ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Λευκάκια Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:59:00 μ.μ. | | | |
Αρτοκλασία
Με θρησκευτική λαμπρότητα γιορτάζεται η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Λευκάκια του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.
Την παραμονή της εορτής ,Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022,τελέσθηκε πανηγυρικώς εσπερινός ιερουργούντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Ελευθερίου Μίχου . 
Πρόκειται για ένα μικρό και πανέμορφο εκκλησάκι, μόλις 6 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. 
Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Μιχαήλ Καλαμαράς , ευχαρίστησε όλους που ήρθαν στα Λευκάκια και τίμησαν την εορτή.
Κατά τον εορταστικό εσπερινό έψαλε ο πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Αργολίδας Δημήτριος Καρκαλάτος
Τα Λευκάκια βρίσκονται ανατολικά του Ναυπλίου σε απόσταση επτά χιλιομέτρων. Το χωριό το συναντάμε πάνω στο δρόμο Ναυπλίου - Τολού και Δρεπάνου. Είναι κτισμένο πάνω σε πέντε λόφους και ανάμεσα στο βουνό Μακρυβούνι και το βουνό της Αγίας Μαρίνας. 

Τα Λευκάκια βρίσκονται σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με γραφικούς λόφους, μαγευτική θέα και κάμπο με εσπεριδοειδή και ενσωματώθηκαν στο Δήμο Ναυπλιέων το 1988 όπου στην απογραφή του 2001 είχαν 731 κατοίκους. Κατά βάση οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία .
Το χωριό διατηρεί έντονα ακόμη τον αγροτικό του χαρακτήρα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με σπίτια μονόροφα, κεραμιδόσκεπα με ανθισμένες αυλές και παλιές ξύλινες αυλόπορτες.
Ως ένα αξιόλογο ιστορικό μνημείο, που τα σημάδια του είναι ακόμη έντονα, χαρακτηρίζεται το υδρευτικό σύστημα του χωριού, που υποστήριζε την ύδρευση του χωριού μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες. 
Ένας υπόγειος πήλινος αγωγός (κοντίτο) που τροφοδοτούσε με νερό από το παλιό πηγάδι που σώζεται μέχρι και σήμερα, την παλιά δεξαμενή η οποία επίσης σώζεται ακέραια.
 Σημαντικός επίσης για το χωριό λογίζεται ο αρχαιολογικός χώρος δίπλα στην Εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού στο κέντρο του χωριού. Πρόκειται μάλλον για το ναό του θεού Απόλλωνα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ