ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Βροχοπούλι: Ένας σπάνιος επισκέπτης στο Ναύπλιο από την Αρκτική ζώνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:34:00 μ.μ. | | |
Βροχοπούλι
Ένας σπάνιο πτηνό επισκέφτηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 τον Υδροβιότοπο του Ναυπλίου, πρόκειται για το Βροχοπούλι ή χαραδριός ο χρυσόνωτος (Pluvialis apricaria).
Τα Βροχοπούλια είναι πολύ σπάνιοι επισκέπτες στην περιοχή μας και μόνον μικροί αριθμοί πουλιών κατεβαίνουν τόσο νότια. Οι επικράτειές τους εκτείνονται στις περιοχές γύρω από την Αρκτική ζώνη και συνήθως κατεβαίνουν στη Νότια Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν. Στην Ελλάδα εμφανίζονται κυρίως σε βιότοπους στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας.
Η Αρκτική ζώνη αποτελεί την περιοχή αναπαραγωγής πολλών παρυδάτιων πουλιών, ένα από τα οποία είναι και το Ευρωπαϊκό Βροχοπούλι. Τα πουλιά που ζουν σε αυτά τα οικοσυστήματα έχουν προσφέρει μέσα από τις μελέτες και τις παρατηρήσεις της οικολογίας τους, πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τις πολύ μεγάλες επιδράσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα αυτά σε σχέση με άλλες περιοχές της γης.
Η αύξηση ελάχιστων βαθμών Κελσίου προκαλεί σε αυτά σοβαρές αλλαγές: απώλειες περιοχών φωλεοποίησης για τα πουλιά εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, αύξηση της παρουσίας τρωκτικών (ευνοούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας για να επεκτείνουν τις επικράτειές τους) μαζί με τα οποία έρχονται και οι θηρευτές τους (θηλαστικά όπως η Κόκκινη αλεπού και θαλασσοπούλια) οι οποίοι επίσης απειλούν τα αυγά και τους νεοσσούς, πρόκληση αναντιστοιχίας μεταξύ της εποχής εκκόλαψης των νεοσσών και της περιόδου μέγιστης διαθεσιμότητας των κατάλληλων τροφίμων (αρθρόποδων) για την κάλυψη των διατροφικών τους απαιτήσεων.
Επειδή οι ισορροπίες σε όλο τον πλανήτη είναι πολύ ευαίσθητες και αυτό αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους (για παράδειγμα με την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων ή των αερίων μαζών) στην πράξη είναι πολλοί οι παράγοντες που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν ο ένας την εξέλιξη του άλλου και κατ’ επέκταση την εξέλιξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. 
Σε αυτήν την εξίσωση συνιστώσα της οποίας είμαστε και όλοι εμείς, με τον τρόπο που επεμβαίνουμε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας αλλά και με τον πλανήτη, παρότι ζούμε πολύ μακριά από την Αρκτική ζώνη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ