ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Ακραίο κύμα καύσωνα χτυπά τη Δυτική Ευρώπη (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:05:00 π.μ. | |
Ισπανία
Επιστήμονες κάνουν λόγο για ακραία φαινόμενα και επισημαίνουν ότι οι καύσωνες έρχονται πλέον νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τόσο υψηλές θερμοκρασίας καταγράφονται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει την Ισπανία και τη νότια Γαλλία: με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν ήδη τους 35 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας –και να αναμένεται περαιτέρω άνοδός τους μέσα τις επόμενες ημέρες–, τη στιγμή που στην Ισπανία ο υδράργυρός έχει ήδη ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Παράλληλα, μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το θερμόμετρο θα μπορούσε να υπερβεί τους 30 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και ακόμα βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου.

Μάλιστα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ακραία φαινόμενα και επισημαίνουν ότι οι καύσωνες έρχονται πλέον νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τόσο ψηλές θερμοκρασίας καταγράφονται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

► Ειδικότερα, στη Γαλλία, οι θερμοκρασίες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου κοντά στη Μεσόγειο και θα αυξηθούν περαιτέρω από τα μέσα της εβδομάδας καθώς η θερμή αέρια μάζα μετακινήθηκε προς τα βόρεια, με τμήματα της νοτιοδυτικής και της κοιλάδας του Ροδανού να αγγίζουν τους 39 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη και στην Αλσατία, τη Βρετάνη και την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, οι θερμοκρασίες αναμένονταν να φτάσουν –και σε ορισμένες περιοχές να ξεπεράσουν σημαντικά– τους 30 βαθμούς Κελσίου, με το θερμόμετρο να αγγίζει ακόμα και τους 35 βαθμούς στη γαλλική πρωτεύουσα την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Γάλλος μετεωρολόγος Patrick Galois σημείωσε ότι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν «πολύ σπάνια» τον Ιούνιο και μόνο στα τέλη του μήνα. Εάν τελικά οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε αυτό θα αποτελεί ρεκόρ όσον αφορά το πόσο νωρίς έχει συμβεί, τόνισε ο Galois, επισημαίνοντας ότι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέσα στον Ιούνιο παρατηρήθηκαν το 2005 και το 2017, όμως δεν καταγράφηκαν πριν από τουλάχιστον τις 18 του μήνα.

► Στη γειτονική Ισπανία, οι θερμοκρασίες στις αρχές Ιουνίου είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, με 40 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται το Σαββατοκύριακο στη Σεβίλλη και την κοντινή Κόρδοβα, 42 βαθμούς Κελσίου στην Εξτρεμαδούρα και 43 Κελσίου σε άλλες περιοχές της νότιας Ισπανίας.

«Αντιμετωπίζουμε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον Ιούνιο», είπε ένας εκπρόσωπος της Aemet, της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισπανίας. Υπογράμμισε ότι το «καλοκαίρι» της Ισπανίας ξεκίνησε φέτος περίπου 20-40 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από 50 χρόνια. Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος ήταν το πιο ζεστό και ξηρό που έχει καταγραφεί στην Ισπανία, με θερμοκρασίες να αγγίζουν το ιστορικό υψηλό των 47,4 βαθμών στην επαρχία της Κόρδοβα.

Ο καυτός Ιούνιος σε Γαλλία και Ισπανία ακολουθεί τον πιο θερμό Μάιο που έχει καταγραφεί στις δύο χώρες. Μάλιστα, η Γαλλία κατέγραψε θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου –περίπου 17 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο της εποχής– σε ορισμένες περιοχές του νότου, τον περασμένο μήνα.

► Όσο για τη Βρετανία, προετοιμάζεται κι αυτή για ασυνήθιστες για την εποχή, υψηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, η νοτιοανατολική Αγγλία ενδέχεται να καταγράψει θερμοκρασίες 32 βαθμών Κελσίου την Παρασκευή (εάν επιβεβαιωθεί αυτό, θα είναι πιο «θερμή» από την Πορτογαλία, την Τζαμάικα, την Κόστα Ρίκα, τα Κανάρια Νησιά και την Κύπρο) και 34 βαθμούς το Σάββατο, ενώ πιο υψηλά θα φτάσει το θερμόμετρο στην ανατολική Αγγλία (38 βαθμοί την Παρασκευή). Ανάλογες προβλέψεις και για τη δυτική Αγγλία: 35 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή και 34 το Σάββατο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ