ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς: Αλλοπρόσαλλη η πολιτική της κυβέρνησης και στο θέμα των εργατών γης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 3:29:00 μ.μ. | |
Βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς
Σημεία της ομιλίας του βουλευτή Ν. Αργολίδας, Ανδρέα Πουλά στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

· Θα ήθελα να σταθώ σε ένα θέμα για το οποίο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε πρόσφατα ερώτηση και αφορά στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Η πολιτική της κυβέρνησης σας και σε αυτό το θέμα είναι αλλοπρόσαλλη.

· Μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική δεν θα έπρεπε να έχει το βλέμμα της στραμμένο μόνο στα σύνορα αλλά και στην αγορά εργασίας. Θα έπρεπε να καταγράφει ανάγκες, να σχεδιάζει, να προλαμβάνει, να προσφέρει στην παραγωγή, στην ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία.

· Οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ζητούν άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση καθώς οι συνέπειες που αντιμετωπίζουν είναι ανυπολόγιστες.

· Χαρακτηριστικά σας αναφέρω παραδείγματα όπως στην Αργολίδα όπου τα πρώιμα βερίκοκα λόγω έλλειψης εργατών γης δεν συγκομίστηκαν έγκαιρα για εξαγωγή με 1,5 ευρώ το κιλό, ωρίμασαν και οδηγήθηκαν στην βιομηχανία για πούλπα με 0,20 λεπτά το κιλό και τεράστια οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς.

· Επιπλέον, η αδυναμία συλλογής της φράουλας είχε ως αποτέλεσμα μία παρτίδα να ωριμάσει και να οδηγηθεί στη βιομηχανία για μαρμελάδα με πολύ χαμηλή τιμή η δε τελευταία παρτίδα που έμεινε στα χωράφια σάπισε διότι οι εργάτες γης έφυγαν από την περιοχή της Μανωλάδας αναζητώντας αλλού καλύτερο μεροκάματο.

· Πρόβλημα ήδη αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί πρώιμων ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ημαθία. Επίσης στον Τύρναβο οι παραγωγοί πρώιμων βερίκοκων αδυνατούν να συλλέξουν τα βερίκοκα για εξαγωγή με κίνδυνο να ωριμάσουν και να οδηγηθούν και αυτά για πούλπα με ζημιογόνες τιμές για τους παραγωγούς.

· Στο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης δυστυχώς η κυβέρνηση επιδεικνύει τέλεια ασυνεννοησία. Το ένα Υπουργείο πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στο άλλο και λύση δεν δίνετε.

· Διαβάζουμε διαρκώς δημοσιεύματα στον τύπο για μετανάστες που καταφεύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αγροτικές εργασίες με καλύτερες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες ζωής και δικαιώματα. Χώρες όπου υπάρχει κυβερνητική και κρατική πρόνοια θα πρόσθετα εγώ.

· Η οικονομία μας όμως δεν μπορεί να επαφίεται στις παράτυπες εισόδους στη χώρα προσφύγων ή μεταναστών για να λειτουργήσει. Είναι εγκληματικό να υπάρχει εργατικό δυναμικό που να μην αξιοποιείται όσο είναι εγκληματική η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής προσπάθειας για να λυθεί το πρόβλημα με πιο βιώσιμους τρόπους.

· Έχετε ελάχιστο χρόνο για να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες μήπως και σωθούν κάποιοι παραγωγοί, μήπως και αναστραφεί το κλίμα.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ