ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Γ.Γκιόλας: Η γιορτή της πατάτας αναδεικνύει τα Δίδυμα κοιτίδα πολιτισμού και μουσικής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:54:00 μ.μ. | |
Γ.Γκιόλας:
Γιορτάστηκε χτες 1η Σεπτεμβρίου 2022 η γιορτή της πατάτας στα Δίδυμα της Ερμιονίδας. Μια γιορτή που γίνεται συνεχώς από το 2014 με διακοπή τα δύο χρόνια της πανδημίας στο Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων. 
Τα ιδιαίτερα στοιχεία της πολιτιστικής αυτής δραστηριότητας είναι ότι η πρωτοβουλία και η όλη διοργάνωση προέρχεται και συντελείται από την εθελοντική ομάδα του ιδιαίτερα αξιόλογου Λαογραφικού Κέντρου των Διδύμων που φέτος είχε την αρωγή της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι ,από τον εθελοντισμό και την αξιέπαινη προσφορά των εθελοντριών έχει προκύψει η σύσταση και ο διαρκής εμπλουτισμός των εκθεμάτων του Λαογραφικού Κέντρου των Διδύμων που συνεχώς δέχεται προσφορές –δωρεές των ντόπιων και στεγάζεται στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού ,δωρεάς Συγγρού το 1895.
Ένα στοιχείο που αναδεικνύει την πολιτιστική σημασία είναι ότι κάθε χρόνο η ωραία και σεμνή τελετή εμπλουτίζεται ,αφιερώνεται σε πρόσωπα που με τον τρόπο τους έχουν συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.
Για φέτος η επιλογή ήταν αφιερωμένη στη βράβευση των μουσικών που «έχει βγάλει» ο τόπος. Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν οι: Μπροδήμας Δημήτρης ,Μπροδήμας Μάκης , Μπροδήμας Ανάργυρος,Τσέπας Ιωάννης ,Μπινιάρης Γεώργιος ,Κωτσοβός Μιχαήλ καθώς και ο Τσατσαρός Αθανάσιος δάσκαλος και συγγραφέας του βιβλίου για την πολιτιστική προσφορά τους στον τόπο.

Η μουσική είχε την τιμητική της όμως στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου. Σπάνια καλλιτεχνήματα και μουσικά όργανα από περιοχές όπου της γης, κυρίως αφρικανικά ,ινδικά μεξικάνικα και άλλα.
Η γενναιόδωρη και πλούσια προσφορά έγινε από τον εκλεκτό συλλέκτη συγχωριανό, τον ακούραστο κ. Δημήτριο Τσατσαρό ο οποίος ήταν παρών και ξενάγησε τους καλεσμένους. Όμορφη νότα χαράς και γλεντιού σκόρπισε και η παρουσία της χορευτικής ομάδας Ερμιονίδας. Στον ίδιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου εκτίθεντο μουσικά όργανα προσφορές πολλών Διδυμιωτών καλλιτεχνών.

Ιδιαίτερη αναφορά πλήρης βιωματικών και λαογραφικών στοιχείων που ζωντάνεψαν το μουσικό παρελθόν των Διδύμων και της Ερμιονίδας έγινε από τις εθελόντριες κ. Μαρία Προσύλη και Ελένη Βουρλή . Την επιμέλεια των κειμένων έκαναν οι κ. Μαρία Προσύλη φιλόλογος και η κ. Νατάσα Βουρλή καθηγήτρια φυσικής αγωγής με ειδίκευση στους παραδοσιακούς χορούς.
Εμπεριστατωμένη και πολύ διαφωτιστική υπήρξε και η εξιστόρηση της πολύπλευρης κοινωνικής ,οικιστικής παραγωγικής και ιστορικής ζωής του χωριού αλλά και των κατοίκων που είναι δεμένοι και αγαπούν τον τόπο τους παρουσιάστηκε από την Δ/ντρια του Δημοτικού σχολείου κ. Αναστασία Βουρλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Γιάννης Γκιόλας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού, στην ανιδιοτελή προσφορά των γυναικών που ανατρέχοντας στις ρίζες και τις παραδόσεις προάγουν τον πολιτισμό και την πρόοδο του τόπου. Επεσήμανε τη διάθεσή τους να εμπλουτίζουν και να διανθίζουν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις ζωντανεύοντας και δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στη γιορτή προάγοντας τον πολιτισμό διαπλάθοντας έτσι την κοινωνική συνεκτικότητα των χωριανών.
Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθεια να βρεθεί στεγασμένος χώρος για την επέκταση του Λαογραφικού Μουσείου ,η συντονίστρια της εθελοντικής ομάδας κ. Ευφροσύνη Μεθενίτη και οι εκπρόσωποι των δυο δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ. Τόκος Αναστάσιος και κ. Αποστόλου Ιωάννης. Ιδιαίτερο βραβείο δώρο ως εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς και στήριξης στην νεοσύστατη ομάδα δόθηκε στον προηγούμενο Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Καμιζή.

Οι εθελόντριες στο τέλος των εκδηλώσεων μοίρασαν στους καλεσμένους κεράσματα με βάση την πατάτα Διδύμων τα οποία είχαν φτιάξει οι ίδιες.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ