ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Σε δυσχερή θέση οι ελαιοπαραγωγοί περιοχών καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:26:00 μ.μ. |
Πράσινες ελιές Χαλκιδικής
Σε δυσχερή θέση οδηγούνται οι ελαιοπαραγωγοί περιοχών καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών της χώρας και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος λόγω έλλειψης εργατών γης, αλλά και εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, ιδιαίτερα στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας.

Λίγο πριν την λήξη της συγκομιδής του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας “Χαλκιδική” της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2022/23), διαπιστώνεται μείωση της συγκομιδής με την ποσότητα που συγκομίσθηκε μέχρι στιγμής να φθάνει περίπου στο 60% της παραγωγής, με πιθανή εξέλιξη ποσότητα του προϊόντος να οδηγηθεί μελλοντικά στην ελαιοποίηση (απόσυρση).

Η συλλογή του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας “Κονσερβολιά” έχει επίσης επιβραδυνθεί με βασική αιτία κυρίως την έλλειψη εργατικών χεριών, την παρατεταμένεη ανομβρία στις περιοχές παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού. Εκτιμάται ότι, ούτε το 35% της εσοδείας δεν έχει ακόμη συγκομιστεί.

Η ολιγωρία που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους στην επίλυση του προβλήματος μετάκλισης αλλοδαπών εργατών γης από τις όμορες χώρες, έστρεψε μεγάλο αριθμό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η σημερινή έλλειψη αυτών των εργατών έχει σαν συνέπεια την σημαντική αύξηση των ημερομισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος, κυρίως όμως η μη συλλογή των καρπών, πέραν της μείωσης του εισοδήματος, δημιουργεί και αισθήματα απόγνωσης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ