ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Το ΤΑΙΠΕΔ «βάζει μπρος» την αξιοποίηση του ακινήτου «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:23:00 π.μ. | | |
Ακίνητο
Έξι σχεδόν χρόνια μετά την ανακοίνωση αναστολής του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ βάζει μπρος» και πάλι τις διαδικασίες για την αξιοποίηση ενός σημαντικού asset του τομέα ακινήτων, έστω και σταδιακά και σε πρώιμο στάδιο. 

Ο λόγος για το ακίνητο «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι. Για το οποίο μάλιστα το Ταμείο προχώρησε στην υποβολή πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη νομικού συμβούλου που θα ωριμάσει από την πλευρά του διαδικασίες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση ακινήτου, έκτασης 627.417,84 τ.μ. (πάνω από 627 στρέμματα). Στο ακίνητο δεν υφίστανται κτιριακές εγκαταστάσεις (γίνονταν λόγος για παλαιά και κατεστραμμένη υποδομή κάμπινγκ).

Σε παλιότερες παρουσιάσεις του ΤΑΙΠΕΔ καταγράφονταν ως σχέδιο ανάπτυξης χρήσεις όπως: Τουρισμού – Αναψυχής π.χ. Αγωνιστικός Αυτοκινητόδρομος F1 και τουριστικές εγκαταστάσεις (boutique hotel, επιπλωμένα τουριστικά διαμερίσματα, σουίτες με δυναμικότητα 50 κλινών (σύμφωνα με το υπό εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ).

Ωστόσο, απαιτείται να γίνουν ενέργειες (επικαιροποίηση ΕΣΧΑΔΑ και συνοδεύουσας ΣΜΠΕ, Νομικές και Τεχνικές ενέργειες ωρίμανσης κ.α.) πριν φτάσουμε στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίες, πλην όμως, το Ταμείο βάζει μπρος τις διαδικασίες σε επίπεδο νομικού συμβούλου. Στο πρόσφατο Asset Development Plan που αποκάλυψε το insider.gr, γίνονταν λόγος για «διερεύνηση δυνατοτήτων αξιοποίησης του ακινήτου (Τουρισμός – Αναψυχή, Golf - αεροδρόμιο κ.λπ.)», για κινήσεις αναφορικά με Νομικό Σύμβουλο με τα επόμενα βήματα να εμπεριέχουν Premarketing, εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ (αν απαιτείται) και την προβλεπόμενη έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας να έχει τεθεί για το τέλος του 2022 (Q4) αν δεν απαιτηθεί εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο συνέδριο «International Business and Hospitality Conference» της Liquid Media και του Insider που διοργανώθηκε προ ημερών στο ξενοδοχείο Electra Metropolis, σε σχετικό πάνελ στην ενότητα «Ανάπτυξη του Real Estate & Επενδυτικό Ρίσκο», ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, (Senior Project Manager Real Estate) αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ακινήτων στην Φθιώτιδα (Καμμένα Βούρλα, Κονιαβίτης, Θερμοπύλες, Πλατύστομο, Υπάτη), κάνοντας όμως μνεία και σε νέους επικείμενους διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων, ανάμεσα στους οποίους είναι και η έκταση στο Πόρτο Χέλι (αλλά και σε Ποσείδι, κάμπινγ Αγ. Τριάδας κ.α.) για τα οποία το ταμείο θέλει να ωριμάσει διαγωνιστικές διαδικασίες.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για επικλινές ακίνητο με απεριόριστη θέα στην περιοχή «Βερβερόντα» του οικισμού Πορτο Χέλι της Αργολίδος. Το ακίνητο έχει σχήμα επιμήκους πολυγώνου. H πλησιέστερη πλευρά του ακινήτου προς τη θάλασσα, έχει μήκος περίπου 1600 μ. και η απόσταση από αυτή κυμαίνεται από 300 έως 500 μέτρα. Το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου καταλαμβάνεται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση. Το νότιο τμήμα του ακινήτου έχει πολύ μικρές κλίσεις, ενώ προς τα βόρεια όρια το οι κλίσεις αυξάνουν προσφέροντας τη δυνατότητα απεριόριστης θέας σε βουνό, θάλασσα και στη λιμνοθάλασσα Βερβερόντα. Το Πόρτο Χέλι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αργολίδας. Διαθέτει αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, προσφέρεται ιδιαίτερα για ιδιοκτήτες θαλασσίων σκαφών καθώς το λιμάνι του διαθέτει πολύ καλή υποδομή και μεγάλη χωρητικότητα, ενώ κυρίως είναι γνωστό ως περιοχή προορισμού και εξοχικών κατοικιών τουριστών υψηλών εισοδημάτων.

Προ πολλών ετών μεταβιβάστηκε και περιήλθε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή έκταση ευρισκόμενη στη περιοχή "Βερβερόντα", της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, της Δημοτικής Ενότητας Κρανιδίου, του Δήμου Ερμιονίδος, της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η ανωτέρω έκταση, 615.000 τ.μ. περίπου αποτελεί τμήμα ευρύτερης έκτασης 973.945 τ.μ., η οποία είχε παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στη ΔΕΠΟΣ.

Η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί για το Έργο θα ανέλθει σε τριάντα έξι (36) μήνες ή μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του Ακινήτου, όποιο γεγονός επέλθει νωρίτερα.

Το ακίνητο απέχει 175 χλμ. από την Αθήνα (80χλμ σε Εθνικό Οδικό Δίκτυο), 85 χλμ από το Ναύπλιο, 7 χλμ. από το Κρανίδι και 135 χλμ. από την Τρίπολη. Το ακίνητο βρίσκεται περίπου 500 μ. από το κέντρο του οικισμού και 300-500 μ. βόρεια από την ακτή της λιμνοθάλασσας Βερβερόντα. Από το λιμένα του Πορτοχελίου αναχωρούν πλοιάρια για τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού (Ύδρα, Σπέτσες κ.λπ) καθώς και για τα απέναντι παράλια του Τυρού και του Λεωνιδίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ