ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ναύπλιο: Σε εξέχουσες προσωπικότητες τα βραβεία "Ι.Καποδίστριας" και "Α.Πολυζωίδης - Γ.Τερτσέτης"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:31:00 μ.μ. | | | | |
17ης περιόδου των «Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου»
Στα πλαίσια της 17ης περιόδου των «Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου» που πραγματοποιούνται από τις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022, στον ιστορικό χώρο του «Βουλευτικού» και στο Fougaro Artcenter στο Ναύπλιο, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το απόγευμα απονεμήθηκαν τα καθιερωμένα Αριστεία «Ιωάννης Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες» και τα Βραβεία «Αναστάσιος Πολυζωίδης – Γεώργιος Τερτσέτης για την Δικαιοσύνη και το Δίκαιο».
Τα φετινά Αριστεία «Ιωάννης Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες», απονεμήθηκαν στην Ελένη Αρβελέρ, τον Χρήστο Ζερεφό και την Ιωάννα Παπαντωνίου.
Ενώ τα  Βραβεία «Αναστάσιος Πολυζωίδης – Γεώργιος Τερτσέτης για την Δικαιοσύνη και το Δίκαιο», απονεμήθηκαν στον Marco De Paolis, τον Γιώργο Αρέστη και τον Κωνσταντίνο Μαυριά.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Στέλιος Ε. Περράκης, καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και η ψυχή των «Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου», ενώ χαιρετισμό και απονομή στην κ. Αρβελέρ έκανε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.
Στην εκδήλωση παρευβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος, οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός και Α.Πουλάς, η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος "Β. Παπαντωνίου" κ. Γεωργία Σαμαρά κα. 
Οι «Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου» είναι ένας θεσμός σε ένα ξεχωριστό τόπο συνάντησης, προβληματισμού και διαλόγου, που συγκεντρώνει διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας από Ελλάδα και εξωτερικό, και αγκαλιάζει νέους ερευνητές, σε μια γόνιμη σύνθεση επίκαιρων θεμάτων θεωρίας και πρακτικής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά και για σημαντικά δρώμενα και καταστάσεις στον ευρωπαϊκό και ευρύτερα διεθνή χώρο.
Για μία ακόμα χρονιά, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων, αλλά και με την σύμπραξη της Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, με τα ίδια πάντα χαρακτηριστικά δημιουργικής διάθεσης, οι Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου, ανταποκρινόμενες και φέτος στη διεθνή συγκυρία, αλλά και την Ιστορική Μνήμη, συνδυάζουν Διεθνές Δίκαιο, Ιστορία και Πολιτική με τις αναγκαίες συμβολές στον απαραίτητο επιστημονικό και εθνικό αναστοχασμό.
Στην τριήμερη Εκδήλωση περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες, αφιερωμένες σε ειδικά ζητήματα Διεθνούς Δικαίου:
-Η ενότητα Εγκλήματα πολέμου, ασυλίες, επανορθώσεις: προκλήσεις για την εθνική και διεθνή δικαιοσύνη ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του εκλιπόντος Καθηγητή και Διεθνούς Δικαστή A.A. Cançado Trindade, 
-Panel για τα 40 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (Montego Bay, 1982): παλιές και νέες προκλήσεις έλαβε  χώρα μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του Καθηγητή Sir Malcolm Evans με αξιόλογους Έλληνες συναδέλφους του.
-1922: Μικρασιατική Καταστροφή. 100 χρόνια πριν, 100 χρόνια μετά… Μία κριτική επαναξιολόγηση. στις εξελίξεις στην σύρραξη στην Ουκρανία με τις οικουμενικών διαστάσεων επιπτώσεις της.
Στην Εκδήλωση συνολικά συζητούν περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι ειδικοί -διεθνολόγοι, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και άλλοι- από Ελλάδα και εξωτερικό.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό Forum των Νέων Ερευνητών (Μεταπτυχιακών, Διδακτορικών και Μεταδιδακτορικών), με 22 συμμετέχοντες/συμμετέχουσες από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, με εισηγήσεις-παρουσιάσεις της προόδου του ερευνητικού τους έργου ενώπιον 14μελούς Ακαδημαϊκής Επιτροπής Αξιολόγησης Πανεπιστημιακών.
Οι φετινές «Διεθνολογικές Συναντήσεις» περιλάμβαναν σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος, το Δήμο Ναυπλιέων και το ΔΟΠΠΑΤ, όπως επίσκεψη στην Αρχαία Ασίνη όπου και τοποθετήθηκε αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα αφιερωμένη στο Γ. Σεφέρη αλλά και  μουσική εκδήλωση «Σαν τα φτερά του αγέρα…» με τον Γιώργο Κουρουπό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ