ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Γιάννης Γκιόλας: Να ληφθεί άμεσα μέριμνα για τις συνθήκες εργασίας των λογιστών που σηκώνουν όλο το βάρος της πανδημίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:46:00 μ.μ. | | |
Γιάννης Γκιόλας
Ερώτηση κατέθεσαν χτες Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από πρωτοβουλία της Μπ. Σκούφα, την οποία και συνυπογράφει ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα υπέρ της στήριξης των λογιστών για τις υπερβολικά σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. καθιστά τους λογιστές ως τους άμεσους συνεργάτες του κάθε Έλληνα πολίτη, τον οποίο και εξυπηρετούν σε οποιαδήποτε συνδιαλλαγή του με το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, η πανδημία έπληξε όπως ήταν φυσικό και τους εργαζόμενους σκληρά, λογιστές, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν πολλές μέρες από την εργασία τους. Η αδυναμία όμως πολλών πολιτών να καταθέσουν έγκαιρα πάρα πολλά δικαιολογητικά, ελλείψει λογιστών, δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα ανοχή από το Ελληνικό Κράτος.

Οι φοροτεχνικοί - λογιστές οι οποίοι αποτελούν πλέον την προέκταση του Ελληνικού Δημοσίου. θα πρέπει να τύχουν πολύ καλύτερης αντιμετώπισης και πρόνοιας. ξεκινώντας από την αναγνώριση των δύσκολων έως απάνθρωπων συνθηκών της εργασίας τους αλλά και του βαθμού που οι εργαζόμενοι αυτοί επλήγησαν από την πανδημία, αναγκαζόμενοι να απουσιάσουν πολλές μέρες από την εργασία τους, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες πολίτες.

Θεωρείται πλέον και εύλογο και αναγκαίο, η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τα όσα συμβαίνουν και να θεσμοθετήσει μέτρα υπέρ της ανακούφισης των σκληρά εργαζόμενων φοροτεχνικών - λογιστών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών – Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «ΑΝΑΓΚΗ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ»

Με τις Ερωτήσεις υπό στοιχεία κατάθεσης πρωτοκόλλου ΒτΕ 3734/08.03.2022 & 4563/08.04.2022 των αξιοτίμων συναδέλφων Βουλευτών κ.κ. Περικλή ΜΑΝΤΑ και Βασιλείου ΚΟΚΚΑΛΗ αντίστοιχα, άνοιξε επίσημα και διακομματικώς το ζήτημα της έμπρακτης στήριξης από την Πολιτεία των λογιστών, όταν αυτοί λόγω ασθενείας -εκτός του γνωστού μας COVID-19- αδυνατούν να ασκήσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Η συζήτηση άνοιξε εξαιτίας της πραγματικής ανάγκης που δημιούργησε ο ιός COVID-19 ήδη από το έτος 2020 για την παράταση των προθεσμιών, νομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι οι λογιστές συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους τους επαγγελματίες οι οποίοι έπρεπε να βρίσκονται στα γραφεία τους για να υποβάλλουν τις αιτήσεις αναβολών, αιτήσεις επιστρεπτέας προκαταβολής και όποιων λοιπών μέσων στήριξης των επιχειρήσεων επέλεξε η Κυβέρνησή σας, τα οποία όμως γραφεία τους ενίοτε ήταν έρημα από υπαλλήλους και συνεργάτες για να μην μεταδοθεί μεταξύ τους ο ιός, ενίοτε ήταν «αποδεκατισμένα» από τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες λόγω ασθένειας από τον ιό.

Η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε από την ΒτΕ είναι το άρθρο 93 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α’256) και πρόβλεπε αναστολή προστίμων σε περίπτωση ασθένειας του λογιστή όμως μόνο λόγω ασθένειας από COVID-19. Πέρα από α) την προχειρότητα της διάταξης (προϋπόθεση για την παράταση είναι η νοσηλεία του λογιστή σε δημόσιο νοσοκομείο, τη στιγμή που -έτσι κι αλλιώς- μόνον σε δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται ασθενείς με SARS-COV-2 και όχι με COVID-19, καθώς COVID-19 είναι ο ιός και SARS-COV-2 είναι η ασθένεια), β) την απουσία εκτελεστικής ΚΥΑ σύμφωνα με την παρ. 4 της ως άνω διάταξης για μεγάλο χρονικό διάστημα και γ) τις παράλογες (και τσιγκούνικες) προβλέψεις (αν λογιστής νοσηλεύεται με SARS-COV-2 όλο τον Ιανουάριο, αλλά πάρει εξιτήριο την 30η Ιανουαρίου, οφείλει στην μία ημέρα που του απομένει ως την 31η Ιανουαρίου να υποβάλλει για όλους τους πελάτες του δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ και ό,τι άλλο!) άνοιξε επιτέλους η δημόσια συζήτηση για την ανθρώπινη αδυναμία του επαγγελματία να ανταποκριθεί στις διοικητικές προθεσμίες και τη στάση που πρέπει να υιοθετήσει η διοίκηση ώστε να διευκολύνει πρωτίστως αυτούς τους επαγγελματίες οι οποίοι ως εκ του επαγγέλματός τους, μεταξύ φορολογούμενου πολίτη και διοίκησης αποτελούν σχεδόν την μόνη πλέον «διεπαφή» μεταξύ τους. Είναι δε γνωστό, ότι τουλάχιστον από τα χρόνια των μνημονίων και εντεύθεν, η διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, εκτελείται αποκλειστικά με τη άοκνη και αδιάκοπη εργασία των λογιστών, οι οποίοι εκτός του ότι πλέον δεν βλέπουν τις οικογένειές τους σε φυσιολογικές ώρες, αναγκάζονται να εργάζονται σε εξαιρετική, απάνθρωπη ένταση, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, στα τέλη πολλών προθεσμιών, συνθήκες οι οποίες πολύ απλά δεν επιτρέπεται να ζητείτε δια της απραξίας σας να συνεχισθoύν.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στις απαντήσεις σας επί των ανωτέρω Ερωτήσεων, ευτυχώς δεν αποκρούσατε την περιγραφή της πραγματικότητας, του προβλήματος, αλλά εμμέσως συνομολογείτε ότι “θα το σκεφθείτε”.

Επειδή η προσωρινή ανάληψη των υποχρεώσεων ενός (εκτός SARS-COV-2) νοσούντος λογιστή από κάποιο συνάδελφό του δεν είναι εφικτή λύση όταν ταυτόχρονα λήγουν διοικητικές-φορολογικές προθεσμίες και για αυτόν που θα λάβει την αυτονόητη, αλλά γενναία απόφαση να στηρίξει το νοσούντα συνάδελφό του.

Επειδή η περίπτωση των ασθενούντων από SARS-COV-2 είναι πραγματικά επικίνδυνη για τη ζωή, όμως θυμίζουμε ότι εργάζονται ανάμεσά μας άνθρωποι που σιωπηλά μάχονται τις ανίατες ή χρόνιες ασθένειές τους, ώστε να μη λείψουν τα βασικά από τις οικογένειές τους, μέχρι δυστυχώς και μοιραία να λείψουν οι ίδιοι οριστικά από κοντά τους.

Επειδή οι μαχόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι a priori οι απατεώνες που θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν μια εξαιρετική ρύθμιση για να διαστείλουν κάθε έννοια προθεσμίας, ούτε από μια εξαιρετική ρύθμιση πρόσκαιρης παράτασης προθεσμιών θα βουλιάξουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Κράτους, ενώ σε κάθε περίπτωση, στην πορεία μπορούν να βρεθούν και εφευρεθούν μέσα διασταύρωσης και περιστολής των τυχόν καταχρήσεων.

Επειδή αν δείξετε ότι νοιάζεστε για αυτούς που εργάζονται σχεδόν ως «μακρά χειρί» διεκπεραιωτές-υπάλληλοι του δημοσίου, δεν θα πρόκειται για εκμεταλλεύσιμη αδυναμία, αλλά για επίδειξη ανθρώπινου προσώπου που ίσως συμβάλει στον εξανθρωπισμό της ζωής τους.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

Τελεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εν γνώση των απελπιστικών συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνικών; Τι σχεδιάζετε για την άμβλυνση των συνθηκών αυτών που το εν προκειμένω συναρμόδιό σας Υπουργείο υποθάλπει;

Πότε θα αποφασίσετε επιτέλους να ρυθμίσετε το ζήτημα της αναστολής στο πρόσωπο του (εκτός από SARS-COV-2) νοσούντος επαγγελματία λογιστή-φοροτεχνικού των προθεσμιών των δηλωτικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για τους (από καιρό καταγεγραμμένους) πελάτες του;

Πώς σκέφτεστε να διασφαλίσετε την μη κατάχρηση της προτεινόμενης αναστολής; Έχετε εγκαινιάσει διάλογο με τους ενδιαφερομένους επαγγελματίες ή κατευθύνεστε στη λήψη αποφάσεων απουσία τους;

Σχεδιάζετε την απλοποίηση των φορολογικών-ασφαλιστικών δηλωτικών υποχρεώσεων ώστε να μειώσετε το άγχος των επαγγελματιών; Αν ναι, ποιες δηλωτικές υποχρεώσεις είναι πρώτες στη λίστα;

Οι ερωτώντες
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Και 36 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ