ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Αργολίδα: Υγρός τάφος για τις θαλάσσιες χελώνες - Επιβιώνουν πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:24:00 μ.μ. | | |
Καρέτα καρέτα
Με το θλιβερό θέαμα μιας ακόμα νεκρής θαλάσσιας χελώνας ήρθαν αντιμέτωποι περιπατητές το πρωί της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου στο Ναύπλιο.

Η άτυχη χελώνα εντοπίστηκε στο ύψος του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας Αργολίδας σε αποσύνθεση. Πρόκειται για ακόμα ένα τραγικό περιστατικό από τα δεκάδες που έχουν καταγραφεί σε παραλίες της Αργολίδας.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι αρχαίοι θαλασσοπόροι, που διασχίζουν τις θάλασσες του πλανήτη μας για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια. Συνυπήρχαν με τους δεινόσαυρους μέχρι την εξαφάνισή τους πριν 65 εκατ. χρόνια, ωστόσο εκείνες κατάφεραν να προσαρμοστούν στις κοσμογονικές αλλαγές στη Γη και να επιβιώσουν.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ερπετά, που περνούν τη ζωή τους στη θάλασσα και μόνο οι θηλυκές χελώνες βγαίνουν στις παραλίες για να ωοτοκήσουν τα αυγά τους σε φωλιά μέσα στην άμμο. Έχουν μακρύ κύκλο ζωής (μπορούν να ζήσουν ακόμα και πάνω από 100 χρόνια) και διαθέτουν αναπνευστικό σύστημα με πνεύμονες.
Τρία είδη θαλάσσιων χελωνών απαντώνται στη Μεσόγειο. Η Καρέττα καρέττα (Caretta caretta), καθώς και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) φωλεοποιούν στη Μεσόγειο, ενώ η Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) είναι συχνός επισκέπτης προς αναζήτηση τροφής.

Σύμφωνα με τον «Κόκκινο Κατάλογο της IUCN» η ο υποπληθυσμός της Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο έχει κατηγοριοποιηθεί ως «Απειλούμενο Είδος Μειωμένης Ανησυχίας», αλλά είναι σημαντικά εξαρτώμενος από τα προγράμματα διατήρησης του πληθυσμού της. Σε παγκόσμιο επίπεδο ταξινομείται ως «Ευάλωτο Είδος».
Η Πράσινη χελώνα ταξινομείται σε παγκόσμιο και μεσογειακό επίπεδο ως «Κινδυνεύον» είδος και η Δερματοχελώνα ως «Ευάλωτο» είδος.

Σήμερα, εξαιτίας κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών απειλούνται.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ