ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Σε υψηλή ζήτηση στο Ναύπλιο οι παραθεριστικές κατοικίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:00:00 μ.μ. | |
Παλιά πόλη του Ναυπλίου
Η παραθεριστική κατοικία έρχεται ξανά στο προσκήνιο ενώ αυξημένο παραμένει και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Ποιοι, όμως, φαίνεται να είναι οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί αγοραστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και πώς διαμορφώνεται η μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της "Χρυσής Ευκαιρίας" προκύπτουν 3 cluster ενδιαφέροντος με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών.

Περιοχές κοντά στην Αττική

Αποφασιστικό κριτήριο των δυνητικών αγοραστών παραμένει η απόσταση από την αθηναϊκή πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό είναι το αμείωτο ενδιαφέρον για παραθεριστικά κέντρα της Κορινθίας, όπως το Λουτράκι, οι Άγιοι Θεόδωροι ή το Ξυλόκαστρο, αλλά και για σταθερά δημοφιλείς προορισμούς, όπως το Ναύπλιο, η Αίγινα και η Χαλκίδα. Η μέση τιμή πώλησης ανέβηκε στα 1.787 ευρώ/τ.μ. για τις παραπάνω περιοχές, από τα 1.682 ευρώ/τ.μ. το α’ τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας έτσι μια συνολική αύξηση της τάξεως του 7,04%. Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι η Αίγινα, με τιμή πώλησης 2.386 ευρώ/τ.μ., ανεβάζει σημαντικά τον μέσο όρο, με το νησί της Αττικής να συναγωνίζεται σε τιμές νησιά όπως είναι η Τήνος και η Κέρκυρα.
Δημοφιλείς περιοχές μακριά από την Αττική

Η Μαγνησία, η Μεσσηνία και η Χαλκιδική, σταθεροί προορισμοί ενδιαφέροντος με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών της "Χρυσής Ευκαιρίας", δείχνουν (ενιαία) αυξητική τάση στο μέτωπο των τιμών. Το πιο αξιόλογο από τα ευρήματα είναι η άνοδος στη μέση τιμή πώλησης κατά 18,04% στη Χαλκιδική, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 2.251 ευρώ/τ.μ. Ανοδικά κινείται και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με τη μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. να φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.738 ευρώ, από τα 1.708 ευρώ. (Από την άλλη, οι τιμές της Μαγνησίας ανέβηκαν κατά 5,6%.)

Πολυτελή νησιά

Καμία έκπληξη δεν προκαλούν τα δεδομένα για μερικά εκ των δημοφιλέστερων ελληνικών νησιών, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος, που διαμορφώνουν μια δική τους πολυτελή κατηγορία.

Πιο συγκεκριμένα, τα εν λόγω νησιά εμφανίζονται σταθερά ψηλά στις αναζητήσεις εξοχικής κατοικίας, παρά την αυξητική τάση στη μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. και τις ήδη υψηλές απόλυτες τιμές. Έτσι, η Σαντορίνη καταγράφει άνοδο 9,27%, με την τιμή πώλησης ανά τ.μ. να αγγίζει τα 4.848 ευρώ. H Μύκονος κινείται ανοδικά κατά 10,97%, με 6.496 ευρώ/τ.μ., και η Πάρος 11,61%, με 3.625 ευρώ/τ.μ. Την παραπάνω τάση και τα δεδομένα της "Χρυσής Ευκαιρίας" επιβεβαιώνει και η Golden Home, η μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία, με 12 γραφεία, πάνω από 50.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα και ισχυρή παρουσία τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη.

Νησιά με αμετάβλητες τιμές


Η Τήνος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Σύρος είναι νησιά στα οποία δεν καταγράφηκε αξιόλογη μεταβολή στις τιμές, παρόλο που εξακολουθούν παραδοσιακά να είναι υψηλά στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μέση τιμή πώλησης είναι χαμηλή, με την Τήνο να αγγίζει τα 2.183 ευρώ/τ.μ., τη Ρόδο τα 1.667 ευρώ/τ.μ., αλλά και την Κέρκυρα να φτάνει στα 2.352 ευρώ/τ.μ. Στο νησί της Σύρου παρατηρείται μια μικρή άνοδος από τα 1.727 ευρώ/τ.μ. στα 1.796 ευρώ/τ.μ. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το νησί της Κρήτης, αν εξαιρέσουμε μια άνοδο στην περιοχή των Χανίων της τάξεως του 9,17% στη μέση τιμή πώλησης, από 1.865 ευρώ/τ.μ. σε 2.036 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της RE/MAX Ελλάς, ούτε οι προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις στέκονται ικανές να πτοήσουν την ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 61% των γραφείων του δικτύου της δήλωσε ότι η αντίστοιχη ζήτηση δεν επηρεάστηκε σημαντικά, ενώ το 39% (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) υπογράμμισε ότι η ζήτηση αυξήθηκε ιδιαίτερα για ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων στα κέντρα των πόλεων όπως, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη.

Εξίσου σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι βόρειο-ευρωπαίοι επιλέγουν μόλις βγουν στη σύνταξη να μετακομίσουν μόνιμα στην Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στα "πανέμορφα φυσικά τοπία, τα καταγάλανα νερά, τους γραφικούς οικισμούς, την πλούσια ιστορία και παράδοση, τους φιλόξενους ανθρώπους που συνθέτουν την όμορφη Ελλάδα".

Βοηθάει ο τουρισμός

Η ισχυροποίηση της ζήτησης για ελληνικά εξοχικά δείχνει φέτος να ευνοείται και από τις πολύ καλές επιδόσεις που διαγράφει ο τουρισμός, αλλά και τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές από άλλους μεσογειακούς-ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Στη μεγάλη επανάκαμψη του ελληνικού εξοχικού συνέβαλε και η πανδημία του κορονοϊού με τις νέες ανάγκες που δημιούργησε στην καθημερινότητα των πολιτών όπου εκτός από τις οικογένειες και τα ζευγάρια που περνούσαν τις διακοπές σε ένα δικό τους εξοχικό πολύ πριν την πανδημία, την τελευταία διετία όλο και περισσότεροι μεμονωμένοι ταξιδιώτες και νεαροί ενήλικες αναζητούν άλλες ποιοτικές λύσεις στέγασης, συνδυάζοντας εργασία και χαλάρωση με φόντο το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας.

Τα έργα υποδομής


Όσον αφορά τον παράγοντα "έργα υποδομής", που επηρεάζει θετικά τις επιλογές πολλών ενδιαφερόμενων αγοραστών, οι αναλυτές της RE/MAX Ελλάς επισημαίνουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αλεξανδρούπολη με την πλειοδότηση του λιμανιού της, το Ναύπλιο λόγω της εκβάθυνσης του λιμανιού για κρουαζιέρες αλλά και την Κρήτη με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι που θα αντικαταστήσει το "Νίκος Καζαντζάκης" και τον ΒΟΑΚ που θα ενώσει το ανατολικό μέρος του νησιού με το δυτικό. Ακολούθως, η επέκταση του αεροδρομίου της Πάρου έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας καθώς πλέον θα μπορούν να προσγειωθούν στο νησί και μεγάλα αεροσκάφη. Ο νέος αυτοκινητόδρομος Πύργου-Πάτρας θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στο Ν. Ηλείας με τις παραθαλάσσιες περιοχές να σημειώνουν την μεγαλύτερη ζήτηση ενώ η ανάπτυξη του λιμανιού της Λευκίμμης θα επηρεάσουν θετικά την ζήτηση προς το "νησί των Φαιάκων". Και αυτά είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ