ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Κατέπεσε αεροσκάφος Antonov στην περιοχή της Καβάλας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:41:00 π.μ. | |
Πτώση Antonov
Πτώση αεροσκάφους σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε χωριά του νομού, όπου οι κάτοικοι είδαν έντρομοι το περιστατικό.


Μετά από σύσκεψη, τα ξημερώματα της Κυριακής ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, αποκάλυψε ότι η βασική εκτίμηση είναι πως το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά, για αυτό και ακούστηκαν εκρήξεις μετά την συντριβή.

Εξάλλου και ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, που συμμετείχε στην σύσκεψη επιβεβαίωσε την εκτίμηση πως το Antonov μετέφερε πυρομαχικά και σημείωσε πως πρέπει να διακριβωθεί επακριβώς το δρομολόγιο που εκτελούσε το αεροπλάνο.
Με το πρώτο φως της ημέρας θα κατέφθαναν ειδικοί πυροτεχνουργοί του στρατού προκειμένου να κάνουν εξειδικευμένους ελέγχους.

Λίγο νωρίτερα άλλωστε απομακρύνθηκαν από το σημείο ακόμη και οι πυροσβέστες. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αλλά λόγω της επικινδυνότητας απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Δυνάμεις της 2ης και της 4ης ΕΜΑΚ κατευθύνθηκαν στο σημείο, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πυροσβεστική υπηρεσία.

Το αεροσκάφος κατέπεσε ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλα, περίπου στις 23:00.

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφεραν ότι ο πιλότος του Αντόνοφ An-12 ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Το An-12 κατά τις ως τώρα πληροφορίες ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία.

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Εξάλλου, επρόκειτο να αποσταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρλιου, κοντά στο σημείο της συντριβής, προκειμένου να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα και χωρίς να χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους.

Η ΕΡΤ επικαλούμενη πηγές από την πυροσβεστική μετέδωσε ότι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι οκτώ και ότι επίσης το φορτίο του μεταγωγικού χαρακτηρίζεται επικίνδυνο.

Εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας που βρέθηκε στο σημείο αποκάλυψε ότι υπάρχει εκτίμηση πως το αεροσκάφος μπορεί να μετέφερε ακόμη και πυρομαχικά. Για αυτό επρόκειτο να σπεύσει επί τόπο ειδικό συνεργείο για να προσεγγίσει το σημείο της συντριβής. Μάλιστα δόθηκαν εντολές στους δημοσιογράφους να φορέσουν μάσκες και να απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο σημείο. Έντονη αναστάτωση επικρατούσε αρκετή ώρα μετά την πτώση μεταξύ των κατοίκων στον κάμπο των Αντιφιλίππων. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρχικά είδαν ένα φλεγόμενο αντικείμενο, που όταν κατέπεσε προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά και πολλαπλές εκρήξεις.

Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ έχουν καταφτάσει και ασθενοφόρα.

Στο σκοτάδι είχαν βυθιστεί, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι, με τους προβολείς από τα περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής να είναι η μόνη πηγή φωτισμού.

To ertnews.gr επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες το θηριώδες μεταγωγικό κατέπεσε σε χωράφι με καλαμπόκια εν μέσω εκρήξεων και σαν από θαύμα δεν κινδύνευσαν άνθρωποι.

Ο πιλότος ανέφερε βλάβη σε κινητήρα και αμέσως έλαβε άδεια έκτακτης προσγείωσης από το αεροδρόμιο της Καβάλας αλλά χάθηκε το στίγμα στα δέκα ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Σερβία με προορισμό την Ιορδανία και φέρεται να εκτελούσε εμπορική πτήση μεταφορών χωρίς επιβάτες πέραν του πληρώματος.

Αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν βίντεο που δείχνουν το αεροσκάφος να φλέγεται και να ακολουθούν εκρήξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το νοσοκομείο της Καβάλας όσο και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Οι πρώτες εικόνες του αεροσκάφους
 
Συγκλονίζουν οι πρώτες εικόνες από την περιοχή στην Καβάλα που έπεσε το αεροσκάφος Antonov το βράδυ του Σαββάτου.

Από το αεροσκάφος φαίνεται να μην έχει μείνει σχεδόν τίποτα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Antonov, δηλαδ΄γ στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Την ίδια ώρα βίντεο drone δείχνει το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους, όπου έχει σχηματιστεί ένα μεγάλο μαύρο σημείο.

Διάσπαρτα πολλά μέρη του αεροσκάφους

Ωστόσο όπως τονίζει ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Μάριος Αποστολίδης από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις. 

Ο ίδιος επέμεινε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ