ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Καταγγελία για την πορεία της υπόθεσης με την σεξουαλική παρενόχληση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:46:00 π.μ. | | |
Διαμαρτυρία
Πριν από περίπου οκτώ μήνες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχαν καταγγείλει τα όσα επαίσχυντα είχε διαπράξει καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας, εντός και εκτός του υποτιθέμενου «ασφαλούς» ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. 

Σχεδόν αμέσως, σε πανελλαδική κλίμακα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέδειξαν το θέμα με σοβαρότητα και ευαισθησία. Παράλληλα, η εισαγγελία Ναυπλίου, αυτεπαγγέλτως, μας κάλεσε να καταθέσουμε ενόρκως όσα έχουμε καταγγείλει. Έπειτα, ο Πρύτανης κύριος Κατσής, με ηλεκτρονικό μήνυμα της γραμματέως του, μας ζήτησε να του γνωστοποιήσουμε τα ατομικά στοιχεία των καταγγελλουσών. 

Η ενέργεια αυτή μας προκάλεσε μεγάλη ανασφάλεια και τον φόβο ότι ο Πρύτανης, ο οποίος είχε στενές φιλικές σχέσεις και άμεση συνεργασία με τον καταγγελλόμενο Αντιπρύτανη, επιχειρούσε να αποσπάσει προσωπικά δεδομένα όχι για καλό σκοπό, γι’ αυτό και αρνηθήκαμε να του χορηγήσουμε οτιδήποτε μέχρι την έναρξη της προβλεπόμενης πειθαρχικής διαδικασίας. 

Στη συνέχεια, και έπειτα από μερικές ημέρες, ενημερωθήκαμε για την έναρξη Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η ίδια η γραμματέας του Πρύτανη, θα εκτελούσε χρέη γραμματέως. Πλήθος φοιτητριών και καθηγητριών κατέθεσαν στις δύο αυτές νομικές διαδικασίες τόσο ως Μάρτυρες όσο και ως Παθούσες. 

Στο μεταξύ ιδρύσαμε την Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα «ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ» με σκοπό να υποστηρίξουμε θύματα περιστατικών έμφυλης βίας, παρενόχλησης ή άλλης κακοποιητικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο, δεδομένου ότι, ακόμα και μετά από τη δημοσιοποίηση των σοβαρότατων καταγγελιών, δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από την ηγεσία του ιδρύματος για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας των θυμάτων και των μαρτύρων. Αντιθέτως, όπως θα αποδείξουμε και παρακάτω, είμαστε ευάλωτ@, εκτεθειμέν@ και συνεχώς επαπειλούμεν@. 

Ενώ από τον Φεβρουάριο που έχουν εκκινήσει οι προαναφερθείσες νομικές διαδικασίες μέχρι και σήμερα δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και από την Εισαγγελία, μόλις σήμερα, μετά από τόσους μήνες, πληροφορηθήκαμε ότι ο Αντιπρύτανης έχει υποβάλει υπόμνημα προς τη Σύγκλητο, στο οποίο αναφέρεται ονομαστικά σε φοιτήτριες και καθηγήτριες που κατέθεσαν είτε υπέρ είτε κατά αυτού, διαστρεβλώνοντας με αποσπασματικές επιλεκτικές αναφορές την αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά και παραβιάζοντας τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Επίσης έχουμε μάθει ότι στο Υπόμνημα φροντίζει επισταμένως να παραλείπει τις πολυάριθμες ένορκες καταθέσεις εναντίον του, επιχειρώντας με ένα έντεχνο κολλάζ να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των πράξεών του χωρίς ίχνος ντροπής και μεταμέλειας. 

Διαρρέεται επίσης ότι αναφέρεται απειλητικά σε μεταπτυχιακό φοιτητή και τον στοχοποιεί συνδέοντας με ανοίκειες εκφράσεις, και αναπόδεικτες αιτιάσεις το όνομά του. Μάλιστα, όπως μας έχει μεταφερθεί, αναφέρεται ονομαστικά σε καθηγήτριά μας που έχει δεχτεί κατ’ επανάληψη παραβιαστική και παρενοχλητική συμπεριφορά εκ μέρους του και τον έχει καταγγείλει, εκθέτοντάς την με απρεπή τρόπο. 

Αντί λοιπόν τα θύματα να δικαιώνονται, ενοχοποιούνται. Εάν και εφ’ όσον ισχύουν τα παραπάνω, η συγκεκριμένη εξέλιξη μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά πλέον ονομαστικά. 

Ας μην έφταναν όλα αυτά, μία εκ των μαρτύρων καθηγητριών, λόγω της κατάθεσής της εις βάρος του Αντιπρύτανη υπέστη την εκδικητική διάθεση του Πρύτανη εναντίον της. Πιο συγκεκριμένα η καθηγήτριά μας καταγγέλλει με επιστολή της ότι η Πρυτανική αρχή τη διώκει παρανόμως και της ακύρωσε αυτεπαγγέλτως την εκλογή της με στόχο την ακαδημαϊκή και επαγγελματική της εξόντωση και τον εκφοβισμό των άλλων μαρτύρων. 

Όλοι γνωρίζουν στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ότι ο εν λόγω Αντιπρύτανης δήλωνε ότι θα την εκδιώξει από το Πανεπιστήμιο και ο κύκλος του το διέδιδε. Αναρωτιόμαστε εάν ο Πρύτανης μοιράζεται τον ίδιο στόχο κάτι που δεν μας εκπλήσσει, αφού ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήσαμε τις καταγγελίες έως σήμερα δεν είπε έστω και μία κουβέντα ενθάρρυνσης και συμπαράστασης για τα θύματα που βρήκαν το κουράγιο, παρά τις ανοιχτές πληγές τους, να καταγγείλουν κάποιον με τέτοια δύναμη και εξουσία. 

Ούτε φρόντισε να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και προστασίας για εμάς ώστε να μην επαναληφθούν οι ντροπιαστικές αυτές συμπεριφορές. Από την όλη στάση του φοβόμασταν ότι ο Πρύτανης δεν ήταν στο πλευρό μας. Σήμερα, εάν οι φήμες ότι ο Αντιπρύτανης έχει στείλει υπόμνημα υπεράσπισης στη Σύγκλητο και κατηγορεί τα Θύματα και τους Μάρτυρες, αληθεύουν τότε οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται. 

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ο Πρύτανης και με βάση ποια νομοθεσία έδωσε το δικαίωμα στον διωκόμενο Αντιπρύτανη να στείλει υπόμνημα προς υπεράσπισή του χωρίς να δώσει το ίδιο δικαίωμα και σε μας, να υποστηρίξουμε τις ένορκες καταθέσεις μας ενώπιον της Συγκλήτου. Πώς να μη σκεφτούμε ότι ο Αντιπρύτανής του έχει προνομιακή μεταχείριση, αφού ο Πρύτανης τον ενημερώνει, ενώ δεν κάνει το ίδιο με μας; 

Το έγκλημα το οποίο συμβαίνει έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Φοιτήτριες και καθηγήτριες οι οποίες παρενοχλήθηκαν στο παρελθόν κακοποιούνται για δεύτερη φορά μέσω της προσπάθειας συγκάλυψης και εκφοβισμού. Κινήσεις τρομοκρατίας και εκδικητικού χαρακτήρα δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου. 

Τέλος, η σκέψη ότι ο συγκεκριμένος Αντιπρύτανης ενδέχεται να βρεθεί την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά στις αίθουσες διδασκαλίας μας κάνει, εμάς τ@ φοιτητ@, να αισθανόμαστε απειλούμεν@ και απροστάτευτ@ μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου.

 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα, αξιότιμη κυρία Διοικήτρια, εκλεκτά μέλη του Πανεπιστημίου, σας καλούμε να πάρετε θέση και να προστατέψετε τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και τ@ φοιτητ@ του από το έγκλημα αυτό. 

Δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι δεν γνωρίζατε. Όσα σας γράφουμε είναι γνωστά και μπορούμε να τα αποδείξουμε με έγγραφα και ένορκες καταθέσεις. Μην επιτρέψετε να συνεχίσουν τέτοιες πρακτικές που απειλούν και τρομοκρατούν εμάς και τις καθηγήτριές μας. 

Σας καθιστούμε υπεύθυν@! Με αγωνία, φόβο και ντροπή, 

Οι Παθούσες και οι Μάρτυρες 
Ένωση για την Ισότητα και το Φύλο 
ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ