ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Τι πρόβλημα αντιμετώπισε αγρότης από το Άργος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μετάκλησης εργατών γης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:30:00 μ.μ. | |
Πορτοκάλια συγκομιδη
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "ypaithros.gr" ελλείψεις και αστοχίες έχουν εντοπίσει στην πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες αγρότες που προσπάθησαν να υποβάλουν αίτημα. 

Ως γνωστόν, παραγωγοί σε καλλιέργειες όπως τα πορτοκάλια και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά αυτή την περίοδο αναζητούν εναγωνίως εργάτες για τις ανάγκες της συγκομιδής τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καλλιεργητή από το Άργος (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «ΥΧ») που προσπάθησε να προχωρήσει τη διαδικασία μετάκλησης, χωρίς όμως η προσπάθειά του να έχει αποτέλεσμα.

Όπως μας εξήγησε, ενώ η πλατφόρμα έχει διαθέσιμη στο εδάφιο της χώρας γέννησης του μετακαλούμενου εργάτη την επιλογή του Μπαγκλαντές, μεταξύ διάφορων άλλων χωρών, στο αμέσως επόμενο εδάφιο της ιθαγένειας δεν περιλαμβάνεται αυτή της εν λόγω χώρας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Προσοχή συνιστούν οι γνώστες, αναμένονται διορθωτικές κινήσεις

«Η πλατφόρμα, με τον τρόπο που είναι στημένη, μπερδεύει τους αγρότες», μας είπε ο παραγωγός εσπεριδοειδών. Ο ίδιος θέλησε μέσω της διαδικασίας να καλέσει πολίτες από το Μπαγκλαντές για να απασχοληθούν ως μετακλητοί στους οπωρώνες του. «Μπαίνοντας στην πλατφόρμα, δίνεται η επιλογή της χώρας γέννησης του εργάτη. Εκεί υπάρχει και το Μπαγκλαντές. Έτσι προχώρησα κι εγώ τη διαδικασία. Καταχώρισα τα στοιχεία του εργάτη και κατέβαλα το παράβολο των 110 ευρώ. Όταν, όμως, πήγα να συμπληρώσω την ιθαγένεια, δεν υπήρχε διαθέσιμη η αντίστοιχη επιλογή για το Μπαγκλαντές, παρά μόνο η αλβανική ιθαγένεια» (βλ. φωτό).
Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, είπε για το θέμα: «Στην πλατφόρμα, μπορείς να καλέσεις θεωρητικά εργάτες από τρίτες χώρες για 3 + 3 μήνες (διαδικασία κατά παρέκκλιση μετάκλησης). Ωστόσο, ενώ για την επιλογή της χώρας γέννησης του εργάτη υπάρχουν διάφορες επιλογές, μεταξύ αυτών και το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, εν συνεχεία στην επιλογή ιθαγένειας δεν υπάρχουν όλες οι επιλογές για τις αντίστοιχες χώρες. Στην πράξη, η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ηλεκτρονικά μόνο για την απασχόληση Αλβανών πολιτών».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ για το ζήτημα και καταβάλλονται προσπάθειες να διορθωθεί το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης.Σε κάθε περίπτωση, όποιος επιθυμεί να κάνει χρήση της έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (εκτός αν δοθεί παράταση) αποκλειστικά όμως για το καθεστώς της κατά παρέκκλιση μετάκλησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η δυνατότητα για την υποβολή αιτήματος σχετικά με την απασχόληση μετακλητών εργατών για την εννεάμηνη απασχόληση αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Βεβαίως, οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν αίτημα για απασχόληση μετακλητών με την «παραδοσιακή» μέθοδο των εγγράφων, όπου ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να κινηθούν οι συνήθως αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ