ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Η Βουνοπαρέα Αργολίδας εκδράμει στο μαγευτικό φαράγγι του Αχέροντα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:22:00 π.μ. | |
Τσαγκαριώτικο ρέμα
Η Βουνοπαρέα Αργολίδας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το αναλυτικό πρόγραμμα της δραστηριότητας του 3ημέρου 27-28-29/08 με προορισμό τον Αχέροντα.

Για ακόμη μια φορά σας προσκαλούμε να πεζοπορήσουμε μαζί σε ένα 3ήμερο γεμάτο μοναδικές εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες που μόνο η φύση μπορεί να μας χαρίζει.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποταμοδιάσχιση στο μαγευτικό φαράγγι του Αχέροντα και στο Τσαγκαριώτικο ρέμα, επίσκεψη στο αρχαίο Νεκρομαντείο, επίσκεψη στην αρχαία Κασσώπη και στο μνημείο του Ζαλόγγου και κρουαζιέρα στα νησάκια των Συβότων.
Η φήμη του ποταμού έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία, αφού σύμφωνα με τους αρχαίους κατοίκους του Ελλαδικού χώρου, ήταν το όριο μεταξύ του πάνω και του κάτω κόσμου. 

Οι απόκρημνες χαράδρες και ο ήχος των πηγών, που τροφοδοτούν το ποτάμι, πιθανότατα κρύβονται πίσω από τη γέννηση του μύθου για τις “Πύλες του Άδη” και το πορθμείο του Χάροντα, ο οποίος έπαιρνε έναν οβολό για να περάσει τους νεκρούς από τη μια μεριά της όχθης στην άλλη. 

Η παλαιότερη σωζόμενη περιγραφή του υπόγειου ποταμού συναντάται στην “Οδύσσεια”, ενώ η ονομασία “Αχέροντας” προέρχεται από τον γιο της Γαίας (Γης), ο οποίος καταδικάστηκε από τον Δία να μένει αιώνια κάτω από τη γη επειδή κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας έδωσε στους διψασμένους Γίγαντες νερό.
· Αναλυτικό πρόγραμμα:
- 1η ημέρα:
Αναχώρηση από το Ναύπλιο στις 06:00 το πρωί και από το Άργος στις 06:30, με προορισμό την Πρέβεζα, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις. Για αρχή θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης, ένα μοναδικό μνημείο της αρχαιότητας, μια πόλη-κράτος του 4ου αιώνα π.Χ. που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα αξιοθέατα μνημεία, όπως ο μακεδονικός τάφος, το θέατρο 2500 θέσεων και το πρυτανείο. Συνεχίζοντας την επίσκεψή μας στην Ιστορία, μετακινούμαστε μερικές εκατοντάδες χρόνια και βρισκόμαστε στο οροπέδιο του όρους Ζάλογγο και το ομώνυμο μνημείο, ένα μνημείο αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Στη συνέχεια και αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας στη θέση Πήδημα Κυράς, θα μεταβούμε με το λεωφορείο στην Πρέβεζα για φαγητό, βόλτες και ξεκούραση ώστε να ήμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα η οποία θα είναι τόσο πανέμορφη όσο και απαιτητική.

- 2η ημέρα:
River trekking στον Αχέροντα και στο Τσαγκαριώτικο ρέμα.

Ξεκινάμε την ημέρα μας με πρωινό στο ξενοδοχείο και ετοιμαζόμαστε να πεζοπορήσουμε στο φαράγγι του μυθικού Αχέροντα. Η διαδρομή μας αρχίζει από το βόρειο κομμάτι του φαραγγιού και πιο συγκεκριμένα στους Μύλους Σουλίου. Πρόκειται για το πλεόν μυστηριακό τμήμα του Αχέροντα ποταμού, εκείνο δηλαδή το οποίο έχει συνδεθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα με τις «Πύλες του Αδη». 

Μέσα από ένα εντυπωσιακό τοπίο, θα φτάσουμε στο Τσαγκαριώτικο ρέμα με τα καταπράσινα πλατάνια και την απίστευτη ομορφιά του. Εκεί θα κινηθούμε μέσα στην κοίτη του ρέματος μέχρι τη παραδοσιακή, τοξωτή, πέτρινη γέφυρα, γνωστή με το όνομα Ντάλα. 

Το σημείο αυτό είναι από τα ωραιότερα του φαραγγιού. Κατά μήκος του ρέματος υπάρχουν μεγάλα πλατάνια, ενώ διασώζονται και τα ερείπια ενός παλιού νερόμυλου. Στη γέφυρα Ντάλα ενώνεται το Τσαγκαριώτικο ρέμα με τον Αχέροντα και εκεί το ανάγλυφο του Αχέροντα γίνεται εντονότερο και ο ποταμός εισέρχεται σε μια χαράδρα γνωστή ως τα «Στενά του Αχέροντα». 

Από εκεί και σε αρκετά τμήματα ο ποταμός κυλά ανάμεσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους. Συνεχίζουμε πλέον διασχίζοντας τον Αχέροντα με κατεύθυνση το χωριό Γλυκή.

Φθανοντας στη Γλυκή αργά το μεσημέρι, θα υπάρχει η δυνατότητα για όποιον το επιθυμεί να επιλέξει κάποιες από τις δραστηριότητες όπως rafting, καγιάκ ή ιππασία στο ποτάμι.
Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει φαγητό στις παρόχθιες ταβέρνες και χαλάρωση με θέα τον Αχέροντα.

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Σημείο κατατεθέν της περιοχής το αρχαίο Νεκρομαντείο και δεν θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε από το πρόγραμμά μας.

Ένα από τα τρία πιο γνωστά μαντεία της αρχαιότητας μαζί με των Δελφών και της Δωδώνης με μια ουσιαστική όμως διαφορά μεταξύ τους. Μόνο στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα έχουμε μυσταγωγία επαφής με είδωλα και ήχους νεκρών συγγενικών και φιλικών προσώπων. Ο μύθος περιπλέκεται με την Ιστορία και το μυστήριο αναβλύζει εκεί όπου κατά τον Όμηρο "έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών".

Κλείνοντας την ημέρα μας, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο και ακολουθεί νυχτερινό μπάνιο στην αμμουδερή παραλία της Καστροσυκιάς.

- 3η ημέρα:
Η τρίτη ημέρα του προγράμματός μας αρχίζει με πρωινό στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια αναχώρηση για τα μαγευτικά Σύβοτα με τις πανέμορφες παραλίες.
Εκεί θα επιβιβαστούμε σε καραβάκια και θα κάνουμε κρουαζιέρα στα τρία εξωτικά και καταπράσινα νησάκια που βρίσκονται απέναντι. Ετοιμαστείτε για μαγευτικές εικόνες, μπάνιο σε γαλαζοπράσινα νερα και παραλίες που θυμίζουν καρτ-ποστάλ. Μετά από περιήγηση περίπου μίας ώρας μπορούμε να επιλέξουμε το «Διαπόρι» ή την «Πισίνα» για τις βουτιές μας, μέχρι την ώρα της αναχώρησης.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να παραμείνει στα Σύβοτα, να περιηγηθεί στα πανέμορφα σοκάκια και να απολαύσει το μπάνιο του στην πασίγνωστη παραλία «Μπέλα Βράκα».
Κλείνοντας, ύστερα από το μεσημεριανό μας γεύμα, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής.

· Πληροφορίες διαδρομών:
Η όλη δραστηριότητα έχει βαθμό δυσκολίας 1+ που σημαίνει ότι οι διαδρομές είναι σχετικά εύκολες ακόμα και για αρχάριους που έχουν όμως πολύ καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό. Επίσης επειδή σε ορισμένα σημεία της ποταμοδιάσχισης απαιτείται σύντομη κολύμβηση απαραίτητη η άνεση με το υγρό στοιχείο.

· Παροχές δραστηριότητας:

-Μεταφορά από Ναύπλιο και Άργος με λεωφορείο
-Τοπικές μετακινήσεις (βάσει προγράμματος)
-Δύο (2) διανυκτερεύσεις με πρωινό στο ξενοδοχείο “Poseidon Beach” στην παραλία της Καστροσυκιάς
-Έμπειροι συνοδοί βουνού
-Πλήρες ομαδικό φαρμακείο
-Ασύρματες επικοινωνίες
-Φωτογραφικό υλικό
-Φ.Π.Α. 24%
Δεν περιλαμβάνονται:
-Εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους (3€ για τον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης & 6€ για το Νεκρομαντείο)
-Οι δραστηριότητες στη Γλυκή (rafting, καγιάκ, ιππασία – κατόπιν συνεννόησης)
-Η κρουαζιέρα στα Σύβοτα (8€ εισιτήριο για το καραβάκι)

· Απαραίτητος εξοπλισμός:
Μποτάκια ορειβατικά ή trekking, μπατόν, σακίδιο πλάτης, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), ζακέτα fleece, υδροδοχείο (1,5 lit), τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (μπάρες δημητριακών - σοκολάτες - ξηρά τροφή - ηλεκτρολύτες), προσωπικά είδη (χαρτομάντιλα κτλ.), προσωπικό φαρμακείο, σακούλα απορριμμάτων, αλλαξιές ρούχων.
Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επίσης απαραίτητα πετσέτα, μαγιό και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που θα βραχούν ή παπούτσια ποταμού. Σε καμία περίπτωση όμως παντόφλες ή σανδάλια για την δραστηριότητα της ποταμοδιάσχισης.

· Πληροφορίες:
Η Βουνοπαρέα συνιστά σε όλους τη χρήση μάσκας κατά την παραμονή μας σε όλους τους κλειστούς χώρους καθώς και την πραγματοποίηση rapid ή self test 24 ώρες πριν την συμμετοχή στην εκάστοτε δραστηριότητα, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων.

Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της δραστηριότητας απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχών. Εφόσον οι συμμετοχές δεν συμπληρωθούν, η Βουνοπαρέα Αργολίδας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιστρέφοντας τις προκαταβολές.

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει με άλλο εναλλακτικό ή να ματαιώσει το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη του, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ).

Κάθε συμμετέχοντας, γνωρίζει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου (8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης).

Επίσης οι συμμετέχοντες, αποδέχονται την λήψη και την ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών που ενδέχεται να τους απεικονίζουν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες ή ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία των συμμετεχόντων με τον αρχηγό πριν την πραγματοποίηση της δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητη.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον προκαταβάλλεται το ήμισυ του εισιτηρίου το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στον λογαριασμό (GR8801713080006308010142535) με αναγραφή αιτιολογίας “ΣΥΒΟΤΑ”.
Τράπεζα Πειραιώς – Δικαιούχος: Σοφία Τότσικα.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την δραστηριότητα μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 6972705070: Σπύρος Τότσικας.

Φωτογραφίες ΒΟΥΝ.Α Bουνοπαρέα Αργολίδας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ