ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ερμιονίδα και οι βιβλιοθήκες της (με αφορμή την Έκθεση Βιβλίου 2022)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 μ.μ. | | |
Βιβλιοθήκη Κρανιδίου

Βιβλιοθήκη Κρανιδίου: μια πολύπλευρη δραστηριότητα πολιτισμού για την Ερμιονίδα (Η Βιβλιοθηκονόμος Δημ. Αξαρλή σε παιδική λέσχη ανάγνωσης).


Η Έκθεση Βιβλίου 2022 στο Ναύπλιο αποτέλεσε ένα σημαντικό και επιτυχημένο πολιτιστικό γεγονός μετά από μια δύσκολη περίοδο. Η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας συμμετέχει από την πρώτη κιόλας Έκθεση το 2016 με τη φιλοδοξία να αναδείξει τον ερευνητικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό πλούτο της Αργολικής γραφής. 

Όλα αυτά τα χρόνια (από την ίδρυσή της το 2015), η Ε.Σ.Λ.Α. με δεκάδες αναρτήσεις στη σελίδα της και παρουσιάσεις στα τοπικά ΜΜΕ (τύπος και τηλεόραση), γνωστοποίησε στο αργολικό και το ευρύτερο κοινό, πρόσωπα, έργα, πολιτιστικές διαδρομές και εκδηλώσεις και έλαβε μέρος σε δεκάδες παρουσιάσεις έργων σε ολόκληρη την Αργολίδα. Ανάμεσα στους οργανισμούς και τα πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε, συνεργάζεται και αλληλοϋποστηρίζουν τις δράσεις πολιτισμού είναι και οι τοπικές βιβλιοθήκες. Ήδη στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου 2019 στο Ναύπλιο, διοργανώσαμε ένα αφιέρωμα που περιλάμβανε και μικρές τοπικές βιβλιοθήκες άλλων τόπων της Πελοποννήσου. Σήμερα, με την ευκαιρία της λήξης της Έκθεσης Βιβλίου 2022, παρουσιάζουμε τις βιβλιοθήκες της Ερμιόνης και θα συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες αργολικές βιβλιοθήκες, το έργο και τη σημασία τους.
Η Βιβλιοθήκη Κρανιδίου και η Βιβλιοθήκη της Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» και οι δυο Δημοτικά ιδρύματα, έχουν ήδη στο ενεργητικό τους ένα πλούσιο έργο με συμμετοχές ή/και διοργανώσεις ημερίδων, συνεδρίων και δράσεων γενικότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Από τα επιστημονικά θέματα μέχρι τις δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Μεταξύ των πολλών θεμάτων που ήδη έχουν παρουσιαστεί, θα μνημονεύσουμε ιδιαίτερα την έκδοση της τοπικής βιβλιογραφίας, ένας χρήσιμος οδηγός των έργων που έχουν παραχθεί στην Ερμιονίδα ή με επίκεντρο αυτήν. Η έκδοση είναι αποτέλεσμα της δυναμικής επιμέλειας της Βιβλιοθήκης Κρανιδίου και της Βιβλιοθηκονόμου της κ. Δήμητρας Αξαρλή. Η σημασία του οδηγού δεν αφορά μόνο στην καταγραφή, αλλά κυρίως στην ανάδειξη του έργου ενός κόσμου που ενδιαφέρεται, ερευνά και συγγράφει. Έτσι, η λειτουργία των βιβλιοθηκών της Ερμιονίδας συνεπικουρείται από ένα δυναμικό συγγραφικό – ερευνητικό πλαίσιο ατόμων και θεσμών.
 Ανάμεσά τους, ο Ερμιονικός Σύνδεσμος έχει προσφέρει ένα σημαντικό έργο και μια ενεργή παρουσία που αξίζει να παρουσιαστεί αυτόνομα σε κάποιο άλλο αφιέρωμα. Εκτός από το «Μουσείο παιχνιδιού» που είναι από τα λίγα που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο Ερμιονικός Σύνδεσμος έχει παρουσιάσει σημαντικές ιστορικές και κοινωνικές έρευνες που συμπληρώνουν τις γνώσεις μας για την περιοχή και συνολικότερα για την Αργολίδα. Ο Γιάννης Μ. Σπετσιώτης, η Τζένη Δ. Ντεστάκου και η Βιβή Σκούρτη είναι οι πρωτεργάτες μιας σειράς εκδόσεων ιστορίας και λαογραφίας που έγιναν δεκτές με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η συνέχιση της μακράς εκδοτικής προσφοράς του περιοδικού «Η Ερμιόνη άλλοτε και τώρα», παρά τις θυσίες που χρειάζονται σήμερα για τη στήριξη της έκδοσης, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Αργολίδα καθώς σε όλες τις άλλες περιοχές (Ναύπλιο-Άργος) έχει πλέον, εδώ και καιρό, σταματήσει η έκδοση σχετικών περιοδικών (Ναυπλιακά Ανάλεκτα, Αργειακή Γη).

Οι σημαντικές αυτές εκδοτικές δραστηριότητες συμπληρώνουν έναν πλούσιο εκδοτικό καμβά και με το φόβο να αδικήσουμε κάποιους συγγραφείς θα αναφερθούμε στο Μιχάλη Μπουναρτζίδη η τριλογία του οποίου παρουσιάστηκε και στις πρόσφατες εκδηλώσεις του «Φάρου» στο Πόρτο Χέλι, η πρόσφατη έκδοση του Μάνου Κουμεντάκη, οι εκδόσεις των Ιωάννη Αγγ. Ησαΐα, Σοφία Λεπτοπούλου-Λώλη, Γεωργίου Βούτσινου, Βασιλείου Α. Γκάτσου και πολλών άλλων τα έργα των οποίων παρουσιάζονται στον εξαιρετικό οδηγό της Βιβλιοθήκης Κρανιδίου και στα οποία αναφερόμαστε και παρουσιάζουμε στις εκδηλώσεις μας και στις ετήσιες Εκθέσεις Βιβλίου.

Βιβλιόσπιτο από τα πολλά που εγκατέστησαν σε όλη την Ερμιονίδα οι Βιβλιοθήκες του Δήμου, πνευματικοί άνθρωποι και ενεργοί πολίτες.


Στην τελευταία Έκθεση Βιβλίου 2022 η ΕΣΛΑ είχε την ενεργή στήριξη της Βιβλιοθήκης Κρανιδίου σε μια σειρά παρουσιάσεων που έγιναν από δημιουργούς στο περίπτερό της. Δεν ήταν η μοναδική καθώς σε όλες τις προηγούμενες εκθέσεις είχαμε την ίδια ενεργή στήριξη καθώς και μια άψογη συνεργασία στην διοργάνωση εκδηλώσεων στην Ερμιονίδα. Η Βιβλιοθήκη δέχεται δωρεές που την έχουν εμπλουτίσει όχι μόνο με σπάνιες εκδόσεις αλλά και με άλλο λαογραφικό υλικό όπως η συλλογή αφρικανικών μασκών που διαθέτει. Η συνεργασία της ΕΣΛΑ με τις Βιβλιοθήκες της Ερμιονίδας στηρίζονται σε μια πλούσια εμπειρία και γι’ αυτό η περίοδος 2022-2023 θα είναι μια από τις πιο δημιουργικές αυτής της σχέσης με όσα κοινά προγραμματίζονται και θα προταθούν για τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου.

Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας

Βιβλιοθήκη  Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος». Δημιουργικά προγράμματα για παιδιά.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ