ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Διεθνής νεανική συνάντηση στο Μαλαντρένι Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:20:00 π.μ. | | | |
Ελπιδοχώρι
Έχετε ακούσει για το «Ελπιδοχώρι» (Hopeland) στο Μαλαντρένι; Πρόκειται για ένα χώρο συνάντησης μεταξύ νέων από διάφορες χώρες της Ευρώπης ή χώρες που συνδέονται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αυτήν.

Για δυο περίπου εβδομάδες γνωρίζονται, ερευνούν, εργάζονται, μοιράζονται, δημιουργούν και αποκτούν ξεχωριστές κοινωνικές εμπειρίες σε ένα όμορφο, πλούσιο για την ιστορία του γεωγραφικό χώρο όπως η Αργολίδα. Η τοποθεσία εξάλλου που έχει επιλεγεί δεν είναι τυχαία καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στους σημαντικότερους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους του παγκόσμιου πολιτισμού.
Το «Ελπιδοχώρι» επομένως είναι ένας χώρος και ταυτόχρονα μια ιδέα που υλοποιείται περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα. Επιτρέπει σε νέους από πολλές χώρες να βρεθούν μαζί στην Αργολίδα, στο Μαλαντρένι και να ανταλλάξουν εμπειρίες, ιδέες, να μοιραστούν και να υλοποιήσουν κοινούς στόχους, να μάθουν και να αποδείξουν πως η διαφορετικότητα είναι το σημαντικότερο συνδετικό υλικό ενός κόσμου που γνωρίζει όλο και περισσότερο συγκρούσεις, όλο και περισσότερους αποκλεισμούς, όλο και περισσότερες δυσκολίες αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.

Η τοπική κοινωνία ωφελείται επίσης από τα προγράμματα αυτά και σε κάθε περίοδο γεμίζει από την αύρα των νέων ανθρώπων που διοργανώνουν μια γιορτή στην πλατεία του Μαλαντρενίου, όπως αυτή της 24-9-2022 που γέμησε με χρώματα, ήχους, μουσικές, χορό και καλό φαγητό από διάφορες χώρες τον χώρο της. Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς είχε την τιμητική του ενώ ακούστηκαν μουσικές και τραγούδια από όλες τις χώρες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά!
Η εμπειρία αυτή «εξελίσσεται σε ένα πολύ-λειτουργικό αγρόκτημα» κοντά στο Μαλαντρένι που παρέχει, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, «διαφόρων ειδών εμπειρίες έχοντας πάντα στο κέντρο των δράσεων και των επιλογών του το Περιβάλλον, την Παράδοση, τον Πολιτισμό και την Προσωπική Ανάπτυξη». Από εκεί οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (αναφέρονται ενδεικτικά το Erasmus+ και το World School Project), έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά σημεία του παγκόσμιου πολιτισμού καθώς η Αργολίδα είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές στο επίπεδο της ιστορίας και της αρχαιολογίας, αλλά και να ασχοληθούν με παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής όπως η οινοποιία, κλπ.
Καθώς τα όμορφα χρώματα της δύσης έβαφαν τους τοίχους των σπιτιών και της εκκλησίας του χωριού, η κίνηση αυξανόταν στην πλατεία και το κέφι επίσης. Οι νέοι δημιούργησαν έναν χάρτη όπου οι διάφορες χώρες προέλευσης ενώνονταν με μια «πολιτισμική γέφυρα», διαμορφώνοντας έναν κοινό ανθρώπινο, ζεστό και χαρούμενο γεωγραφικό χώρο, χωρίς σύνορα, κοινό για όλες και όλους. Το «Ελπιδοχώρι» είναι ένας από τους ελπιδοφόρους νεανικούς προορισμούς στην Αργολίδα, όπου το κοινό τραπέζι γίνεται δυνατός συμβολισμός και καθημερινή πράξη για τους νέους που συμμετέχουν και για εμάς που γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας σημαντικής κοινωνικής εμπειρίας.

(Γ. Κόνδης)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ