ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ναύπλιο: Σε ποιες προσωπικότητες θα απονεμηθούν, το αριστείο «Ιωάννης Καποδίστριας» και το βραβείο «Γ.Τερτσέτης - Α. Πολυζωίδης»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:07:00 π.μ. | | | |
Αριστείο «Ιωάννης Καποδίστριας»
Στο πλαίσιο των ετήσιων Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση Δημ.Συμβουλίου η απονομή του αριστείου «Ι. Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες» και των Βραβείων Α. Πολυζωΐδης – Γ. Τερτσέτης για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο» σε προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το έργο τους και τη συμβολή τους στην Πολιτική στην Επιστήμη, τα Γράμματα και τις Τέχνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Η θεσμοθέτηση και απονομή των εν λόγω Βραβείων τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει τη θέση και τον ιστορικό ρόλο της Πόλης στο σύγχρονο γίγνεσθαι, ενώ αποτελούν ένα σημαντικό βήμα υποστήριξης πρωτοβουλιών για τον πολιτισμό, την κοινωνία και τη γενικότερη «καθολική ανάπτυξη» της περιοχής με την προαγωγή βασικών αξιών/αρχών του Δικαίου και της Δικαιοσύνης. Δένει δε το ιστορικό Ναύπλιο με τον εξελισσόμενο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο κόσμο της επιστήμης, του πνεύματος, της δράσης. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2022 αποφάσισε συγκεκριμένα :

1.Το Βραβείο «Α. Πολυζωΐδης – Γ. Τερτσέτης για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο» -που καθιερώθηκε πρώτο- έχει ήδη μια ιστορία και άξιους μέχρι σήμερα τιμηθέντες, όπως: οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Guido Raimondi και Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ο Αντιπρόεδρος του ίδιου Δικαστηρίου και Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χρήστος Ροζάκης, ο Δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Καθηγητής Antônio Augusto Cançado Trindade, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βενετίας για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου, Gianni Buquicchio. ο Ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας, ο Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος, πρώην Διαμεσολαβητής της ΕΕ, ο Καθηγητής Emmanuel Decaux, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas – Paris II, Πρόεδρος του Δικαστηρίου Συνδιαλλαγής και Διαιτησίας του ΟΑΣΕ, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ηνωμένων Εθνών για τις Βίαιες Εξαφανίσεις. Με άλλα λόγια, έχει δημιουργηθεί μια πραγματική παράδοση τιμής σε προσωπικότητες με διεθνή παρουσία και έργο, ένα πραγματικά Διεθνές/Ευρωπαϊκό Βραβείο από τ'Ανάπλι. 

Κατόπιν διαβούλευσης και με την «Εισηγητική Επιτροπή Βραβείων», στη λογική αυτή, για το 2022 προτείνονται οι: Dr. Marco de Paolis, Procuratore Generale Militare presso la Corte Militare di Appello, Γιώργος Αρέστης, πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου, πρώην Δικαστής στο Δικαστήριο της ΕΕ, και Κωνσταντίνος Μαυριάς, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων. 

2.Όσον αφορά το Αριστείο «Ι. Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες», που απονεμήθηκε ήδη στον Ακαδημαϊκό Δ. Νανόπουλο, στους Καθηγητές Α.-Ι. Μεταξά, Ι. Πανούση, Κ. Τσουκαλά, στην Μαριέττα Γιαννάκου, στον Σωτήρη Μουσούρη, πρώην Επίκουρο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή σε επιστήμονες με διεθνή καταξίωση και διεπιστημονικό χαρακτήρα στην προσφορά τους. 

Επιπλέον, απονέμονται για το σύνολο του έργου τους στο ερευνητικό, συγγραφικό, κοινωνικό, στο πεδίο κλπ. Εξάλλου, το Αριστείο Πολιτειακής Αξίας «Ιωάννης Καποδίστριας» έχει απονεμηθεί και στον Καθηγητή Π. Παυλόπουλο, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Κατόπιν διαβούλευσης με την «Εισηγητική Επιτροπή Βραβείων», στη λογική αυτή, για το 2022 προτείνονται οι: Ελένη Αρβελέρ, Πρύτανης, Χρήστος Ζερεφός, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, και Ιωάννα Παπαντωνίου, Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ