ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Δημήτρης Κρίγγος από το Επιγραφικό Μουσείο: Ευρήματα τα οποία θα κινήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:08:00 μ.μ. |
Δημήτρης Κρίγγος
Στα εγκαίνια μιας συγκλονιστικής έκθεσης για την ιστορία του Άργους είχαμε τη χαρά και τη συγκίνηση να παρευρεθούμε χθες το βράδυ στο Επιγραφικό Μουσείο Αθήνας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη και του Γ.Γ. Γιώργου Διδασκάλου.
 
Στην έκθεση φιλοξενείται μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών που όταν εκτεθεί στο σύνολο της θα κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
 
Στα χθεσινά εγκαίνια είχαμε τη χαρά να μας ξεναγήσει ο ίδιος ο μελετητής της, πρώην Διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου Χαράλαμπος Κριτζάς, επιγραφολόγος, ειδικός στην επιγραφική και άριστος γνώστης της αρχαιολογίας και της ιστορίας του Άργους ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη, την ερμηνεία, τη χρονολόγηση και την ένταξή τους στο ιστορικό πλαίσιο του Άργους του α’ μισού του 4ου αι. π.Χ. και να είναι παρούσα η προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και τότε υπεύθυνη της ανασκαφής κα Άλκηστις Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο χαλκών ενεπίγραφων πινάκων που αποτελούσαν μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Οι 136 στο σύνολο τους πίνακες βρέθηκαν πριν 22 χρόνια στο οικόπεδο Σμυρναίου, στην οδό Κορίνθου στο Άργος, και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή της πόλης, τους δημοκρατικούς θεσμούς και πλήθος άλλων πληροφοριών, από το τέλος του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα.
 
Θα ήθελα να παροτρύνω τα σχολεία μας από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2023 να βάλουν στο πρόγραμμα τους την επίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών ώστε να θαυμάσουν από κοντά τον αρχαιολογικό μας πλούτο.
 
Η παρουσίαση τους στο Αρχαιολογικό μουσείο του Άργους θα είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός έως την δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος που σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις…


Δημήτρης Κρίγγος MSc, MA, MBA

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ