ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Τάσος Τόκας: "Μεγάλος αδερφός" στα σχολεία του Δήμου Ερμιονίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:16:00 μ.μ. | | |

"Μεγάλος αδερφός" στα σχολεία του Δήμου Ερμιονίδας
Μια απόφαση με πολλά ερωτηματικά πήρε η Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ερμιονίδας στις 2-9-2022, σχετικά με τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στις σχολικές μονάδες της Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα αποφάσισε : ΅Να μελετηθεί εκτενώς η κείμενη νομοθεσία περί εγκατάστασης καμερών ασφαλείας στα κτήρια της Β/θμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι όροι αρχής προσωπικών δεδομένων, ώστε να εγκριθεί η προμήθεια κι εγκατάσταση τους΅.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αυτό έγινε μετά από αιτήματα των Γυμνασίου Ερμιόνης-Κρανιδίου περί τοποθέτησης καμερών ασφαλείας με αφορμή τους βανδαλισμούς που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.

Καταρχήν και μόνο η απόφαση δείχνει την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί αν ήταν διαφορετικά δεν θα έμπαινε ως θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη.

Ενημερωτικά και επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, έπειτα από καταγγελίες γονέων και εκπαιδευτίκών η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε μη νόμιμη την τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε σχολεία σε άλλο δήμο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αρχής, η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε χώρο σχολείου, όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι, συνιστά καταρχήν προσβολή του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, ενώ θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμά τους στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ο κίνδυνος αυτός υφίσταται ακόμα και αν οι κάμερες βρίσκονται εκτός λειτουργίας, διότι δημιουργείται το αίσθημα ότι πολύ πιθανό να βρίσκεται ο πολίτης υπό παρακολούθηση. Ο κίνδυνος αυτός ενδέχεται να είναι υψηλός, καθότι οι προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ύπαρξη των καμερών και του αισθήματος της συνεχούς παρακολούθησης στα θεμελιώδη δικαιώματα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των φυσικών προσώπων που κινούνται στο χώρο του σχολείου είναι άγνωστες.

Όσον αφορά στην εκπόνηση μελέτης Εκτίμησης Αντικτύπου σχετικά με την Προστασία Δεδομένων (ΕΑΠΔ), η Αρχή έκρινε πως η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης στα σχολεία, το οποίο λειτουργεί κατά τις ώρες μη λειτουργίας τους, ενέχει υψηλό κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των φυσικών προσώπων.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, εκ του νόμου, έχει αρμοδιότητα να μεριμνά για τη φύλαξη των δημοτικών σχολικών κτιρίων, αλλά υπάρχουν βέβαια άλλα ηπιότερα μέσα για την ασφάλεια των σχολικών χώρων, τα οποία δεν θίγουν τα προσωπικά δεδομένα. Και προφανώς υπάρχουν άλλοι δρόμοι για να αποφασίζονται όσα αφορούν το σχολείο, με αίσθηση ευθύνης, δημοκρατικής ευαισθησίας και παιδαγωγικής φροντίδας, γιατί είναι χώρος μόρφωσης και κοινωνικοποίησης των παιδιών μας και χώρος εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό και όχι π.χ . ένας αποθηκευτικός χώρος.

Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής Της ΝΕΔΥΠΕΡ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ