ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Τι απαντούν Υπουργείο και Δήμος σε ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για την αποκατάσταση του δρόμου Ζόγκα - Κρύα Βρύση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:23:00 μ.μ. | | | |
χωματόδρομος
Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Αργολίδας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, τραγική και τριτοκοσμική εικόνα παρουσιάζει επαρχιακός δρόμος στην Π.Ε. Αργολίδας. 

Πρόκειται για τον δρόμο που ενώνει τα χωριά του Δήμου Άργους-Μυκηνών και συγκεκριμένα,  Άνω Ζόγκα,  Φακίστρα,  Κρύα Βρύση, Κρυονέρι και Τουρνίκι, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά από ανθρώπους που κινούνται «προς» και «από» τις εργασίες τους. 

Τραγικότερη, δε, εικόνα παρουσιάζει το τμήμα του εν λόγω δρόμου από την Άνω Ζόγκα έως την Φακίστρα, επί του οποίου παρατηρούνται γούβες τεραστίων διαστάσεων, θάμνοι που παρεμποδίζουν την οδήγηση και ρέματα, που κόβουν κάθετα την κυκλοφορία επί της οδού. 

Συνέπεια της χρόνιας κατάστασης που επικρατεί στον ως άνω δρόμο είναι η σταδιακή μετατροπή του, σε μια δεκαετία, από μέτριο ασφαλτόδρομο σε επικίνδυνο χαλικόδρομο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αποκαταστήσετε, δια ουσιαστικών παρεμβάσεών σας στις αρμόδιες τοπικές Αρχές, το οδόστρωμα της ανωτέρω επαρχιακής οδού και να καταστήσετε την οδήγηση επ΄ αυτής ασφαλή, πριν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάστασή της από τον επερχόμενο χειμώνα;

Ο ερωτών Βουλευτής ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 967/08-11-2021 Ερώτηση


Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, διαβιβάζουμε, για ενημέρωση, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 18195/30-11-2021 έγγραφο του Δήμου Άργους-Μυκηνών και επιπλέον σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των Περιφερειών της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων και καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), ως προς το ύψος των εσόδων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λοιπών λειτουργικών δαπανών.

Ειδικότερα, από τους Κ.Α.Π. του προηγούμενου έτους κατανεμήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ποσό ύψους 6.580.000,00€ για την κάλυψη επενδυτικών δραστηριοτήτων καθώς και δαπανών συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου ενώ ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να αποδοθεί στην Περιφέρεια και για το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 82869/11-11-2021 έγγραφο και μόλις περιέλθει η σχετική απάντηση θα ενημερωθεί συμπληρωματικά η Βουλή των Ελλήνων.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ


Θέμα: «Απάντηση του Δήμου Άργους Μυκηνών σε έγγραφο σχετικά με κοινοβουλευτική ερώτηση»
Σχετ.: Η αρ. 967/17-11-2021 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Αντώνη Μυλωνάκη.


Από τον Δήμο μας στο μέτρο των δυνατοτήτων του γίνεται συνεχής προσπάθεια διατήρησης του συνόλου του δικτύου δημοτικών και αγροτικών οδών (μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων) σε ικανοποιητική κατάσταση, ακόμη και αυτών που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του και σε περιοχές δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες, όπως ο δρόμος που ενώνει τους οικισμούς Ζόγκα (με μόνιμο πληθυσμό 17 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή ΕΣΥΕ 2011) - Κρύα Βρύση (με 12 κατοίκους) - Κρυονέρι (με 0 κατοίκους) - Τουρνίκι (με 3 κατοίκους). 

Συγκεκριμένα το οδικό δίκτυο του Δήμου Άργους-Μυκηνών ανέρχεται σε 4.621 χλμ, ένα νούμερο δυσθεώρητο σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας. Η χρηματοδότηση που έρχεται στους ΟΤΑ για εκτέλεση έργων δεν επαρκεί και είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να δοθεί τουλάχιστον μέρος του ΠΔΕ (Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων) στους Δήμους, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τους στην οδοποιία.

Παρά ταύτα σε τμήματα του ως άνω δρόμου εκτελέσθηκαν προσφάτως, με ίδια μέσα του Δήμου ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, εργασίες για τη βελτίωση της βατότητας οδού.

Επιπλέον σε τμήμα του δρόμου μήκους 3.000,00 χλμ. προβλέπεται να γίνει ασφαλτόστρωση σύμφωνα με την αριθ. 39/2021 μελέτη του έργου «Ανάπτυξη υπαίθρου - Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Άργους, Κουτσοποδίου, Λέρνας και Ν. Κίου - ειδικός προϋπολογισμός» που εγκρίθηκε με την αριθ. 116/25-05-2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άργους-Μυκηνών και υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΑΤ05 του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ