ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Α.Πουλάς: Η ολιγωρία της κυβέρνηση αφήνει την ύπαιθρο χωρίς εργάτες γης ενόψει τη ελαιοκομικής περιόδου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:49:00 π.μ. |
Α.Πουλάς
Με επανάληψη μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά και με μετάθεση στο μέλλον ενεργειών που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει για να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, απάντησε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς με θέμα «Προβλήματα ενόψει της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου λόγω έλλειψης εργατών γης».


Ειδικότερα στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρεται σε νομοθετικές ενέργειες που έγιναν και οι οποίες είχαν ως στόχο την ταχεία και ευέλικτη εισδοχή εργατών γης και τη διευκόλυνση των εργοδοτών, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Οι αγρότες ταλαιπωρούνται καθώς οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι και τα προϊόντα μένουν στα χωράφια. Ενόψει μάλιστα της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου ο προβληματισμός είναι ακόμη πιο έντονος δεδομένου ότι οι ανάγκες για εργάτες γης είναι πολύ μεγάλες για τη συγκομιδή της ελιάς.

Επιπλέον, εκτός από την έλλειψη εργατικών χεριών μεγάλες αγκυλώσεις και καθυστερήσεις προκαλεί η έντονη γραφειοκρατία που επικρατεί στις διαδικασίες πρόσληψης αλλοδαπών ή και ημεδαπών εργατών γης πρόβλημα στο οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύση.

Στο ερώτημα του κ. Πουλά για παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τους αγρότες για την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης τρίτων χωρών αλλά και την πρόσκληση εργατών τρίτων χωρών που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε ότι παρατείνεται έως 31 Μαρτίου 2023.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης δεν λύνεται ούτε με παρατάσεις στο «παρά πέντε» ούτε με παρατάσεις στο «και πέντε». Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας σχεδιασμός. Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Ήδη έχει καθυστερήσει με δραματικά αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή. Πλέον κανένα μέτρο δεν γίνεται δεκτό εφόσον δεν είναι βιώσιμο και δεν βλέπει στο μέλλον.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης: 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ