ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Ανδριανός: Μέχρι τέλος καλοκαιριού θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις στην Αργολίδα από τη χαλαζόπτωση της 15ης Ιουνίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:29:00 μ.μ. | |
Χαλάζι
Στην 6013/23-6-2022 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης έναρξης από τον ΕΛΓΑ των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών της Αργολίδας από τη χαλαζόπτωση της 15ης Ιουνίου 2022, απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος.


Στην απάντηση του Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου 2022 σε διάφορες καλλιέργειες στην ΠΕ Αργολίδας, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 6 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 272 δηλώσεις ζημίας.

Το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες στο στάδιο της συγκομιδής, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του θέρους 2022. Θα ακολουθήσει, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά την επεξεργασία των στοιχείων ΟΣΔΕ 2022.

Σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, εποχικό και μόνιμο με μετακίνηση από άλλα υποκαταστήματα.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ