ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ Ναυπλίου: Η Τέχνη στη θεραπεία της απεξάρτησης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:39:00 π.μ. | |
ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ Ναυπλίου:
Στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) χρησιμοποιούνται διάφορα θεραπευτικά μέσα για την απεξάρτηση. Ανάμεσα τους, βασικό εργαλείο αποτελεί η τέχνη στις διάφορες μορφές της.


Είναι γνωστό ότι η εξάρτηση αποτελεί σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, κυρίως για άτομα με ευαίσθητο ψυχισμό, τα οποία αδυνατώντας να διαχειριστούν τις αλλαγές της ζωής απομακρύνονται από το Κοινωνικό Άλλο, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο κενό μέσα τους. Όπως τονίζει μάλιστα και ο Bauman «η διάρρηξη του κοινωνικού δεσμού, η εξατομίκευση, γεννά ανασφάλεια και διαμορφώνει συναισθήματα όπως φόβο, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί τα άτομα στην αναζήτηση τρόπων διαφυγής από την πραγματικότητα». Η διέξοδος βρίσκεται συχνά στις ψυχοδραστικές ουσίες, οι οποίες προσωρινά «λύνουν» το πρόβλημα, μακροπρόθεσμα όμως καθιστούν τους ανθρώπους δέσμιους μιας επιβλαβούς συνήθειας από την οποία δύσκολα ξεφεύγουν, εκτός αν ζητήσουν βοήθεια.

Η Τέχνη βοηθά τα άτομα να εκφραστούν δημιουργικά, να σκεφτούν, να οργανώσουν και να υλοποιήσουν ένα στόχο. Οι δημιουργικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην θεραπεία της απεξάρτησης οδηγώντας τον εξυπηρετούμενο στο να συναντήσει ξανά το Κοινωνικό Άλλο που έχει χάσει, να νιώσει τη χαρά της δημιουργίας και να επουλώσει το «ψυχικό τραύμα» του.

Οι καλλιτεχνικές – θεραπευτικές δράσεις που υλοποιούνται στο ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ στο Ναύπλιο περιλαμβάνουν: ομάδες τέχνης, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, επισκέψεις σε εκθεσιακούς χώρους, παρακολούθηση αρχαίου θεάτρου και άλλα. Οι ομάδες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εκφράσουν και να μοιραστούν συναισθήματα, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και κλίσεις. Έτσι κοινωνικοποιούνται και αφήνουν να έρθουν στην επιφάνεια αισθήματα αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Γίνονται ακόμα ικανοί να βιώσουν μια άλλη σχέση με τον χρόνο, να συνειδητοποιήσουν τη συνέχεια του «εδώ και τώρα» και να δουν την προοπτική της εξέλιξης στον εαυτό τους, καθώς θέτουν στόχους και σχεδιάζουν το μέλλον.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και το εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Έγινε εξατομικευμένη εκτίμηση των αναγκών, ώστε ο σχεδιασμός να κινείται προς την κατεύθυνση της προσωπικής εξέλιξης του κάθε ανθρώπου. Το εργαστήριο χωρίστηκε σε θεματικές ενότητες και συνδυάστηκε με επισκέψεις σε εκθεσιακούς χώρους, όπως το Κέντρο Τέχνης ΦΟΥΓΑΡΟ. Στη βάση μιας συγκεκριμένης θεματολογίας κάθε μέλος δημιούργησε τη δική του ιστορία, βασισμένη σε δικές του βιωματικές εμπειρίες, την οποία στη συνέχεια παρουσίασε στην ομάδα. Με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν οι συμμετέχοντες να εκφράσουν «δυνατά» τη σκέψη τους, γεγονός που αποτέλεσε ενθαρρυντικό παράγοντα στο να ακουστούν και να μοιραστούν συναισθήματα και γνώμες. Με δεδομένο μάλιστα ότι στόχος της επικοινωνίας-παρά τις όποιες δυσκολίες-ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν, τα αποτελέσματα κρίνονται πολύ θετικά. Η συγκεκριμένη δράση συνέβαλε στο να αξιοποιηθεί ο ελεύθερος χρόνος των εξυπηρετούμενων δημιουργικά και να αποκτήσει νόημα.

Αναγνωρίζοντας την σημασία της Τέχνης στην απεξάρτηση το Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ στο Ναύπλιο θα συνεχίσουν τις δράσεις τους αξιοποιώντας την εθελοντική προσφορά ανθρώπων και φορέων του τόπου που στέκονται από την αρχή δίπλα του με ευαισθησία και ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Σωτηρία Μαρκοπούλου
Κοινωνική λειτουργός ,προσωπικό θεραπείας Πολυδύναμο Κέντρο Ναυπλίου.

Το Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ στο Ναύπλιο απευθύνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα εξάρτησης (αλκοόλ, ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο), καθώς και στις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες είναι δωρεάν με σεβασμό στο απόρρητο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα 27520-25083, 27520-24376, 27520-47251).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ