ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

«Castello della Εstella»: Το Κάστρο του Άστρους «πεθαίνει»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:19:00 π.μ. | |
«Castello della Εstella»
Ως γνωστόν το Κάστρο του Άστρους, κτίστηκε και πήρε αρχικά το όνομα «Castello della Εstella», το 1256 μ.Χ., από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο την εποχή της Φραγκοκρατίας στο Μοριά. Το τότε Άστρος, τον 17ο αιώνα ερήμωσε και το Κάστρο του, «Castello della Εstella», κατέρρευσε. 

Οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι, μέσα σε 2 χρόνια, από το 1824-1826, εν μέσω διαρκών πολεμικών συγκρούσεων και αιχμαλωσίας των δύο μεγαλύτερων αδελφών, ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΑΝ το ΚΑΣΤΡΟ, έχτισαν τρία πυργόσπιτα και κατόρθωσαν να αποκρούσουν την επέλαση του Ιμπραήμ στις 5 και 6 Αυγούστου 1826, διασώζοντας τον πληθυσμό ολόκληρης σχεδόν της Επαρχίας Αγίου Πέτρου, αλλά και την ίδια την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. 

Ωστόσο, παρά τη σημασία του και την αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, 200 χρόνια μετά, το Κάστρο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Δυστυχώς το ΚΑΣΤΡΟ, όπως και πολλά άλλα μνημεία στον τόπο μας, καταρρέει, θύμα της ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ των υπευθύνων. 

Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε εκδήλωση, έκδοση, σε κάθε διάβημα προς τους αρμόδιους η μόνιμη επωδός ήταν η εξής: «Αν η καταστροφή δεν ανακοπεί και συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, το Κάστρο του Άστρους, αυτή η βάση αναφοράς της ιστορικής μας μνήμης, θα καταντήσει σωρός ερειπίων. Και αυτά τα ερείπια θα λειτουργούν στο διηνεκές του χρόνου όχι ως πηγή εθνικής υπερηφάνειας αλλά ως αιτία καταισχύνης για όλους μας»! 

Επιτέλους, η καταστροφή πρέπει να σταματήσει και το Κάστρο να αναστυλωθεί και να γίνει επισκέψιμο!

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ – ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ»

«ΠΥΡΑΜΙΑ» ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ -ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ