεστικής, που εξετάζει τις προσφυγές στις αποφάσεις του Πρωτοβαθμίου Συμβουλίου Κρίσεων, δεν είναι σύννομη, γιατί μόνο ένα από τα μέλη του -ο εκπρόσωπος του ΝΣΚ- είναι πολιτικός υπάλληλος και τα άλλα δυο μέλη του είναι στρατιωτικοί, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα τα συμβούλια που κρίνουν τους δημοσίους υπαλλήλους πρέπει «παγίως» να συγκροτούνται «τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα» από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ