ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Πόρτο Χέλι: Καλοκαίρι με έναν «Φάρο» λαμπερό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:56:00 μ.μ. | | |
Πόρτο Χέλι
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», λέγανε από παλιά για να τονίσουν τη ζωντάνια της Περιφέρειας. Σ’αυτό λοιπόν θα συμπληρώσουμε και τη ζωντάνια των διαφόρων κέντρων στο εσωτερικό της Περιφέρειας και μάλιστα εκείνων που έχουν συνδεθεί με εικόνες περισσότερο «οικονομικές» παρά πολιτισμού. Για παράδειγμα, οι αναφορές για το Πόρτο Χέλι είναι πάντα αναφορές για την ακρίβεια των οικοπέδων, για τις βίλες των πλουσίων, κ.ά. 

Όμως ο τόπος έχει επίσης μια ξεχωριστή ομορφιά και ξεχωριστούς ανθρώπους που του δίνουν ζωή και τον κάνουν ελκυστικό προορισμό για χιλιάδες συμπολίτες μας. Για να γίνει ελκυστικός προορισμός, εκτός από τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και την εξαιρετική τουριστική οργάνωση, χρειάζεται και ένας Φάρος που να προσανατολίζει την είσοδο στα διάφανα νερά του τοπικού πολιτισμού. Ο Φάρος αυτός λειτουργεί στο Πόρτο Χέλι από το 1992 ενσωματώνοντας και αναδεικνύοντας την πολιτισμική ιστορία και τη λαογραφία του τόπου από τη μια και από την άλλη, φωτίζοντας νέες πολιτισμικές πλεύσεις με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την αναβίωση εθίμων.
 Η τελευταία πλεύση είχε το όνομα «Gourarmeno» (από την αρβανίτικη λέξη γκούρα, δηλ. πέτρα και το αρμένισμα), ένα τριήμερο φεστιβάλ, μουσικής (συναυλία Φωτεινής Βαλεσιώτου), τραγουδιού (συνάντηση χορωδιών) και βιβλιοπαρουσιάσεων (έργα Μιχ. Μπουναρτζίδη) που είχε εξαιρετική επιτυχία αν κρίνει κανείς από τη συμμετοχή των πολιτών. Κάθε επιτυχημένη προσπάθεια φέρνει και την επανάληψή της. Έτσι, το πρώτο αυτό φεστιβάλ θα επαναληφθεί τον επόμενο χρόνο με νέες συμμετοχές και εκπλήξεις. Στο μεταξύ, ο Πνευματικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος Πορτο-Χελίου θα ακολουθήσει την αναβίωση εθίμων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι, για παράδειγμα, θα οργανώσει εκδηλώσεις με τοπικούς χορούς, θα βγάλει την όμορφη λατέρνα του στους δημόσιους χώρους και θα γυρίσει τα σοκάκια με τα παιδιά τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου! Μια χαρούμενα δημιουργική ομάδα πολιτών με πρόεδρο τον μουσικό Αντώνη Ρεμούνδο, οργανώνει όλες αυτές τις εκδηλώσεις αναδεικνύοντας την πλούσια παράδοση του τόπου και τη σύγχρονη ζωντάνια του που δεν είναι μόνο… οικονομική!

Η βάση του «Φάρου» βρίσκεται στέρεα στηριγμένη στην άκρη ενός βράχου και ομορφαίνει ολόκληρη την περιοχή! Πρόκειται για την όμορφη οικία Μίληση, δωρεά στο Δήμο Ερμιονίδας, που αποτελεί το σπίτι και το στρατηγείο των ανθρώπων του «Φάρου». Οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται εδώ με θέα τη θάλασσα, τα πλεούμενα και τις φεγγαρόστρατες. Ένα πευκόφυτο αλσύλλιο αγκαλιάζει από τη μια το κτήριο, ενώ από την άλλη η θάλασσα απλώνεται στα πόδια του, δημιουργώντας ένα πανέμορφο περιβάλλον. Αλλά και έξω από το κτήριο η όμορφη εκκλησία του Ευαγγελισμού και οι παραδοσιακές πετρόκτιστες οικίες συμπληρώνουν και μεγιστοποιούν την ομορφιά του τόπου.
Το Πόρτο-Χέλι δεν έχει μόνο ξενοδοχεία, κότερα και βίλλες πλουσίων! Έχει μια μοναδική φυσική ομορφιά που συμπληρώνεται από εκείνη των ανθρώπων του και από τις δραστηριότητες του Πνευματικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Φάρος».

(Γ.Κόνδης)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ