ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Εισήγηση Γόντικα στο ΠεΣυ Πελοποννήσου για την ασφαλή γρήγορη και με αξιοπρέπεια μεταφορά των μαθητών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:06:00 π.μ. | |
Μαθητές λεωφορείο
Μπορεί να πανηγυρίζετε αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στα πλαίσια της ΕΕ, όπως πανηγύριζαν πριν τρία χρόνια οι του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος των μνημονίων, όμως τα μνημόνια για το λαό είναι εδώ. Ζουν και βασιλεύουν.

Η μεταφορά των μαθητών είναι ένα καλό παράδειγμα που το αποδεικνύει. Όπως και η δακοκτονία και μια σειρά άλλα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Μειώσατε στο 1/3 τις δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών γιατί στοχεύετε να μετακυλιστεί η ευθύνη άρα και το κόστος της μεταφοράς στις λαϊκές οικογένειες.

Βάλατε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, ώστε να μπορεί ένας μαθητής να μεταφέρεται δωρεάν.

Διαμορφώνετε πολύωρα δρομολόγια αφού ένα λεωφορείο σε πολλές περιπτώσεις διανύει δεκάδες χιλιόμετρα, μπαινοβγαίνοντας από την Εθνική Οδό σε αρκετά χωριά.

Αναγκάζετε εκατοντάδες μαθητές στην αρχή της χρονιάς να τους μεταφέρουν οι ίδιοι οι γονείς από και προς το σχολείο.

Στοιβάζονται παιδιά ακόμα και ΑμΕΑ σα σαρδέλες και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Γίνονται μεταφορτώσεις μαθητών, λες και είναι ζώντα ζώα, σε διασταυρώσεις, πάνω στην ΕΟ, περιμένουν δέκα και δεκαπέντε λεπτά μικροί μαθητές ακόμα και νήπια στο δρόμο στη μέση της ΕΟ, για να έρθει άλλο λεωφορείο να τους παραλάβει. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Δώστε μου χρόνο να σας τα απαριθμήσω.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λογικής η γρήγορη ασφαλής και με αξιοπρέπεια μεταφορά μικρών παιδιών ακόμα και νηπίων από και προς το σχολείο να αντιμετωπίζεται σαν κόστος.

Τα λένε και η ΚΥΑ και τα τεύχη δημοπράτησης και οι εισηγήσεις των υπηρεσιών σας. Βάζετε κριτήρια «οικονομικότητας», «εξασφάλιση συνθηκών γνήσιου ανταγωνισμού», «διαμόρφωση του κόστους σε επίπεδα ίδια ή και χαμηλότερα από ότι διαμορφώθηκαν την προηγούμενη χρονιά κλπ».

Ναι υπάρχει για εσάς το κριτήριο της οικονομικότερης μεταφοράς, αλλά για εμάς υπερέχει το κριτήριο της ασφαλέστερης μεταφοράς, της γρήγορης με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια μεταφορά μικρών μαθητών από και προς το σχολείο.

Καμία δικαιολογία, κανένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, καμία μεταφορά ευθυνών, από τον ένα αρμόδιο ή αναρμόδιο στον άλλο, δεν έχουν θέση στο ζήτημα.

Η εξασφάλιση της γρήγορης, ασφαλούς και με αξιοπρέπεια μεταφορά των μαθητών πρέπει να είναι δεδομένη διαφορετικά μιλάμε ξεκάθαρα για ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών του λαού.

Τα πόσα παιδιά και το πως θα φτάσουν στο σχολείο τους, δεν μπορεί να εξαρτάται τελικά από το πόσο κοστίζει η μεταφορά και μάλιστα όταν μιλάμε για ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, για παιδιά ΑμΕΑ ή νήπια και προνήπια.

Και έρχεστε μετά και κλαψουρίζετε γιατί ερημώνουν τα χωριά, γιατί έχουμε δημογραφικό πρόβλημα, γιατί δεν τα παίρνει τα γράμματα το παιδί του τσοπάνη κλπ.

Αντί να στηρίξετε τον ταξιτζή του χωριού τον κυνηγάτε, δεν σπάτε τα δρομολόγια, γιατί θέλετε να συγκεντρώσετε το έργο της μεταφοράς των μαθητών, να μπουν στο έργο μεγάλες ιδιωτικές, ντόπιες και ξένες εταιρείες, όπως επιτάσσει η ΕΕ και σχεδιάζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις.

Εσείς θα μένατε σε ένα χωριό χωρίς γιατρό και δάσκαλο με τέτοιους όρους παροχής υγείας και παιδείας; Γιατί για εμάς η μεταφορά των μαθητών είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αυτές οι επιλογές πρέπει να συναντήσουν την ολομέτωπη αντίδραση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος η εκπαιδευτική διαδικασία άρα και η μεταφορά των μαθητών.

Όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού, δεν υπάρχουν λεφτά, όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, βρίσκονται και μάλιστα εκατομμύρια ευρώ.

Δώσατε πέρσυ 40 εκατομμύρια ενισχύσεις σε ιδιώτες επιχειρηματίες, δώστε τόσα και άλλα τόσα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για την γρήγορη ασφαλή και με αξιοπρέπεια μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο.

Δίνει η κυβέρνηση 50 εκατομμύρια ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να δοθούν για δασκάλους και καθηγητές, για υποδομές για τη σίτιση τη στέγαση και την μεταφορά των μαθητών και των φοιτητών.

Δίνετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή, για την εξωστρέφεια, για την ευαισθητοποίηση «δια πάσαν νόσον» και κοιτάτε να βγάλετε «ξύγκι από την μύγα» για την μεταφορά των μαθητών ακόμα και των νηπίων.

Μετράτε τα μέτρα όταν νήπια φορτωμένα με μια τσάντα πέντε κιλών, το χειμώνα με το κρύο και την βροχή το καλοκαίρι με τη ζέστη αναγκάζονται να περπατήσουν εκατοντάδες μέτρα σε μια κόντρα ανηφόρα για να φτάσουν στο νηπιαγωγείο.

Ωραία δεν δέχεστε την δική μας πρόταση, που λύνει συνολικά και φιλολαϊκά το πρόβλημα.

Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους και εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς με απευθείας χρηματοδότηση.

Μην πάμε όμως και πίσω από ό,τι είχαμε μέχρι χθες.

Όλοι οι μαθητές, νήπια και προνήπια να μετακινούνται με ταξί.

Για κάθε οικογένεια ΑμΕΑ να υπάρχει ξεχωριστό ταξί για την ασφαλή, γρήγορη και με αξιοπρέπεια μετακίνηση των μαθητών και των συνοδών τους.

Να σπάσουν τα δρομολόγια, να μπουν και ταξί πάνω από ένα όριο ώστε να μικρύνει ο χρόνος μετακίνησης από ορεινά και απομακρυσμένα χωριά.

Αυτά για γίνουν δεν χρειάζεται σοσιαλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, στοιχειώδη ευαισθησία χρειάζεται απέναντι σε ανθρώπους και οικογένειες που «τάχθηκαν να φυλάνε Θερμοπύλες».

Γιατί τέτοιες είναι οι περιπτώσεις, νέων ανθρώπων, κτηνοτρόφων και άλλων επαγγελματιών που ζουν στα χωριά μας που μέρα με τη μέρα ερημώνουν.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ