ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

"Ο ήχος του νερού" στο 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:13:00 μ.μ. | |
Μαρίτα Παπαρίζου
Συναυλία στα πλαίσια του 31ου Φεστιβάλ Ναυπλίου με τίτλο "Ο ήχος του νερού" με την Μαρίτα Παπαρίζου, φωνή και τον Φρίξο Μόρτζο, πιάνο, παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 12 Ιουλίου στην Ευαγγελίστρια Ναυπλίου.  
Την συναυλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη, ο Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Γιώργος Χατζόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου Γιάννης Βακαράλης, μέλη του ΔΟΠΠΑΤ και αρκετός κόσμος.
Μαρίτα Παπαρίζου, φωνή

Η Μαρίτα Παπαρίζου γεννήθηκε στο Βόλο και έκανε το ντεμπούτο της στη Γένοβα στο ρόλο του Όναρο, στην 1η Παγκόσμια Αναβίωση στη σύγχρονη εποχή του έργου του Ν. Πόρπορα «Αριάδνη στη Νάξο», σχεδόν αμέσως μετά την επιλογή της ως υπότροφος του Κληροδοτήματος Αλεξάνδρα Τριάντη, από τον ΟΜΜΑ (1999).
Έκτοτε έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ερμηνεύοντας διάφορους ρόλους, όπως η 3η Ντάμα στο «Μαγικό Αυλό», Μανταλένα στο «Ριγκολέτο», Φενένα στο «Ναμπούκο», Αμάστρις στον «Ξέρξη», τον ομώνυμο ρόλο στο «Μαινόμενο Ορλάνδο», Ροζίνα στον «Κουρέα της Σεβίλλης», Ιζαμπέλα στην «Ιταλίδα στο Αλγέρι», Ιζολιέ στον «Κόμη Ορύ» και τον ομώνυμο ρόλο στην «Κάρμεν».
Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ το «Μάγο Έρωτα» του Ντε Φάγια, ενώ ξαναπαρουσίασε το συγκεκριμένο έργο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει ερμηνεύσει το ρόλο της Διδούς στην όπερα του Πέρσελ «Διδώ και Αινείας», στην Κέρκυρα (θέατρο Φοίνικας).
Έχει κληθεί από διάφορα ευρωπαϊκά θέατρα όπως η Όπερα του Μόντε Κάρλο, όπου τραγούδησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ταγκρέδο», αλλά και πολλά ιταλικά θέατρα όπως αυτά της Πίζα, του Λιβόρνο και του Τρέντο για να τραγουδήσει τον Αρσάκη στην όπερα «Σεμίραμις». Η εξαιρετική της ικανότητα στους ρόλους της μεσοφώνου κολορατούρας την οδήγησε στο Μασσύ για να ερμηνεύσει την Ιζαμπέλα και στο Μπιλμπάο όπου τραγούδησε το ρόλο του Σμέτον δίπλα στην «Άννα Μπολένα» της Τζουν Άντερσον. Έχει επίσης τραγουδήσει το ρόλο της Κίρκης στον «Τηλέμαχο ή Το Νησί της Κίρκης» του Γκλουκ σε 1η Παγκόσμια Αναβίωση στη σύγχρονη εποχή τόσο στο Λονδίνο (Σάντλερς Γουέλς) όσο και στο Ηρώδειο, προσφέροντας μια δραματική ερμηνεία, η οποία παρέπεμπε σύμφωνα με τους κριτικούς σε ηρωίδα του Μιχάλη Κακογιάννη.
Παρόλα αυτά η φωνή της θεωρήθηκε κατάλληλη για να τραγουδήσει το ρόλο της Μάρυ στον «Ιπτάμενο Ολλανδό», υπό τη διεύθυνση του Α. Ζορντάν, στη Μασσαλία, επιτρέποντάς της στη συνέχεια να δοκιμαστεί από την ΕΛΣ στο διπλό ρόλο της Γεζίμπαμπα και της Ξένης Αρχόντισσας στην ίδια παραγωγή στης «Ρουσάλκα» με μεγάλη επιτυχία.
Το ντεμπούτο της στο ρόλο της Κάρμεν το 2009 στη Λάρισα της προσέφερε το βραβείο της «Παραγωγής της χρονιάς» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Όσον αφορά το ρεπερτόριο μπαρόκ έχει συνεργαστεί με το μαέστρο Αντόνιο Φλόριο και την Καπέλα ντελά Πιετά ντε Τουρκίνι σε περιοδείες στην Ισπανία, με έργα του Πόρπορα, αλλά και με το Μαέστρο Κλαούντιο Σιμόνε αρχικά στο θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων με το Ορχηστρικό Σύνολο των Παρισίων (Ensemble Orchestral de Paris) και στη συνέχεια στον ΟΜΜΑ και το Φεστιβάλ του Βένετο με τους Σολίστι Βένετι.
Έχει συμπράξει με διάφορες ορχήστρες όπως η Philomusica της Οξφόρδης, η Philharmonia του Λονδίνου, η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου και οι Καμερίστες της Σκάλας του Μιλάνου σε μια βραδιά αφιερωμένη στη σχέση της Ελλάδας με την όπερα.

Το CD όπου τραγουδά το ρόλο του Ταυρίδη στην «Αριάδνη στην Κρήτη» του Χέντελ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και τους Σολίστες της Πάτρας, κυκλοφορεί ήδη από την MDG, έχοντας κερδίσει διεθνή αποδοχή από τους κριτικούς και πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του CHOC de la Musique, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρεία το προσωπικό της CD «Vivaldi ma non solo», με τον Κλαούντιο Σιμόνε και τους Σολίστι Βένετι, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα κονσέρτα ερμηνεύοντας άριες ή ορατόρια όπως το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι, τη «Λειτουργία σε Ντο ελάσσονα» του Μότσαρτ, το «Τε Ντέουμ» του Μπρούκνερ, τη «Λειτουργία του Λόρδου Νέλσωνος» του Χάυδν καθώς και τα «Στάμπατ Μάτερ» των Ροσίνι και Βιβάλντι, στο Λονδίνο (Cadogan Hall και Queen Elizabeth’s Hall), στο Παρίσι (Σατλέ), την Οξφόρδη, τη Γενεύη, τον ΟΜΜΑ (υπό τη διεύθυνση του Κρίστοφερ Χόγκγουντ) και τον ΟΜΜΘ.

Η εκπληκτική ευελιξία της φωνής της κατέστησε δυνατή τη συμμετοχή της σε έργα μοντέρνων συνθετών όπως οι Ρεσπίγκι, Μπουλέζ, Βρόντος, Αντωνίου, Μαραγκόπουλος, Αλίκη Κόλλια και πολλοί άλλοι.
Φρίξος Μόρτζος, πιάνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πηρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον παππού του, συνθέτη Δ. Βισβάρδη. Σπουδές πιάνου κ ανώτερων θεωρητικών στο εθνικό ωδείο κ το ωδείο Τουρνάισσεν. Παιδαγωγικο δίπλωμα (πιάνο) από τη μουσική Ακαδημία Ρίχαρντ Στράους του Μονάχου. Εξειδικευση στην Όπερα, μουσική δωματίου κ Lied -Κρατικό ωδείο κ μουσική Ακαδημία Βιέννης. Μόνιμο στέλεχος της ΕΛΣ από το 1995. Εμφανισεις , συναυλίες σε όλη την Ελλάδα ,όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, Νότια Αμερική, Ρωσία Ουκρανία Αίγυπτο Κύπρο Τουρκία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ