ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Εικόνες σπάνιας ομορφιάς από 50 φλαμίνγκο που προσγειώθηκαν στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:39:00 μ.μ. | |
Φοινικόπτερα
Ένα σμήνος με περισσότερα από 50 ενήλικα και νεαρά φλαμίνγκο προσγειώθηκαν στον υδροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου στην Αργολίδα το πρωί της τετάρτης 5 Οκτωβρίου κάνοντας στάση από το μακρύ ταξίδι της φθινοπωρινής μετανάστευσης.

Το φλαμίνγκο είναι ένα καλοβατικό πουλί με πολύ μακριά πόδια και πολύ μακρύ λαιμό επίσης. Η μορφή του ράμφους του παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. Η κάτω γνάθος είναι σταθερή, ενώ η άνω είναι ενωμένη με το κρανίο του με μια κινητή πλάκα κι έτσι μετακινείται ελαφρά.
Με τη μικρή αυτή κίνηση της άνω γνάθου γίνεται η διήθηση της λάσπης και η κατακράτηση των ζωικών οργανισμών που υπάρχουν μέσα στη λάσπη αυτή. Το δίχρωμο ράμφος του είναι λυγισμένο προς τα κάτω. Το πτέρωμα του φλαμίνγκο είναι λευκό με ροζ έως έντονο κόκκινο χρώμα στις φτερούγες.
Η ελληνική λέξη φλαμίνγκο προέρχεται από την αγγλική " flamingo" που έχει τις ρίζες της στην πορτογαλική " flamingo " που σημαίνει το χρώμα της φωτιάς , η οποία με την σειρά της έχει τις ρίζες της στην λατινική λέξη flamma.
Τα φλαμίνγκο τα βρίσκουμε σε πλημμυρισμένες περιοχές, σε λασπώδη μέρη, σε λιμνοθάλασσες, σε παράκτιες περιοχές με πολύ μικρό έως ελάχιστο βάθος νερού. Κατασκευάζει τη φωλιά του κατά αποικίες πάνω σε λοφίσκο από λάσπη, που ανασύρουν από τα ρηχά νερά.
Χιλιάδες σπάνια πουλιά φιλοξενούνται κάθε χρόνο στον υγροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου. Τα μοναδικής ομορφιάς φλαμίνγκο, οι επιβλητικοί κύκνοι , οι πάπιες και πολλά άλλα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, βρίσκουν κάθε χρόνο καταφύγιο εδώ.
Οι κυριότεροι λόγοι που οι επιστήμονες αποδίδουν την «προτίμησή τους» για τον συγκεκριμένο υγρότοπο είναι κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών, αλλά και στην ευκολία ανεύρεσης τροφής. 
Εκτός από τους υγρότοπους, ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές μπορεί κανείς να συναντήσει σπάνια πουλιά. Στην Αρβανιτιά φωλιάζουν κιρκινέζια, μικρόσωμα γεράκια που ζουν κοντά στους ανθρώπους, και φτιάχνουν τις φωλιές τους κυρίως σε βράχους.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ