ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Α.Πουλάς: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των αγροτών της Αργολίδας από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:33:00 μ.μ. | | |
Α.Πουλάς
Ερώτηση σχετικά με την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στους αγρότες της Αργολίδας τα πορίσματα που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. 

Ο κ. Πουλάς ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να ανταποκριθεί στα αιτήματα των αγροτών για άρση της αδικίας που έχουν υποστεί από τα χαμηλά ποσοστά ζημιάς, καθώς και να μην αναγκαστούν οι αγρότες να επιστρέψουν τα ποσά των προκαταβολών που είχαν λάβει με απόφαση της κυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Ο εμπαιγμός των αγροτών της Αργολίδας από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ συνεχίζεται»

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στον αγροτικό κόσμο της Αργολίδας μετά την κοινοποίηση από τον ΕΛΓΑ των τελικών πορισμάτων για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Οι πληγέντες παραγωγοί εσπεριδοειδών υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά ζημιάς που προέκυψαν μετά τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ είναι πολύ μικρότερα από αυτά που περίμεναν και δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η παραγωγή τους.

Μάλιστα επειδή σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης είχαν λάβει προκαταβολές για τις εν λόγω ζημιές θα κληθούν να επιστρέψουν αυτά τα ποσά ή μέρος αυτών τα οποία όμως πια δεν διαθέτουν αφού τα έχουν ξοδέψει για τις ανάγκες των καλλιεργητικών εργασιών.

Για το λόγο αυτό τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αγροτικών συνεταιρισμών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ ΑΕΣ, ΕΑΣΑ , Α,Σ, ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΕΡΣΕΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ , Α.Σ. ΑΣΙΝΗΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΝΕΟΥ ΗΡΑΙΟΥ της Αργολίδας και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα όπου οι αγρότες περιγράφουν τις στιγμές κρατικής παραφροσύνης που βιώνουν τίς τελευταίες ημέρες, καθώς καλούνται να επιστρέψουν τις "προκαταβολές" της αποζημίωσης πού έλαβαν από τον ΕΛΓΑ τον Ιούνιο, για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Στο σχετικό κείμενο του ψηφίσματος υποστηρίζουν ότι οι "προκαταβολές" υπολογίστηκαν αφού είχαν προηγηθεί εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, για αυτό μάλιστα και μεσολάβησαν έξι μήνες από τον παγετό μέχρι την πληρωμή τους. Επίσης, υπενθυμίζουν ότι πέραν των εκτιμήσεων, έγινε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή του (τότε) Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Προέδρου του ΕΛΓΑ και εκδόθηκε έκθεση από την ΔΑΟΚ Αργολίδας, καθώς και ότι για τις ζημιές τις οποίες ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ εκτίμησε τον Φεβρουάριο 2022 σε τριάντα εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν προκαταβολές δέκα εκατομμυρίων ευρώ και τώρα μεγάλο μέρος από αυτές ζητείται να επιστραφεί.

Οι αγρότες της Αργολίδας καταγγέλλουν τη διαδικασία και καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να επέμβει άμεσα για την αποκατάσταση της προκλητικά εξόφθαλμης αδικίας πού υφίστανται. Επιπλέον, ζητούν από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, να πάρει απόφαση πού θα καθορίζει το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης στο 70% , όπως είχε εκτιμηθεί απο την ΔΑΟΚ Αργολίδας και συμφωνήθηκε στην συνάντηση με τους φορείς και τον Υπουργό.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1-Είναι στις προθέσεις σας να ικανοποιήσετε τα αιτήματα των αγροτών της Αργολίδας για την αδικία που έχουν υποστεί με την έκδοση των τελικών πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός του Ιανουαρίου και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα ποσά των προκαταβολών που έχουν λάβει;

Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ