ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:28:00 π.μ. | | | | |
Τρακτερ
Να δοθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους αγρότες της Αργολίδας για τις ζημιές λόγω του παγετού της 26ης Ιανουαρίου, ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, με Επίκαιρη Ερώτησή τους, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά:

«Οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Π.Ε. Αργολίδας δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από τον παγετό της 26ης Ιανουαρίου. Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ ανέφεραν ζημιές πάνω από 70% και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής, ψηφίστηκε τροπολογία με βάση την οποία δόθηκαν προκαταβολές 60% ήτοι 300 ευρώ το στρέμμα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Νομού έγινε από τον ίδιο τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό καθώς και από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ,όπου και διαπίστωσαν, ιδίοις όμμασι, το μέγεθος της καταστροφής και συμφώνησαν. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ εκτίμησε την ζημιά τον Φεβρουάριο του 2022, σε τριάντα εκατομμύρια ευρώ ενώ δήλωσε ότι οι προκαταβολές που δόθηκαν φτάνουν στο ύψος των δέκα εκατομμυρίων ευρώ!

Στα τελικά όμως πορίσματα του ΕΛΓΑ, το μέγεθος της ζημιάς βρίσκεται σε επίπεδα 20-25% που με βάση αυτά οι αγρότες δεν δικαιούνται αποζημίωση, με αποτέλεσμα να ζητείται από τους παραγωγούς εσπεριδοειδών να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν ως προκαταβολή.

Αυτή η αντιμετώπιση των αγροτών από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία σήμερα τους καλεί να υποβάλουν ενστάσεις για τα πορίσματα πληρώνοντας και το αντίστοιχο παράβολο, αποτελεί εμπαιγμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

- Να μην παρακρατήσει ο ΕΛΓΑ ούτε ένα ευρώ από την προκαταβολή και να επιστραφούν τα χρήματα των παραβόλων που έχουν καταβάλει οι παραγωγοί.

- Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες στο 100% της πραγματικής ζημιάς».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ